Președintele Comisiei Europene: Cetățenii RM nu vor corupție

Imagine postare

barrosoPentru a beneficia pe deplin de avantajele asocierii la Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să-și consolideze sistemul justiției, să combată fenomenul corupței și să creeze agenții de reglementare independente. Declarația a fost făcută astăzi la Chișinău de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

„Acestea sunt anumite precondiții pentru dezvoltarea relațiilor noastre în continuare, dar totodată sunt sigur că ele sunt și aspirațiile moldovenilor. Sunt sigur că cetățenii Republicii Moldova nu vor corupție. Vor sistem judidicar independent”, a declarat președintele Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu premierul Iurie Leancă.

Înaltul oficial european a menționat totodată că Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova în procesul acestor reforme.

„În aceste eforturi de implementare a reformelor, Republica Moldova nu este singura. Noi vă vom sta la dispoziție. Știu că aceste reforme sunt dificile, dar nu există niciun motiv pentru a le amâna. (…) Agenda de reforme nu ține de partide politice. Reformele țin de viitorul țării în general”, a adăugat Jose Manuel Barroso.

Președintele Comisiei Europene a semnat împreună cu Iurie Leancă patru acorduri de finanțare a mai multor domenii din Republica Moldova.

„Aceste acorduri reiterează angajamentele noastre în relațiile cu Republica Moldova. Noi vă vom oferi 21 de milioane de euro pentru a sprijini procesul de liberă circulație. Mai multe milioane de euro vor fi oferite pentru sprijinirea sectorului energetic. 14 milioane de euro vor fi oferite pentru dezvoltarea regiunii rurale. 131 de milioane de euro vor fi oferite pentru a ajuta companiile să fie pregătite pentru Acordul de liber schimb și pentru a ajuta Republica Moldova să se integreze în economia europeană. Nu sunt doar niște promisiuni politice obișnuite. Este vorba de o solidaritate foarte concretă din partea UE, manifestată de cetățenii europeni față de cetățenii Moldovei”, a menționat Barroso.

În context, președintele Comisiei Europene a ținut să reitereze avantajele semnării de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Instituții democratice, supremația legii, acces liber pe piața UE prin eliminarea texelor la export într-o manieră favorabilă pentru Republica Moldova, condiții decente de viață, educație bună, sistem de ocrotire a sănătății eficient. UE are o piață enormă, o piață care va deveni deschisă, vom oferi și mai multe lucruri de muncă. Studiile au demonstrat că exporturile moldovenești vor crește cu 16%, iar PIB-ul cu 5,5% pe termen mediu. Cetățenii moldoveni vor avea dreptul să creeze companii care vor avea acces pe piața UE, chiar și cele mici, cu condiția să ofere produse și servicii de calitate. Noi credem că o țară cu oameni care muncesc atât de asiduu dorește un viitor mult mai bun. Când moldovenii vor urmări progresele înregistrate de noi în ultimii ani, vor fi inspirați să obțină același lucru”, a mai spus oficialul european.

Președintele Comisiei Europene a accentuat că semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu va afecta relațiile economice cu Rusia.

„Categoric nu este intenția noastră. Știu că au fost anumite contacte dintre autoritățile de la Chișinău și cele rusești cu scopul de a explica acest lucru. Relațiile comerciale trebuie văzute un joc cu câștig mutual. Trebuie să separăm relațiile comerciale de anumite considerații negative”, a spus Barroso.

La rândul său, premierul Iurie Leancă a relevat importanța vizitei președintelui Comisiei Europene la Chișinău, mai ales în contextul în care peste trei săptămâni, adică pe 27 iunie, Moldova va semna Acordul de Asociere cu  Uniunea Europeană.

„Este a doua vizită a domnului Barroso pe parcursul mandatului său de președinte. Devine o tradiție frumoasă să găzduim la Chișinău înalți oficiali europeni de mai multe ori pe durata mandatelor pe care le exercită. Am creat împreună condițiile necesare pentru ca relațiile dintre RM și UE să capete noi și noi turații, în virtutatea faptului că vom semna Acordul pe 27 iunie. Faptul este demonstrat prin rezultatele obținute”, a spus Iurie Leancă.

sursa: jurnal.md