Preşedintele Iohannis recomandă Moldovei un guvern stabil cu o viziune unitară proeuropeană  

Imagine implicită

iohannis-titanul-600x337Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis a avut miercuri, 4 februarie a.c., o întrevedere cu ambasadorul Republicii Moldova în România, domnul Iurie Reniţă. În cadrul acestei întrevederi au fost abordate mai multe teme, printre care evoluţia politicii interne din Republica Moldova. “Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromise”, a declarat preşedintele Iohannis.

Situaţia din Republica Moldova şi eforturile majore făcute de partidele proeuropene de la Chişinău pentru a forma Guvernul, mai exact pentru ca acest guvern să fie votat de Parlament, în interesul unui parcurs European al republicii surori de peste Prut, trebuiesc finalizate cu o soluţie istorică luată în interesul Republicii Moldova, chiar dacă va fi o soluţie de compromis. Acesta este mesajul transmis către Chişinău de toate cancelariile europene, în aceste zile considerate fierbinţi pentru viitorul Moldovei. România face acelaşi gest, amplificându-şi chiar mesajul mobilizator.

România, în calitatea ei de cea mai apropiată susţinătoare a Moldovei, date fiind legăturile puternice de neam şi limbă, recomandă clasei politice de la Chişinău o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene.

După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, trei partide cu viziune proeuropeană au acumulat împreună majoritatea în Parlamentul moldovean şi au dat semnalul că ţara are toate şansele să îşi continue drumul European. Chiar dacă de atunci şi până în prezent a existat o criză politică, noul Executiv de la Chişinău trebuie să se formeze printr-o alianţă solidă cu largă susţinere parlamentară, iar acest lucru nu poate fi realizat decât dacă toate cele trei partide proeuropene ajung la un consens politic, fie el realizat chiar şi printr-un compromis, deoarece indiferent de natura lui, acesta nu poate fi decât un compromis cu adevărat istoric.

Pentru Republica Moldova nu există decât o singură cale viabilă, iar aceea este calea europeană, iar semnalele date anul trecut au fost destul de clare în acest sens. Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a conturat din plin aceste idei. “În acest context, domnul Preşedinte Iohannis a menţionat că rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană, iar aşteptările partenerilor europeni se îndreptă ferm către respectarea misiunii date prin alegeri de cetăţenii moldoveni”, se arată în comunicatul difuzat imediat după întrevederea de la Palatul Cotroceni.

“Acordul de Asociere şi de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană conferă prilejul accelerării reformelor structurale profunde, care au nevoie de un sprijin politic consistent, iar orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne”, a menţionat şeful statului român.

Preşedintele Iohannis a subliniat că rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene. “Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Asigurarea unei majorităţi parlamentare şi cu interese comune în direcţia modernizării şi consolidării democratice a Republicii Moldova reprezintă garanţia unui Guvern stabil”, a subliniat preşedintele României.

Romeo Dorian Crîșmaru

Sursa:jurnalromanesc.ro