Președintele Nicolae Timofti, acționat în judecată de publicația „Glasul Națiunii”
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost dat în judecată de către publicaţia on-line, „Glasul Națiunii”, pe motiv că ar fi îngrădit drepturile jurnaliştilor de a informa societatea. Magistraţii Curţii de Apel Chişinău au acceptat cererea după ce Judecătoria sectorului Buiucani a încercat s-o scoată de pe rol.
Redactorul şef al publicației susţine că în toamna anului trecut a solicitat de la Nicolae Timofti un interviu pentru a afla răspuns la mai multe întrebări legate de reformarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei, dar şi despre procesul de integrare în UE.
Iniţial, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu, a cerut ca unele întrebări să fie suprimate, pe motiv că ar fi prea multe. Ulterior, însă, preşedintele a evitat să mai răspundă.
„Este nimic altceva decât un abuz, o încercare de a ține presa mai departe de problemele stringente ale societății. Este o tentativă de a fugi de răspunsuri la întrebări incomode și serioase”, afirmă redactorul-şef al „Glasului Națiunii”, Vasile Năstase.
Potrivit Legii cu privire la petiţionare, şeful statului era obligat să ofere un răspuns în termen de 30 de zile. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, publicaţia l-a acţionat în instanţă.
Cererea a ajuns la Judecătoria sectorului Buiucani, dar la scurt timp a fost scoasă de pe rol, pe motiv că nu ar fi un litigiu civil. Instituţia de presă a mers la Curtea de Apel, unde a obţinut câştig, cazul fiind transmis la rejudecare.
„Spre uimirea şi bucuria noastră Curtea de Apel a casat hotărârea primei instanțe și a retrimis-o spre rejudecare. Nu va mai fi examinată de același complet de judecători, ceea ce este absolut normal și firesc”, a mai spus Năstase.
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a refuzat să comenteze până la pronunţarea unei decizii în instanţă
Redactorul şef al „Glasului Națiunii”, Vasile Năstase, susţine că demnitarii şi instituţiile de stat refuză adesea să ofere informaţii de interes public, iar atunci când se ajunge în instanţă, judecătorii iau decizii părtinitoare.
Spre deosebire de plângerea împotriva şefului statului, care a fost acceptată de Curtea de Apel, o solicitare similară împotriva preşedintelui CSJ a fost anterior respinsă.
„Ne-am ciocnit cu realitatea justiției din Republica Moldova. În mai multe cazuri au tărăgănat examinarea acestor cereri, ne-au schimbat de la o instanță la alta, astfel încât dacă vorbim de cazul Poalelungi, cererea noastră care a fost expediată în sectorul Centru a fost trimisă la Râșcani, acolo s-a refuzat examinarea cererii și au trimis-o în sectorul Centru. Curtea de Apel, atunci când noi am făcut apelul respectiv, a dat câștig de cauză în ambele cazuri și ni s-a îngrădit dreptul la o justiție echitabilă”, a conchis Vasile Năstase.
Președintele CSJ nu a fost de găsit pentru a răspunde de ce refuză să ofere informaţia solicitată de publicaţie. Instituţia de presă a trimis acest dosar la CEDO.