timoftiCandidatura oligarhului Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de premier a fost respinsă de preşedintele Nicolae Timofti. „Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru”, se anunţă într-un comunicat de ultimă oră de la Preşedinţie.

„Făcând uz de dreptul său constituţional de a evalua calităţile, competenţa, experienţa şi capacitatea candidatului la funcţia de prim-ministru, şeful statului informează majoritatea parlamentară şi opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Preşedintele Timofti îşi întemeiază decizia pe prevederi ale Constituţiei RM şi pe Hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”. Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru, având în vedere şi faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzaţii de implicare în activităţi ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului şi a Republicii Moldova”, se spune în declaraţia emisă de instituţia prezidenţială.

În consecinţă, preşedintele Nicolae Timofti propune majorităţii parlamentare identificarea unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, care să se încadreze în criteriile de integritate enunţate. Aceştia trebuie să prezinte noul candidat până mâine, la ora 12:00.

Decizia preşedintelui vine după consultările care au avut loc în prima parte a zilei la Reşedinţa de stat de la Condriţa între şeful statului cu reprezentanţii majorităţii parlamentare, constituite din 56 de deputaţi din PD, PL, 14 foşti comunişti, şapte liberal-democraţi şi doi legislatori neafiliaţi. La consultările de la Condriţa au participat Marian Lupu, Andrian Candu şi Dumitru Diacov din partea PD, şi Mihai Ghimpu, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu de la PL.

Sursa:jurnal.md

(54 accesari)