Președinția Republicii Moldova a fost acționată în judecată de fotoreporterul Constantin Grigoriţă, după ce i-a fost îngrădit accesul la mai multe evenimentele publice organizate de această instituție.

Fotoreporterul anunță că luni va avea loc prima ședință de judecată în acest dosar.

,,Mâine, 13 noiembrie, va avea loc prima ședință de judecată la Judecătoria Buiucani, ora 11.45, în procesul meu privitor la îngrădirea accesului la evenimentele publice organizate de Președenția Republici Moldova”, anunţă Constantin Grigoriţă.

Fotoreporterul, care i-a adresat şefului statului Igor Dodon mai multe întrebări incomode, a acţionat Preşedinţia în instanţă. Jurnalistul a depus cererea de chemare în judecată după ce nu a fost lăsat să mai participe la evenimentele organizate de instituţia prezidenţiale.

Acum câteva luni, la o conferinţă de presă, jurnalistul i-a adresat lui Igor Dodon întrebări despre conflictul din regiunea transnistreană şi la relaţia sa cu Federaţia Rusă. „Cum președintele țării poate să meargă să-și ceară scuze de la cel care ne-a agresat? Au împușcat cu tehnică grea. Cu tancuri, trei tancuri. Eu am fost acolo şi am văzut cu ochii mei. Nu am împușcat eu. Cum un președinte poate să-și ceară scuze de la agresor?”, l-a întrebat el pe Igor Dodon.

Ulterior, Constantin Grigoriţă nu a mai fost lăsat la evenimentele Preşedinţiei. Ulterior, organizațiile neguvernamentale de media au condamnat acțiunile de îngrădire a accesului la informație și restricțiile impuse unor jurnaliști considerați indezirabili de către Președinția Republicii Moldova. Într-o declarație comună semnată de mai multe ONG-uri de media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, acestea au cerut asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanților mass-media la evenimentele organizate de Președinție și la informația de interes public care trebuie să fie furnizată de această instituție în condițiile legii cu privire la accesul la informație.

Şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a iniţiat un litigiu cu instituţia prezidenţială, după ce a îngrădit accesul la informaţie. CIJM a solicitat informații despre persoanele decorate cu distincții de stat de către președinții țării din 2001 până în prezent, precum și actele prin care șefii statului au respins candidaturile judecătorilor propuși să fie promovați sau numiți în funcție. Jurnaliştii au pierdut însă procesul, inclusiv la Curtea Supremă de Justiţie. Ulterior, dosarul a ajuns la CEDO. Cererea a fost deja înregistrată şi i s-a atribuit un număr.

Sursaa:independent.md

(33 accesari)