placinta-alegeriDupă ce ieri am contestat modul în care se fac sondajele de opinie pre-electorale în România şi după ce am arătat rolul lor în mobilizarea sau demobilizarea electoratului la vot, am primit un mesaj de la un specialist care mi-a explicat că, pentru validarea unui sondaj prin telefon, este nevoie de 5 000 de telefoane ce ar trebui date pentru întocmirea corectă a ponderării naţionale.
Nu mai contează! Desigur, diferenţele sunt semnificative de la o zonă, la alta a ţării, de la o localitate, la alta, dar şi de la o stradă, la alta. Asta este democraţia. Bineînţeles că oamenii se adună şi în funcţie de opinii, şi în funcţie de educaţie sau nivel de trai.
Fără pretenţia de a face un sondaj după rigori sociologice, am folosit emisiunea România în Direct pentru a le da ascultătorilor EuropaFM posibilitatea să spună pe cine votează şi de ce. Rezultatul nu este relevant la nivel naţional (probabil este pentru publicul EuropaFM), emisiunea fiind totuşi ascultată de peste 400 de mii de oameni, cam 70% din mediul urban, din categoria de vârstă 30-50 de ani, iar la ora 13, cei mai mulţi care ascultă radioul sunt oameni ocupaţi, aflaţi în trafic sau la birou.
În aproximativ 40 de minute de emisie, am reuşit să intru în direct cu fix 60 de ascultători. Au sunat de la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Craiova, Galaţi, Constanţa, Arad, Sibiu, Oradea, ba chiar am avut un telefon de la Sinaia şi unul de la Caracal.
30 de voturi, adică exact 50%, au fost pentru Klaus Johannis. Comentariul meu în legătură cu ele este că aproape jumătate dintre cei care au spus că îl votează pe Johannis au dat, de fapt, un vot împotriva lui Victor Ponta. Ceilalţi au declarat fie că îl votează pentru că e neamţ, fie pentru că le place ce a făcut la Sibiu.
Actualul premier a ieşit pe locul doi cu 13 voturi din 60, deci puţin peste 21%, dar cei mai mulţi dintre cei care l-au votat au spus, sub o formă sau alta, că sunt mulţumiţi de activitatea lui de premier. Este posibil ca rezultatul să fi fost distorsionat de doi votanţi, unul care a spus că are rude la puşcărie şi că ar dori o amnistie, altul care a spus că l-ar vota pe Alibaba, că are mai puţini hoţi, totuşi, decât Ponta. Într-o emisiune deschisă cu telefoane astfel de replici sunt inevitabile.
Monica Macovei a obţinut cu un vot mai puţin decât Ponta, deci 12 din 60, ceea ce înseamnă 20%. De remarcat că cei mai mulţi dintre cei care au dat votul pentru Macovei au spus că sunt pentru continuitate în activitatea DNA şi a Justiţiei.
Au mai luat Tăriceanu, patru voturi, deci cam 6,5% şi un singur vot, cam la mişto, pentru Wiliam Brânză. Motivaţia ascultătorului respectiv a fost că îi place telemeaua.
Una peste alta, exerciţiul a fost interesant, dar scopul meu, vi-l spun cinstit, nu a fost acela de a afla un rezultat al unui sondaj radiofonic. Am vrut doar să vă antrenez, să mergeţi la vot. Nu prin telefon, nu pe facebook, ci să mergeţi la votul real, cel de duminică, la urne.
O prezenţă masivă, o prezenţă ce, zic eu, va depăşi 65% încă din primul tur, reduce imens eficienţa maşinăriilor de partid. Doar noi toţi, împreună, într-un astfel de moment, putem proteja democraţia în ţara noastră.
Vă spun sincer şi direct că îmi pasă cine câştigă aceste alegeri, dar, mai mult decât asta, îmi pasă ca peste ani să nu-mi bată copilul meu obrazul că, uite, el trebuie să plece din această ţară pentru că, la un moment dat, în istoria ei, eu, taică-su, nu m-am sinchisit să mă duc la vot.
Sursa: biziday.ro

(127 accesari)