PRIMA ÎNVĂȚĂTOARE A LUI ANDREI NĂSTASE: „LA TOATE RUGĂCIUNILE MELE SPUN LA URMĂ: „AJUTĂ-L, DOAMNE, SĂ FACĂ DREPTATE ÎN ȚARA ASTA!”

Imagine implicită

În clasele primare era un elev mai retras decât ceilalți copii. Îi plăcea să se așeze în ultima bancă și de fiecare dată asculta lecția cu atenție. Așa îl ține minte pe liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, candidat la funcţia de Primar al capitalei, prima sa învățătoare, Maria Nastas.

Contactată de CURENTUL, ea a povestit ce fel de elev a fost cândva Andrei Năstase.

„Mama lui Andrei Năstase, doamna Ana, a rămas singură, cu 2 copii mici și eu sunt sigură că, așa cum i-am pus pe-ai mei la lucru, așa i-a pus și ea pe cei doi feciori ai săi să lucreze. Cu mama lui Andrei vorbeam oriunde o întâlneam, dar cu părinții cumsecade, cu copii cumsecade, nu prea ai ce vorbi – îi spuneam că la școală totul e bine și că Andrei e un copil bravo. Nu l-am văzut niciodată pe Andrei zâmbind larg, așa cum o fac de obicei copiii. Avea al său specific – niciodată nu a vrut să stea în prima bancă. Se așeza tot timpul în ultima bancă și îi plăcea să stea acolo singur. Întotdeauna mă privea cu ochi iscoditori: „Oare ce ne va mai zice astăzi doamna Maria?”. Am fost severă în școală, recunosc asta, dar niciodată nu am numit copiii cu cuvinte murdare. Andrei era mai retras decât ceilalți copii. A învățat bine, era foarte deștept. Nu l-am văzut niciodată să se întindă undeva cu băieții, se mai întâmplă la copii că se mai trag de haine, se îmboldesc, dar personal nu am văzut asemenea cazuri cu Andrei”, își aduce aminte doamna Maria.

Ea susţine că e sigură că „mulți din dascălii învățământului primar și-ar fi dorit să aibă în clasele lor elevi ca Andrei: educat, cuminte, exemplu bun de urmat, deștept, înțelept, cuviincios, dintr-o familie evlavioasă de gospodari harnici, oameni de treabă și cumsecade”.

De asemenea, prima învăţătoare a liderul Platformei DA spune că a fost și la câteva întâlniri: „Am fost la două întâlniri cu el de când e în activitatea sa civică și politică. Prima dată când am fost, eram în primul rând. Așa mai vorbea atunci, parcă și acum îl țin minte, cuvânt cu cuvânt, din suflet, cu durere și mare dragoste de țară și popor și cu ură față de corupție și oligarhi”.

Doamna Maria îşi aminteşte şi de decizia lui Andrei Năstase de a candida la Preşedinţie. „Când au fost alegerile prezidențiale și vroia să candideze, mă gândeam că mafia e puternică și el e încă un începător. Dacă și în continuare va activa așa și, Doamne ferește, să nu-i curme cineva viața, atunci va reuși cu siguranță în următorii ani”, spune ea.

Potrivit învăţătoarei, „în comparație cu cei care au fost la Primărie până acum, candidatura lui Andrei este foarte bună”. „I-am spus și duminică când ne-am întâlnit de Florii la biserică: „Andrei, nu ai fundament în Chișinău, rădăcinile tale sunt în Mândrești, în capitală trebuie să lupți pentru fiecare vot!”. Dacă la alegerile locale din Chișinău ar putea participa întreaga țară, cu siguranță ar câștiga. În capitală socialiștii au viziunile lor, democrații – pe ale lor, vor fi cumpărați încă mulți alegători din opoziție. Toate planurile lui sunt realizabile. Ele se pot îndeplini pe parcursul anilor. Pentru început trebuie de lucrat cu problemele stringente ale oamenilor și eu văd că face asta. Nu știu cum va reuși, dar cu siguranță toată mafia din Chișinău, care trebuie detronată, i se va opune prin toate mijloacele. Vom urmări cum evoluează lucrurile, dar lui Andrei îi doresc succese și să lucreze, să informeze societatea. La toate rugăciunile mele spun la urmă: „Ajută-l, Doamne, să facă dreptate în țara asta!”, a mai spus prima profesoară a lui Andrei Năstase.

Totodată, Maria Nastas ne-a spus că informațiile apărute recent în presă din numele său sunt neveridice.

„Duminică l-am întâlnit pe Andrei, care era împreună cu mama sa, la biserică. Era exact după o zi, două după ce a apărut un interviu fals, chipurile cu prima lui învățătoare. M-am cutremurat de ce s-a scris acolo. M-am gândit: „Doamne, Dumnezeule, cum de ții pe lumea asta așa oameni?”. Cei care au scris din numele meu, cei care m-au rebotezat din Maria în Efrosinia și mai nu știu cum, cei care au scris toate prostiile celea, cum au putut? Am plâns, sincer vă spun. Bine, ai ce ai cu Andrei Năstase, dacă vrei să-l ponegrești, scrie din numele tău, dar nu din numele primei învățătoare. Chiar dacă în locul meu ar fi fost o învăţătoare rea, needucată, cu siguranță nu ar fi putut declara asemenea tâmpenii la adresa unui elev al său. Am și eu un fiu. Mă gândeam dacă fiul meu ar fi fost în asemenea hal ponegrit, aș fi făcut infarct. Mă doare inima și sufletul pentru Andrei și pentru mama lui”, a spus ea.

Maria Nastas a venit și cu o adresare către autorii așa-numitului interviu scris din numele său: „Mute fie buzele tuturor dușmanilor, vrăjmașilor, demonilor, clevetitorilor mei, prima învățătoare a lui Andrei Năstase, doamna Maria Grigorevna. La minciuna prostului, care m-a rebotezat în Efrosinia și mai nu știu cum, a scrie din numele meu niște cuvinte jignitoare la adresa mea și a fostului meu elev, spun: să-ți fie rușine! Să-ți vinzi sufletul pe niște bănuți, ca Iuda, care l-a vândut pe Iisus Hristos pe câțiva arginți. Un Iuda și-a înțeles greșeala care a făcut-o și s-a autopedepsit. Ce vei face tu, trădătorule? Găsește-mă, vino să stăm de vorbă tete-a-tete despre Andrei Năstase. Te interesează câte locuințe are la Mândrești? Sunt ale părinților lui, pe care le are aproape fiecare mândreștean și ce are doamna Ana, toți mândreștenii au, un super sat cu oameni gospodari. Sunt sigură că mulți din dascălii învățământului primar și-ar fi dorit să aibă în clasele lor elevi ca Andrei: Educat, cuminte, exemplu bun de urmat, deștept, înțelept, cuviincios, dintr-o familie evlavioasă de gospodari harnici, oameni de treabă și cumsecade. Rușine bârfitorilor! Nu ajunge la capul vostru, celor ce bârfesc, născocind fel de fel de prostii la adresa unui adevărat patriot al țării R. Moldova. Chiar nu înțelegeți cât bine îi dorește el țării și poporului, gândindu-se la viitorul copiilor acestei țări. Doamne, cum îi poți vedea pe acești păgâni, nelegiuiți, care fac fărădelegi pe pământul țărișoarei mele. Iartă-i Doamne că nu știu ce fac”.

Prima învățătoare a lui Andrei Năstase ne-a mai spus că familia liderului Platformei DA și-a construit singură tot ce au acum și nu au mai multe decât oricare locuitor din Mândrești.

„Pe toți îi interesează câte case are. Au și ei ce au toți mândreștenii: o casă, sărai, toate acestea au fost făcute cu mânuțele mamei sale și ale tatălui lui Andrei, care a murit la nici 40 de ani. Îi țin minte încă de când am venit în Mândrești, în 1968, ei munceau, erau harnici, gospodari, Andrei vorbea puțin și cu tâlc, de mama lui nici nu mai vorbesc”, ne-a mai spus prima învățătoare a lui Andrei Năstase.

Maria Grigorieva - prima învățătoare a liderului Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase

Notă: Acest material face parte dintr-un ciclu de materiale ale portalului www.curentul.md în care ne propunem să discutăm cu profesorii candidaţilor la Primăria capitalei despre foştii lor elevi. Ieri, am publicat un material similar cu profesorii candidatului PL, Valeriu Munteanu (http://curentul.md/stiri/exclusiv-in-scoala-era-numit-steluta-ce-povestesc-profesorii-despre-unul-din-candidatii-la-functia-de-primar-al-mun-chisinau.html). Vor urma şi alte materiale de acest fel.

Cristina Parfeni

Sursa:tribuna.md