Problemele penale pentru Victor Ponta renunţă la funcţia de preşedinte al PSD
Pe 5 iunie DNA a început urmărirea penală pentru fapte pe care Victor Ponta le-ar fi comis în calitate de avocat. El este acuzat de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală și fals în înscrisuri, în dosarul Turceni-Rovinari, în care este cercetat şi Dan Şova. În plus, procurorii au vrut să înceapă urmărirea penală a lui Victor Ponta și în calitate de premier, pentru că ar fi fost în conflict de interese de fiecare dată când l-a numit pe Dan Şova ministru. Dar Parlamentul nu a fost de acord.
O jumătate de oră. Atât i-a luat procurorului de caz să-l lămurească pe Victor Ponta că este urmărit penal.
„Sunt suspect în cazul domnului Șova pentru activitatea de avocat în 2007-2008”, declara Victor Ponta la ieșirea de la DNA.
Victor Ponta este acuzat de comiterea a 19 infracţiuni, iar dosarul penal este construit în jurul aranjamentelor pe care premierul le-ar fi avut cu Dan Şova, care a fost avocatul complexurilor energetice Turceni şi Rovinari. Şirul presupuselor infracţiuni începe, potrivit procurorilor, în august 2007, când cabinetul lui Dan Şova a apelat la expertiza avocatului Victor Ponta şi a semnat cu acesta o convenţie de colaborare. Un contract pentru care Victor Ponta a încasat lunar onorariu şi care s-a încheiat în decembrie 2008. Când s-a tras linie, Victor Ponta era mai bogat cu aproape 200.000 de lei, bani pentru care a emis 17 facturi. Procurorii spun însă că serviciile de consultanţă juridică au fost fictive. Anchetatorii au descoperit că Victor Ponta şi Dan Şova s-au înţeles să justifice aceste facturi prin 16 rapoarte de activitate juridică.
„Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda copy-paste după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA Şova şi Asociaţii”, se arată într-un comunicat DNA.
Adică Victor Ponta şi-a adăugat numele pe rapoartele de activitate ale altor avocaţi. Avocaţi care au declarat anchetatorilor că nu au lucrat niciodată cu premierul. Investigaţiile procurorilor au scos la iveală şi faptul că Victor Ponta s-a ales şi cu o maşină de pe urma colaborării cu Dan Şova. Şi cumnatul premierului, Iulian Herţanu, cercetat acum într-un alt dosar, a primit cadou de la Șova și asociații o mașină de lux.
„De asemenea sunt în conflict de interese pentru că l-am pus pe Șova ministru”, mai spune Victor Ponta.
Acuzaţiile procurorilor nu se opresc la avocatul Victor Ponta. Și premierul Victor Ponta ar fi încălcat legea. Anchetatorii au sesizat Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a premierului Victor Ponta, pe care îl acuză de conflict de interese, dar solicitarea lor a fost respinsă. Anchetatorii îi impută că în august 2012, l-a uns pe Dan Şova ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Apoi, în decembrie 2012, l-a desemnat ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional, iar în martie 2014 l-a numit ministru al Transporturilor. Procurorii spun că a încălcat legea când a făcut aceste numiri, întrucât cei doi fuseseră parteneri de afaceri.
Şi Dan Şova a fost chemat la DNA. Vizita lui a fost mai lungă decât a premierului. A fost interogat mai mult de trei ore, iar la sfârşit a aflat că este cercetat sub control judiciar şi că ancheta a fost extinsă în cazul său.
În mediul politic, începerea urmăririi penale în cazul lui Victor Ponta a fost interpretată ca o manevră de înlăturare a acestuia din fruntea guvernului. Şefa DNA a limpezit însă situaţia.
„Citarea s-a facut în mod legal, cu mai multe zile în urma. Nu are niciun fel de legătură cu depunerea sau nu a unei moțiuni. S-a început urmărirea penală „in rem” în luna mai, deci este o perioadă foarte scurtă de la momentul în care s-au obținut anumite informații și până la emiterea ordonanței pentru efectuarea urmăririi penale”, a spus Laura Codruța Kovesi.
Sursa:digi24.ro