Procesul politic „Glasul Națiunii” – P.D.A.M. continuă

Imagine postare

GlasulDupă cum v-am informat în numărul trecut , pe 22 iulie curent a avut loc ședința ordinarp din cadrul sinisturlui proces politic „Glasul Națiunii” – P.D.A.M. reclamanții – cei care doar cu o zi înainte de reluarea procesului și-au bătut mâinile cu încă o crimă politică, introducând în fatadicul articol XIII al Constituției termenul antiștiințific și antinațional de limbă moldovenească – nu au catadicsit să se prezinte în instanță, ținându-se astfel încât domnul judecător Andrei Bejan a luat decizia ca următoarea ședință să aibă loc în data de 4 august.

Reprezentanta redacției, dna L. Lari a dat citire, spre sfârșitul ședinței, o Declarație care, în fond, internaționalizează, dacă putem spune așa, litigiul politic dintre presă și putere cu atât mai mult cu cât în corespundere cu normele dreptului internațional, legislația internațională are primatul în fața celei interne în cazul în care legislația internă nu reglementează în nici un fel un litigiu sau altul. În lipsa unei Legi a presi în R. Moldova, normele dreptului internațional sunt acele de care trebuie să se conducă persoanele fizice sau juridice, ziariștii și judecătorii. Vă propunem în continuare, conținutul Declarației noastre:

CĂTRE JUDECĂTORIA CENTRU – CHIȘINĂU
Vă rog să-mi acordați un termen pentru a dovedi că:
– procesul este o înscenare care încalcă documentele Organizației Națiunilor Unite (la care R. Moldova este membră) referitoare la dreptul de liberă exprimare și la libertatea presei. În acest scop am nevoie de timp pentru a pune aceste documente pe care le-am solicitat la servicile competente de la O.N.U și Consiliul Europei.
– Afirmațiile referitoare la calitatea de membru sau activitatea în KGB nu constituie o insultă sau o calomnie decât în cazul când reclamanții ar putea demonstra că KGB-ul este o organizație subersivă, piraterească.
– Cele afirmate în articolul în cauză nu au adus nici un prejudiciu nimănui, pentru că toți reclamanții nu au fost împiedicați să obțină posturi importante în conducerea R. Moldova.

De asemenea, cer ca reclamanții să fie obligați să dovedească prin probe din ce se compune prejudiciul pe care susțin că l-au suferit, pentru a-mi putea formula apărările corespunzătoare, în funcție de fiece pretenție.

Cer ca termenul să fie minimum 60 de zile pentru a putea prezenta documentele necesare corectei soluționări, chiar dacă este evident, de pe acum, că procesul are un caracter politix, disimulat de aparența unui proces civil.

Redactor șef,
LEONIDA LARI

Reamintim cititorilor că procesul se va relua pe 4 august. Deși, redacția este în posesia unor probe serioase, în numărul curent vom da publicității doar unele articole apărute în presa din Țară, care oglindesc confruntarea dintre putere și opoziție.
GLASUL NAȚIUNII