Întrebarea la care așteptați un răspuns și nu l-ați avut pînă acum e de ce instrumentele lui Plahotniuc s-au adresat tocmai și anume procurorilor din zona de nord a Republicii să desemneze candidaturile selectate de Garaba pentru a fi incluse în Comisia de Fraudare? E timpul să răspundem și la această “integramă”.

Întrebarea e foarte serioasă și la locul ei, deoarece procurorii de la nordul Republicii chiar nu-i cunosc pe alde Neaga, Roșca, Dulgheru, Radețki. Poate că S. Crețu ar fi o excepție, nu însă și una pozitivă, pentru că acesta a “lucrat” la Florești, Glodeni și Rîșcani, iar ceilalți nu au avut nimic de-a face cu aceste localități. Și apoi procuraturile de aici să nu aibă în răndurile sale niște oameni vrednici de a le reprezenta?

Vom preciza încă o dată că Regulamentul CSP a fost modificat în asemenea manieră, încît procurorii să nu poată propune pe nimeni în cadrul Adunării Generale și nici să-și lanseze propriile candidaturi, cum era anterior. Asta da democrație, domnule Gurin-“democratul, civilistul, avocatul”. Nici la CSM-ul lui Corochi nu este așa, și acolo există posibilitatea propunerilor ad-hoc. Brigada lui Garaba a decis ca doar pînă la 8 decembrie structurile sale să facă înaintări și basta.

Răspunzînd la întrebarea care ne frămîntă, vom spune pe șleau că șefii procuraturilor nominalizate sunt cei mai vulnerabili din sistem, au bube mari în cap și sunt la mila și îndemîna instrumentelor Păpușarului. Șeful procuraturii Briceni, de exemplu, Victor Comerzan a fost numit în mod ilegal de către Zubco, fără organizarea unui concurs de către CSP. Întreb interlocutorii mei, foști procurori de marcă de ce slugile lui Plahotniuc nu organizează concursuri la timp, în decursul unei luni de zile de la vacanța postului? Simplu, pentru că nu au candidaturile necesare, slugarnice și obediente, sau nu sunt siguri că “ochitul” lor va trece concursul respectiv. Astfel, încălcînd legea, aceștia numesc interimari în funcții care o duc astfel ani de zile pînă se găsește individul acceptat de oligarh.

Procuratura din Ocnița este la cheremul unui oarecare Mihail Vinogradov, un tip fără  autoritate în rîndul colegilor de breaslă. Interesant că persoana acestuia a fost propusă de N. Geru, omul lui Garaba. Cităm din hotărîrea CSP nr. 2-3d-108/10 Cu privire la examinarea candidaturii procurorului Mihail Vinogradov, înaintată Consiliului Superior al Procurorilor pentru numirea în funcţia de procuror al raionului Ocniţa: “Membru al Consiliului Superior al Procurorilor,  Nicolae Geru a înaintat conform art.58 alin.(2) din Legea cu privire la Procuratură, candidature procurorului Mihail Vinogradov, procuror interimar al raionului Ocniţa, pentru numirea în funcţia de procuror al raionului Ocniţa. În susţinerea demersului său, dl Geru a invocat calităţile profesionale ale domnului Vinogradov, capacităţile organizatorice şi experienţa bogată în activitatea de procuror, exigenta faţă de exercitarea atribuţiilor de serviciu. De menţionat faptul că, procurorul Mihail Vinogradov, urmare a Adunării generale a procurorilor, care a avut loc la 30.12.2009, a fost ales membru al Consiliului Superior al Procurorilor, or, procurorii membri ai Consiliului Superioral Procurorilor, conform alin.6 art.42 din Legea cu privire la Procuratură, nu sînt supuşi atestării pe perioada exercitării mandatului, fapt care exclude examenul de capacitate şi evaluarea rezultatelor acestuia pentru suplinirea funcţiei vacante. În prezent funcţia de procuror al raionului Ocniţa este vacantă, iar potrivit art. 58 alin.(1) şi alin.(2) din Legea cu privire la Procuratură, procurorul poate fi promovat în serviciu în vederea ocupării unei funcţii vacante pentru îndeplinirea corespunzătoare a obligaţiilor de serviciu, pentru capacităţile organizatorice şi decizionale atestate. Propunerea de promovare în serviciu a procurorului poate fi făcută de procurorul ierarhic superior, de Procurorul General, de adjuncţii săi, sau de Consiliul Superior al Procurorilor.” Relația dintre Geru și Vinogradov e mai mult decît evidentă, mai ales că în acest caz CSP a decis, la propunerea lui Geru-unsul oligarhiei să accepte candidatura lui Vinogradov. Apropo, la precedenta Adunare a Procurorilor, Vinogradov a fost subiectul unor critici virulente din partea colegilor care au rămas muți cînd l-au văzut candidînd la funcția de membru al CSP!

Procurorul raionului Soroca nu e cheie de biserică, și acesta a fost numit fără a trece concursul legal. Fostul procuror a contestat și a cîștigat în instanță anularea ordinului de numire abuzivă a acestuia, dar oricum Cebotari a ajuns, mai tîrziu, pe jilțul său! Despre ce fel de procuror e individul, puteți afla citind mai multe articole din presa locală, inclusiv Serghei Cebotari -procurorul raionului Soroca în rol de tutelă pentru inculpați bogați !!! (http://www.curaj.net/?p=58978)

Tragem o fugă și la Edineț pentru a vă spune că și Ion Chistruga, procurorul raionului deține funcția fără a trece procedurile legale. Acesta a fost procurorul Dondușenilor și cînd îi expira mandatul, s-a transferat la Edineț prin ordinal autoritarist al lui Zubco. De ce a fost nevoie de acest lucru? Pentru a-i face culcuș la Dondușeni lui Roman Vreme, care “ispășise” două termene de procuror la Edineț. Adică s-au schimbat cu locurile!

Referitor la procurorul de la Florești, lucrurile sunt clare. Acest individ cu o viață de familie zgomotoasă, ca să nu spunem prea multe din cîte știm, a participat, chipurile, la concurs, doar că… în singurătate. Ca să vezi cîți juriști stau fără lucru în țara asta, și nimeni nu vine să-i facă concurență lui nea Popa!

Așa cum ați observant și dvs., căpeteniile acestor instituții din lumea de basm a oligarhului Plahotniuc sunt foarte, foarte vulnerabile. Și docile pe de-asupra. Și fricoase! Vor face tot ce li se dictează, că altfel rămîn pe drumuri, fără funcții, fără putere locală, fără posibilitatea de a agonisi șpăguliță și a fi în rind cu “lumea” – șeful raionului, șeful judecătoriei, comisarul de poliție, șefuțul și șefulețul de băgator de seamă…

Încă un argument în favoarea posibilității fraudării alegerilor în CSP e că nimeni nu știe cum și în ce mod se tipăresc buletinele de vot, unde anume se păstrează, cine poartă răspundere pentru autenticitatea lor. Data trecută de acest lucru s-a “ocupat” Chitoroagă, presa a scris cum făcea naveta între urnă și procurorii aburiți de un concert de distragere a atenției de la hoția ce se producea în spatele lor! De data aceasta, nu vă faceți griji, buletinele vor fi manipulate de însuși Garaba.

Așteptăm cu nerăbdare să aflăm, pe secret, ce organizații (tot de la nord oare?) și pe cine anume dintre slugoii oligarhiei îi vor înainta în unanimitate pentru a fi “aleși” în CSP și în cele două Colegii- disciplinar și de evaluare -, după care vor purcede la alegerea șefului CSP, cel care va executa întocmai ordinele Păpușarului.

Miza este uriașă, domnilor procurori. Ne-am făcut datoria și cu ajutorul unor colegi curajoși și cu demnitate de-ai dumneavoastră, activi sau plecați din funcții mari, v-am arătat mecanismul prin care veți fi furați ziua în amiaza mare. Aceasta este schema alegerilor libere și democratice în cadrul procuraturii “reformate” a “tangoului” Garaba-Gurin-Plahotniuc. Acum mingea e în grădina voastră. Știu că mulți s-au conformat, multora le e frică de viitorul famililor care ar putea rămîne fără o sursă de existență. Poate ne ajută instituțiile internaționale care ne învață cum e în Europa, cît de cinstiți sunt funcționarii de acolo?!

Și totuși! Crede cineva că procurorii ar putea  ieși la grevă? Să se revolte, să se opună, să-și apere demnitatea, onoarea, experiența și poate firele albe din părul încărunțit în ani grei de muncă cu infractori de drept comun, cu interlopi și alte scursuri ale societății și să nu ajungă să fie mințiți și luați de fraieri de niște scursuri politice diletante cu un trecut și prezent infracțional de notorietate?

Pentru că sunteți furați ziua în amiaza mare, sunteți mințiți de niște ticăloși ordinari, care întocmesc o Comisie totalmente obedientă și gata să execute orice scenariu de fraudare a alegerilor, transformîndu-le într-o minciună ordinară,

pentru că nu mai există loc de atîta mizerie,

pentru că, altfel, domnilor procurori, încă patru ani de zile o să vă conducă niște indivizi mizerabili, care vor ajunge în CSP fără voia dvs., prin fraudă și falsificare a voturilor,

pentru că e timpul să vă gîndiți dacă o asemenea perspectivă vă dă prilejul să dormiți noaptea cu conștiința împăcată,

pentru că această putere banditească în frunte cu Plahotniuc, care vă sugrumă își face bagajele,

pentru că vine ora cînd alde Garaba, Gurin, Zubco, Harujen, Popa, Popenco, Morari, Mașnic, Chitoroagă, etc, etc, etc vor fi chemați să dea socoteală pentru ilegalitățile comise și pătarea onoarei de oameni ai legii,

pentru că cei demni de astăzi vor ajunge să restabilească încrederea și onoarea pătată a instituției, –

Fiți PROCURORI!

Sursa: jurnal.md

 

(293 accesari)