Procurorii DNA fac percheziţii la foştii directori Chebuţiu şi Preda în dosarul privatizării UCM Reşiţa

Imagine postare

Adrian_Chebutiu_Presedinte_director_general_al_UCM_resita_e310979f2fProcurorii anticorupţie au descins, în această dimineață, la vilele din Timişoara ale lui Adrian Chebuțiu şi Adrian Preda, foştii directori ai UCM Reşiţa.

Update ora 9.15 DNA a anunţat că procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Timişoara desfășoară cercetări într-o cauză penală privind infracțiuni de evaziune fiscală, deturnare de fonduri,abuz în serviciu, spălare de bani, asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

În cursul dimineții au loc 8 percheziții în locaţii din judeţele Timiş şi Caraş Severin. Prejudiciul estimat în cauză depăşeşte suma de 10 milioane euro.

Suport SRI

La acțiune, procurorii sunt sprijiniți de ofițeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş. La instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Potrivit unor surse judiciare ancheta procurorilor vizează modul în care a fost privatizată această societate. Procurorii DNA au probe care arată că directorii nu au respectat clauzele contractului de privatizare.

Contracte de consultanţă de milioane

De asemenea, anchetatorii verifică şi modul în care societatea a ajuns în insolvenţă. Cei doi foşti manageri ar fi devalizat UCM Resita folosind un sistem piramidal prin care au întocmeau contracte de consultanţă de milioane de lei. Preda şi Chebuţiu ar fi beneficiat şi de sprijinul unei contabile. Foştii manageri ai UCM Reşiţa sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală şi stopaj la sursa, în valoare de 13 milioane de lei, abuz în serviciu în valoare de peste 50 de milioane de lei, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi spalare de bani, potrivit publicaţiei locale Opinia Timişoarei.

Societatea, privatizată în 2003

În 2003, pachetul majoritar de acţiuni al UCM Reşiţa fost preluat de un grup elveţian care a ajuns să deţină 96,3% din acţiuni. În calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al noului acţionar majoritar, Adrian Chebuţiu ar fi început să fragmenteze UCM Reşiţa într-un grup de 12 firme. Cu toate că în momentul privatizării statul acorda o serie de facilităţi fiscale pentru a permite salvarea companiei, cei doi învinuiţi au preferat să facă împrumuturi, ducând unitatea economică în colaps financiar în decembrie 2011. Administratorul judiciar a constatat că vinovaţi de intrarea companiei în insolvenţă sunt Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda.

• „Regele Sardinelor”, Said Baaklini, condamnat la 7 ani de închisoare pentru restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane de euro!

Condamnaţi cu suspendare

Cei doi directori au primit condamnări cu suspendare, la începutul acestei luni, în dosarul rambursării ilegale de TVA. Complicleelor este libanezul Said Baaklini, zis Regele Sardinelor, care a fost condmnat la şapte ani de închisoare. Sentinţele au fost date de Judecătoria Sectorului 1 şi nu sunt definitive.

Adrian Chebuţiu: 3 ani închisoare pentru săvârşirea infractiunii de complicitate la tentativa la infractiunea de stabilire cu rea-credinta de catre contribuabil a taxelor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat şi 5 ani închisoare pentru săvârşirea infractiunii de asociere in vederea savarsirii infractiunii. Va executa 5 ani de închisoare.

Adrian Coriolan Preda: 3 ani închisoare pentru săvârşirea infractiunii de complicitate la tentativa la infractiunea de stabilire cu rea-credinta de catre contribuabil a taxelor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat şi 5 ani închisoare pentru săvârşirea infractiunii de asociere in vederea savarsirii infractiunii. Va executa 7 ani de închisoare.

Acuzaţiile DNA

În acest dosar, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Said Baaklini, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, pentru tentativă de stabilire cu rea-credinţă a taxelor având ca rezultat obţinerea fără drept unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi pentru asociere în vederea săvârşirii acestei fapte, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Alături de acesta vor fi judecaţi Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al UCM Reşiţa, şi Coriolan Adrian Preda, director executiv al societăţii, pe care procurorii îi acuză de complicitate la tentativa de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat şi asociere în vederea săvârşirii acestei fapte.

Sursa: evz.ro