nita tiberiuProcurorul general al României, Tiberiu Niţu, a demisionat marți din funcţie, în contextul în care numele său a fost menționat în scandalul „Girofarul”. Funcția a fost preluată interimar de prim-adjunctul său, Bogdan Licu.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat, miercuri dimineaţă, că nu îşi va depune candidatura pentru a ocupa acest post definitiv. „Nu mă reține nimic, e opțiunea mea”, le-a spus el ziariștilor care voiau să știe de ce.

În contextul scandalului „coloana oficială”, jurnaliștii au observat și că Bogdan Licu a venit la Ministerul Public cu mașina personală. Întrebat despre acest fapt, Bogdan Licu a precizat că are acest obicei de când a fost numit în funcție. „Vin și plec cu mașina personală”, a spus el.

Tiberiu Niţu a decis să renunţe la funcţia de procuror general al României, pentru că numele său a fost asociat, în mod artificial, susţine acesta, cu dosarul coloanelor oficiale.

Acest lucru a dus la prejudicierea imaginii personale, dar şi a instituţiei, pretinde magistratul. Într-un comunicat de presă, procurorul general demisionar a dat şi câteva explicaţii cu privire la modul în care a folosit coloana oficială: „Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare.”

Implicarea procurorului general în dosarul deschis de DNA a fost discutată luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Cu o săptămână înainte de acestă întâlnire, Tiberiu Niţu şi Raluca Prună s-au întâlnit faţă în faţă pentru a discuta situaţia.
„Nu exclud nicio variantă, pentru că legea prevede asta. Există posibilitatea menţinerii, există posibilitatea revocării. Pentru că aşa prevede legea. Iau în calcul orice fel de instrument pe care îl am la dispoziţie”, declara atunci Raluca Prună, întrebată dacă ia în calcul revocarea din funcție a procurorului general.

Tiberiu Nițu nu a dorit atunci să facă declarații:
– Spunea ca îşi doreşte sa discute cu dvs?
– Nu fac declaraţii şi nici speculaţii pe aşa ceva!
– Vă aşteptaţi la asta?
– Nu fac niciun fel de speculaţii şi nici declaraţii.
– V-aţi gândit la demisie dupa tot acest scandal?
– …
Controversele din jurul lui Tiberiu Niţu au apărut odată cu solicitarea procurorilor anticorupţie de începere a urmării penale a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. Potrivit anchetatorilor, fostul ministru Gabriel Oprea i-ar fi oferit ilegal procurorului general al României dreptul de a folosi coloana oficială pentru deplasări.

Pentru moment, locul lui Tiberiu Niţu în fruntea Parchetului General a fost preluat de prim-adjunct.

„Este o instituţie care funcţionează şi nimeni nu este de neînlocuit. Eu sper ca interimatul meu sa fie cât mai scurt şi să avem cât mai curând un procuror general. (Reporter: Aţi vrea să fiţi dumneavoastră procuror general?) Nu mă tentează”, a declarat Bogdan Licu.

Luna trecută, când cererea prin care DNA solicita ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea a ajuns la Parchetul General, atât Tiberiu Niţu, cât şi Bogan Licu s-au abţinut să dea un răspuns. Dacă în cazul primului, motivul e lesne de înţeles, Bogdan Licu a precizat atunci pentru AGERPRES că a evitat să soluţioneze cererea pentru că Gabriel Oprea a fost coordonatorul său la doctorat. În cele din urmă, solicitarea a fost trimisă la Senat sub semnătura lui Codruţ Olaru, numărul 3 din Parchetul General la acea dată.

Sursa:digi24.ro

(25 accesari)