Profitorii sau Balițki sfidează legea și bunul simț
Acum jumătate de lună, pe 15 octombrie, Serviciul Vamal a distribuit o informație în presă conform căreia lista agenților economici care beneficiază de un regim simplificat de vămuire s-a majorat pînă la 60 și tot în acea perioadă încă 15 cereri erau în curs de examinare. Redacția „Glasul” a expediat o scrisoare pe numele Directorului Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, solicitînd să ne pună la dispoziție lista completă a celor 60 de agenți economici care sunt scutiți de control vamal și criteriile în baza cărora au fost selectați. Suspiciunea și bănuiala noastră rezonabilă este că aceștia sunt protejații partidelor aflate la guvernare, inclusiv a unor indivizi apropiați de Filat și Balițki.Iată conținutul demersului nostru redacțional:(Anexa 1)
Așa cum ne-au obișnuit instituțiile de stat, cererile de asemenea natură sunt lăsate să aștepte undeva la umbra unui raft. Așa că nu am stat cu mîinile în sîn, am făcut tot posibilul pentru a intra în posesia listei respective. Prima încercare a fost atunci cînd am sunat la numărul de telefon înregistrat pe pagina oficială a Serviciului Vamal. Vocea vămii care a răspuns ne-a recomandat o altă persoană și de acolo am primit tot recomandări și recomandări pentru încă vreo cinci numere de telefon pe care le-am apelat pînă a ajunge la Vasile Damașcan, cel care, chipurile, este responsabil să ne dea răspuns. Această plimbare pe la telefoanele vămii corupte nu a fost una întîmplătoare, după cum nu a fost întîmplătoare redirecționarea noastră către acest Damașcan. Știți de ce? Pentru că așa cum am reușit să aflăm, peste două zile, acesta n-avea cum să ne răspundă, întrucît este în… concediu. Nu ne-am dat bătuți, am insistat pînă am reușit să discutăm cu inspectorul principal al Direcției Management strategic, Tatiana Bogdan, care ne-a comunicat că ne va remite răspuns la solicitarea „Glasul”-ului din 16 octombrie. Așa și s-a întîmplat, am recepționat documentul, însă marile surprize încep abia acum, pentru că așa cum o să vedeți și dvs., nu conține nici pe aproape informația pe care am cerut-o:(Anexa 2)
Vorbeam de suspiciunea și bănuiala noastră rezonabilă privind protejarea unor structuri de afaceri de către partidele aflate la guvernare, inclusiv a unor indivizi apropiați de Filat și Balițki. Iată și unele dovezi. Săptămîna trecută am fost supuși unui spectacol regizat de Filat și Plahotniuc, cînd 32 de vameși și polițiști de frontieră au fost reținuți de către mascații de la Centrul Național Anticorupție, fiind suspectați de luare de mită. O acțiune demonstrativă pentru partenerii europeni, cei care critică dur Republica Moldova la capitolul corupție. Comentatorul politic, Alexei Tulbure, citat de o agenție de presă, afirmă că deţine informaţii din care reiese că acum trei săptămîni, şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţki, a emis un ordin de transferare a unui număr de 20 de colaboratori ai biroului vamal Leuşeni spre alte birouri, între care Ungheni, Rezina şi altele, înainte de raidul CNA, a Procuraturii și … Securităţii interne a Serviciului Vamal. Reiese că Baliţki a știut despre verificări și şi-a scos oamenii “săi” de sub lovitură. Cîțiva din acești protejați sunt:
1. Victor Vasilachi – cumătrul lui Filat;
2. Victor Rusu – nănaşul lui Victor Vasilachi;
3. Ion Tuderaşcu – finul lui Juravschi, deputat PLDM;
4. Fraţii Victor şi Ghenadie Ciubotaru – fiii unui membru activ al PLDM
5. Vasile Chişcă – prieten cu Eduard Bănăruc (Secretar general adjunct al Guvernului, în biroul căruia ofiţerii au găsit 40.000 de dolari, în numerar, de origine necunoscută);
6. Igor Ungureanu – la fel, prieten cu Eduard Bănăruc;
7. Vitalie Teslea – prieten de copilarie a lui Vlad Filat.
Redacția noastră, totuși, insistă ca Serviciul Vamal să ne ofere lista integrală a agenților economici care beneficiază de un regim simplificat de vămuire, după care vom cere de la Camera Înregistrării de Stat informații cu privire la fondatorii acestor societăți pentru a preciza gradul de rudenie cu guvernanții și cu alte structuri obscure de acest gen. Din aceste considerente, am decis să remitem încă o solicitare, iar în condițiile în care vom fi refuzați și a doua oară, promitem să apelăm neapărat la instanța de judecată pentru a-l obliga pe Balițki să respecte legislația în vigoare a Republicii Moldova, inclusiv dreptul la accesul de informații. Or, “otpisca” de sorginte comunistă a acestuia că nu are acceptul lui cutare și cutărică este o gravă atingere a intereselor majore ale societății și ale contribuabililor de a afla informații de interes public în ordinea stabilită de Legea cu privire la accesul la informații!