Economia Republicii Moldova va înregistra o creştere economică de 3,5 la sută în acest an datorită unei recolte bune, dar şi consumului privat puternic. Sunt estimările Băncii Mondiale care şi-a prezentat astăzi prognozele economice pentru ţara noastră.

Potrivit experţilor, cele mai însemnate riscuri pentru economia Republicii Moldova ţin de încetinirea implementării reformelor necesare pentru sustenabilitatea creşterii economice, în special, reforme ce ţin de restructurarea sistemului financiar şi energetic, dar şi eficienţa finanţelor publice.

„Statul de drept slab şi diverse interese ar putea în continuare stopa procesul de reformă. Alegerile parlamentare, programate în 2018, pot afecta, de asemenea, ritmul punerii în aplicare a agendei de reforme”, spun experţii de la Banca Mondială.

În 2017, pe fundalul unei asistenţe externe mai mici din partea UE, deficitul fiscal este prognozat să rămână sub nivelul planificat de 3% din PIB.

Pentru 2018, Banca Mondială estimează o creştere economică de 3,8 la sută, iar pentru 2019 – de 3,6 la sută. Odată cu scăderea asistenţei financiare din partea comunităţii internaţionale, se aşteaptă ca deficitul fiscal să crească, dar să rămână sub 2,5 la sută din PIB.

Sursa:jurnal.md

(13 accesari)