„Proiectul care pune miliardul furat pe spatele cetăţenilor – un nou jaf; Dacă până acum banii erau luaţi din visteria statului, acum se jupoaie fiecare om în parte”
Proiectul care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor este o metodă prin care se pune la cale un nou jaf. Doar că, în acest caz, banii nu vor fi luaţi din bănci, ci din buzunarele cetăţenilor. Acest proiect de lege aduce în faţă formula care a fost pusă în aplicare atunci când a fost furat miliardul. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.
Invitaţii talk-show-ului spun că investigaţia jafului secolului trebuie dusă până la capăt, iar mai apoi pot fi adoptate anumite legi.
„Ce se întâmplă acum este un fel de deja-vu, acum se întâmplă un alt jaf. Numai dacă data trecută miliardul a fost furat din visteria statului, de la Banca Naţională, acum se jupoaie fiecare cetăţean în parte, precum şi copiii, şi nepoţii celor care trăiesc astăzi, fie că aici, fie că în străinătate. Şi acei din străinătate vor plăti prin taxe, viniete, fel de fel de mijloace. Bandiţii au pus la cale încă o mizerie împotriva acestui popor. Nu în zadar în această declaraţie este scris că în cazul în care va fi votat în Parlament, Platforma cere tuturor forţelor antioligarhice să ia măsurile de rigoare, inclusiv un mare protest. Nu se poate aşa ceva. Noi iar revenim la formula din 27 noiembrie, când a fost furat miliardului”, a declarat jurnalistul Vasile Năstase.
„Investigaţia trebuie să fie dusă până la capăt, după aceasta faci tot felul de legi. Se încearcă de a transforma hoţia în datorie socială, adică noi, cetăţenii acestei ţări, vom rambursa aceşti bani, fiindcă doi prim-miniştri au semnat nişte hotărâri secret care nu sunt justificate. Şi tot statul, care a fost controlat, a acoperit această tranzacţie, acest furt. Cazul rămâne absolut deschis şi trebuie dus până la capăt”, a spus analistul politic Nicolae Chirtoacă.
Totodată, membrul Platformei DA Vasile Năstase a menţionat că acest proiect nu a fost discutat cu societatea civilă: „Nu s-au consultat cu nimeni. Proiectul de lege a fost aprobat de către guvernul nocturn şi ilegitim Plahotniuc-Filip, acum este în Parlament şi va fi votat în regim de urgenţă, aşa, repede, noaptea. Toate aceste lucruri sunt în declaraţia Platformei DA. Nimeni nu a luat atitudine la această chestie ieşită din comun”.
„Ce se ascunde în spatele acestei manevre foarte stupide şi foarte primitive de a adopta o lege în Parlament, având o majoritate controlată plenar de foşti comunişti, unde toată lumea este compromisă şi este dependentă de cel care le dă indicaţii. Este aceeaşi tactică sau strategie stupidă şi primitivă de a crea impresia că printr-o decizie Parlamentul, transformând hoţia secolului într-o datorie publică, adică publicul a adoptat-o tacit, este un fel de rezolvare a problemei, când toţi cetăţenii îşi asumă responsabilitate pentru toată mizeria creată de o grupare de tip mafiot. Ei vor încerca să prezinte acest argument în dialogul cu Fondul Monetar. Iată s-a pornit treaba, facem ceva, societatea a acceptat. E absurdă situaţia. Aceste lucruri nu vor trece nici în raport cu FMI”, a explicat Nicolae Chirtoacă.
În cadrul emisiunii, reprezentantul Platformei Demnitate şi Adevăr a vorbit şi despre anumite metode care ar permite evitarea implementării acestui proiect de lege: „Dacă pe 30 noiembrie în fruntea acestui stat va veni un preşedinte serios, curajos, acest miliard va fi întors. Şi iată căile prin care poate fi întors miliardul: numirea unui procuror serios, cu mână de fier, care va da curs unei investigaţii serioase internaţionale, ne putem adresa Statelor Unite. Mai există şi alte modalităţi. Aceşti indivizi timp de 20 de ani au furat ca-n codru aici şi au construite fel de fel de palate, afaceri, au o grămadă de lucruri pe care nu le vor putea dovedi că le-au obţinut legal. Iată aceste lucruri, cum spune noua directivă a Uniunii Europene, aceste averi trebuie să fie confiscate. Şi nu că va fi un miliard, vor fi 20 de miliarde întoarse la buget”.
Amintim că proiectul care pune miliardul furat pe spatele cetăţenilor a ajuns la Parlament, iar premierul Pavel Filip solicită deputaţilor să-l examineze în regim prioritar. Astfel, conform proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite BNM obligaţiuni de stat în sumă de 13 miliarde 583,7 milioane de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de 5% anual. Cifra reprezintă suma creditelor de urgenţă acordate în 2014 şi 2015 de BNM celor trei bănci care ulterior au falimentat.
De asemenea, în legătură cu acest proiect, Platforma Demnitate şi Adevăr lansat o declaraţie, unde se arată că dacă va fi adoptat proiectul legii prin care miliardul de dolari furat de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank este pus pe seama cetăţenilor, atunci generaţii întregi vor fi obligate să întoarcă statului ceea ce s-a furat într-o singură noapte.
Sursa:jurnal.md