Proiectul privind ONG-urile, pregătit de actuala guvernare, şochează partenerii externi; Şefa Misiunii USAID în RM: „Dacă trece, Moldova se va compara cu cele mai represive regimuri din regiune”

Imagine implicită

Proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei, prin care sunt impuse câteva măsuri restrictive în activitatea organizaţiilor neguvernamentale, şochează de-a dreptul partenerii de dezvoltare ai ţării noastre.

„Dacă trece o astfel de lege, Republica Moldova se va compara cu cele mai represive regimuri din regiune”. O spune răspicat şefa Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID) din Republica Moldova, Karen R. Hilliard.

„Proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei este un pas înapoi. Restricţiile impuse în actualul proiect de lege sunt şocante, deoarece până acum guvernarea a avut un parcurs bun în colaborarea cu societatea civilă. Este o situaţie confuză. Mă tem acum că Moldova, dacă trece o astfel de lege, se va compara cu cele mai represive regimuri din regiune. Nu este un grup cu care Moldova vrea să se identifice”, a declarat Karen R. Hilliard într-un interviu pentru Moldova Curată.

„Noi rămânem nedumeriţi şi foarte îngrijoraţi. Este greu de înţeles cum Republica Moldova se identifică ca o democraţie din Vest şi doreşte un parcurs european, dar totodată vrea să introducă o astfel de lege. Este incredibil”, a adăugat şefa Misiunii USAID la Chişinău.

Precizăm că  zeci de organizaţiii nonguvernamentale au emis o declaraţie prin care au acuzat Ministerul Justiţiei că vrea să interzică finanţarea externă a acestora. Proiectul a fost criticat dur de societatea civilă, dar şi de experţi independenţi şi politicieni de la Bucureşti.

O analiză recentă a Comisiei de la Veneţia relevă că astfel de limitări în privinţa ONG-urilor există doar în trei ţări membre ale Consiliului Europei – Rusia, Ungaria şi Azerbaidjan. Recent, Comisia de la Veneţia a avut o atitudine critică faţă de legislaţia din Ungaria, unde zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi l-au acuzat pe premierul Orban de autoritarism.

Sursa:jurnal.md