Promo-LEX: Autorităţile au încercat muşamalizarea cazului de deces al lui Andrei Brăguţa
Cazul lui Andrei Brăguţa, bărbatul decedat în penitenciar, nu trebuie să se limiteze la o simplă anchetă penală a organelor competente ale statului. De această părere sunt avocaţii Promo-LEX, care afirmă că autorităţile au încercat să muşamalizeze tragedia.
În cadrul unei conferinţe de presă, avocaţii Promo-LEX au adus în vizorul opiniei publice mai multe detalii legate de cazul lui Andrei Brăguţă, care scot la iveală o serie întreagă de probleme sistemice ale justiţiei moldoveneşti.
„Este regretabil faptul că decesul unei persoane aflate în custodia statului nu este o noutate pentru RM. Astfel de cazuri se întâmplă, iar statul are întreaga responsabilitate pentru viaţa şi securitatea persoanelor aflate în custodia sa. Acest caz nu trebuie să se limiteze la o simplă anchetă penală a organelor competente ale statului, ci trebuie să provoace şi o reevaluare a reformelor care s-au făcut în aceste domenii din 2009”, a declarat Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX.
Totodată, avocaţii Promo-LEX şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa unei reacţii şi pasivitatea pe cazul lui Andrei Brăguţă din partea Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii, aceasta fiind abilitat cu atribuţii directe în monitorizarea fenomenului torturii şi altor pedepse ori tratamente crude şi inumane.
Avocatul Vadim Vieru a subliniat că nu există protocoale şi lipsesc cunoştinţele speciale ale colaboratorilor de poliţie în diferenţierea comportamentului deviant de existenţa unor boli mintale. Nici poliţiştii şi nici medicul de la Centrul Narcologic n-au reuşit să depisteze dizabilitatea lui Andrei Brăguţă. Nici ofiţerul de urmărire penală de la Inspectoratul de la Botanica nu a întreprins acţiuni pentru a documenta situaţia persoanei, chiar dacă a observat comportamentul deviant şi a refuzat să discute cu medicul ce a monitorizat starea de sănătate a acestuia.
De asemenea, avocaţii au vorbit despre o problemă sistemică la documentarea cazului de către procuror, care a preferat să înainteze demers de aplicare a arestului, chiar dacă comportamentul lui Andrei Bărguţa ridica dubii serioase legate de starea de responsabilitate. Totodată, judecătorul de instrucţie are obligaţia de a stabili discernământul persoanei, însă acesta nu s-a arătat îngrijorat de starea de sănătate a acestuia şi a cerut poliţiştilor să-l scoată din sala de judecată.
O altă problemă amintită de avocaţii Promo-LEX sunt condiţiile din izolatoarele de detenţie din subordinea Ministerului Afacerilor de Interne şi încercarea de a muşamaliza cazul. Tot aici, avocatul Vadim Vieru a amintit despre faptul că există sisteme medicale paralele, iar după transferarea victimei la penitenciarul Nr. 16, aceştia n-au raportat cazul de tortură la procurorul teritorial şi nu au solicitat ambulanţa pentru a i se acorda asistenţa medicală cuvenită.
Avocatul Dumitru Sliusarenco a punctat că persoanele care suferă de tulburări psihice trebuie să fie tratate special de către autorităţi atunci când intră în custodia statului. Acesta spune că este imperativ necesar, chiar de la etapa iniţierii urmăririi penale, persoana să fie consultată de un specialist, să primească asistenţă medicală şi tratament, şi dacă este necesar să fie asistată de un specialist pe perioada desfăşurării acţiunilor de urmărire penală. Avocatul a menţionat că în acest moment, sistemul de justiţie din Republica Moldova nu este pregătit să răspundă la situaţii specifice, complicate, cu implicarea persoanelor cu tulburări psihice.
Dumitru Sliusarenco a menţionat şi despre o altă problemă care a ieşit în evidenţă după cazul lui Andrei Brăguţă: gradul mare de intoleranţă şi agresivitate în societate. Avocatul Promo-LEX a punctat că în ultimele zile s-a observat în spaţiul public şi în mediul online mesaje denigratoare şi discriminatorii, nu doar la adresa victimei, dar la adresa unor grupuri întregi de oameni, cum ar fi persoane cu dizabilităţi mintale, consumatori de droguri sau apărători ai drepturilor omului. Acesta a amintit că pe subiectul discursului de ură deja nu putem pasa întreaga responsabilitate pe stat, iar modul în care ne exprimăm şi ne reţinem fricile este inclusiv responsabilitatea noastră.
Totodată, Dumitru Sliusarenco a subliniat faptul că instituţiile media ar trebui să reacţioneze prompt, să nu admită discursul de ură şi limbajul discriminatoriu pe paginile sale şi să modereze discuţiile, fapt care spre regret nu se întâmplă, fie se întâmplă la un nivel redus.
De menţionat că Promo-LEX a atenţionat statul anterior despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi mintale, inclusiv care se află în custodia autorităţilor. În toamna 2016, Promo-LEX a prezentat la UPR un raport alternativ dedicat acestui subiect, în care s-a vorbit despre abuzurile care pot apărea la izolarea sau detenţia persoanelor cu tulburări psihice.
Sursa:jurnal.md