Promo-LEX: PD şi PLDM, campioni la încălcări în campania electorală

Imagine implicită

promolexTăinuirea veniturilor şi cheltuielilor suportate de către concurenţii electorali reprezintă cea mai gravă încălcare produsă în această cursă electorală. Constatarea aparţine experţilor de la Asociaţia Promo-LEX.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, veniturile indicate de Partidul Democrat din Moldova şi a Partidului Liberal Democrat din Moldova depăşesc suma de 19 milioane de lei. Urmează Partidul Patria cu 7 milioane şi Partidul Socialiştilor cu aproape 6 milioane de lei. Cele mai puţine venituri a încasat Partidul Acţiunea Democrată – 16 mii de lei şi Partidul Verde Ecologist.

În opinia experţilor, rămân obscure sursele de finanţare a candidaţilor electorali. În context, Promo-LEX a stabilit că PD a avut cei mai mulţi simpatizanţi care a oferit bani pentru această campanie, în total fiind înregistraţi 586 de persoane. PCRM a fost susţinută financiar de aproape 200 de persoane, iar PLDM de174 de persoane.

În această cursă electorală, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru publicitate. Lideri la acest capitol sunt PD şi PLDM, care au investit peste 19 milioane de lei. Urmează PP Patria cu 7,7 milioane de lei, PSRM cu 5,72 milioane de lei. Tot pentru publicitate, PCRM a cheltuit 2,21 de lei, iar PL – aproape un milion de lei.

Totodată, observatorii Promo-LEX au depistat 2 cazuri în care PDM a utilizat localurile publice în scopuri electorale. Astfel, în două localităţi din raionul Edineţ, primarul a permis instalarea unui banner PDM pe clădirea primăriei. Nu rămâne în urmă nici PLDM. Tot pe sediul primăriei, în orăşelul Vatra a fost amplasat un banner al liberal-democraţilor.

Mai mult ca atât, Partidul Liberal Democrat a folosit 10 maşini de serviciu pentru întâlnirile cu alegătorii. În acest sens, democraţii au făcut uz de 3 mijloace de transport de serviciu, iar liberalii şi cei din Partidul Renaştere – de câte un automobil de serviciu.

Deşi agitaţia electorală în timpul orelor de lucru contravine prevederilor legale, în 4 localităţi din republică s-au desfăşurat multiple acţiuni de acest gen în favoarea Partidului Democrat.

De imaginea comuniştilor s-au ocupat autorităţile publice din satul Caşunca, raionul Floreşti. Primarul, dar şi un consilier, au împărţit materiale de publicitate şi au desfăşurat acţiuni electorale în favoarea PCRM.

De menţionat că Partidul Democrat, Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat au fost cei mai generoşi cu alegătorii. Aceştia s-au întrecut în ceea ce priveşte oferirea cadourilor electorale. Democraţii au donat plapume, ceasuri de perete, feţe de masă, genţi, au instalat mese de şah şi au distribuit ciocolate cu sigla partidului.

La Ocniţa, comuniştii au repartizat conducerii raionului 8 ceasuri de mână.

Mai darnici decât PCRM au fost liberal-democraţii. Aceştia au donat 10.000 de lei pentru renovarea unei biserici. Au oferit un premiu de 500 de lei câştigătorului unui festival. Au donat jucării, paturi, canapele, plapume, dulapuri, mese şi scaune unei grădiniţe din republică. În plus, PLDM a implicat în campanie şi preoţi, fiind responsabili de distribuirea icoanelor pe verso-ul cărora erau imprimate felicitări din partea PLDM. În alt caz, o faţă bisericească a avut misiunea de a colecta semnături în favoarea Partidului Liberal Democrat.

Asociaţia Promo-LEX face apel la toţi alegătorii din Republica Moldova să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate pe 30 noiembrie. Totodată, CEC să verifice şi să asigure buna funcţionare a secţiilor de votare, dar şi să cerceteze minuţios rapoartele financiare ale concurenţilor electorali. Mass-media este sfătuită să reflecte echidistant prestaţiile concurenţilor electorali.

Menţionăm că în vederea monitorizării alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a acreditat 1154 de observatori internaţionali şi 1114 observatori naţionali.

Sursa: jurnal.md