Pronostic: partidele proeuropene din Republica Moldova nu vor câștiga alegerile parlamentare, de Vitalie Cojocari

Imagine implicită

Vitalie CojocariDemocrația are la bază o regulă veche – nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apăra până la moarte dreptul tău de a o spune. Regula enunțată de Voltaire este călcată astăzi în picioare în Moldova. Este de înțeles dorința arzătoare a domnilor Filat, Plahotniuc sau/și Ghimpu de a rămână la putere, dar toate au o limită. Dragii mei cititori, o s-o spun pe față: nici mie nu-mi place de Usatâi. Din punctul meu de vedere omul acesta este pur și simplu dus cu pluta. E un vântură lume apărut de nicăieri, cu apucături de adolescent chefliu, pe care nu l-aș fi băgat în seamă. Însă, din păcate, poporul nostru este atât de limitat, încât poate fi prostit foarte ușor cu câteva concerte și trei binefaceri. Domnilor de la putere, dacă Usatâi a greșit în vreun fel trebuia sancționat la timp, prompt și fără ezitări. V-ați trezit în ajunul alegerilor să inventați povești cu zmei care au adunat un arsenal de arme într-un amărât de apartament. Făcătura se vede din cosmos!

Mulți vor spune că Usatâi a greșit punând la cale o lovitură de stat prin acoliții săi. Drept urmare trebuie retras din cursă. Voi puteți crede asta, dar mie să nu-mi cereți să fiu naiv… Cum pot să-i cred pe politicienii care au promis că vor pedepsi criminalii din 9 aprilie și nu au făcut nimic? Voi îmi cereți să-i cred pe procurorii care au omorât un om în Pădurea Domnească și au mușamalizat totul? Voi vreți să am încredere în unele instituții de presă care manipulează și nu informează? Niciodată. Eu, cetățean votant, nu înghit atât de ușor gălușca voastră propagandistică. Scenariul cu Antifa este bun doar pentru Moldova Film.

Să revenim la bătrânul Voltaire, care ne învață să judecăm lucrurile cu o singură măsură, nu cu două, nu cu trei. Dacă “iubiții noștri” democrați ar fi fost scoși din cursa electorală pe vremea comuniștilor, noi am fi ridicat un tămbălău uriaș. Astăzi ne facem că nu vedem. Doar este vorba de “Urinato” sau “Urânato”… Nu doar francezii au vorbe de duh, iată una simplă, moldovenească: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face. Domnilor de la putere, de ce aveți măsuri duble? Au fost multe exemple de-a lungul timpului. Ați închis NIT, dar manipulați mai abitir prin televiziunile voastre de buzunar. Vreți să vă rupeți de ruși, dar le-ați vândut o bancă de stat și un aeroport. Vă jurați să luptați cu corupția, dar vă faceți că nu-l observați pe Valeriu Guma, unul dintre amicii voștri, viitorul cuscru al actualului premier. Domnul Guma a fost condamnat pentru corupție în Romania şi este căutat de interpol . Nu ridicați niciun deget să-l extrădați. Mi-e scârbă!

Ca urmare a scenariilor de filme proaste pe care le puneți în aplicare cu procuratura voastră ieftină, nu faceți decât să le ridicați mingea la fileu prorușilor. Vor fi mai uniți, vor vota și cei care nu voiau să iasă la alegeri. Electoratul vostru este, însă, dezamăgit. Ca și mine. Așa că nu veți câștiga alegerile. Sunt 95 la sută sigur. Este adevărat că nici nu vor pierde, dar nu vor avea o majoritate confortabilă, cu care să conducă fără probleme țara spre viitorul luminos, viitorul lor luminos, bineînțeles. În aceste condiții vă rog ceva, luni, pe 1 decembrie, să nu dați vina pe mine că am demoralizat oamenii. Luni să nu vă plângeți că moldovenii au ales prost și nu le-a păsat de viitorul lor. Oamenii sunt prea dezamăgiți de tertipurile voastre ieftine. Nu oamenii sunt de vină că voi nu veți câștiga alegerile. Surpriză, chiar voi sunteți fraierii fraierilor! Așa că, domnule Plahotniuc, scoteți-l pe domnul Voronin din joben. Va fi de maaaare folos.

Sursa: cojocari.ro

(84 accesari)