image-2013-12-15-16214258-42-protest-calea-victoriei-15-decembrie-10Circa 2.000 de oameni au protestat duminică în Bucureşti împotriva USL şi a guvernului Ponta, acuzaţi că au încercat să submineze Justiţia prin modificarea Codului Penal. Manifestaţia, iniţiată pe contul de Facebook „Uniţi Salvăm” (unde s-au organizat şi protestele anti-Roşia Montana), a început la ora 16.00, în Piaţa Universităţii. În jurul orei 18.00, manifestanţii au vrut să plece spre Guvern, pe bd. Magheru, dar jandarmii i-au împiedicat şi au avut loc ciocniri. După mai multe busculade pe Calea Victoriei, care au dus la creşterea numărului de protestatari, aceştia au ajuns la Guvern, unde au cerut demisia premierului Victor Ponta. Şi la Piaţa Victoriei – sediul Guvernului au avut loc ciocniri cu jandarmii, care au acuzat ca între protestatari s-au infiltrat membri ai galeriilor de fotbal.

• Ce s-a strigat la miting: „Jos Voiculescu”, „Jos Guvernul”, „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit” şi „Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai bun”

În Piaţa Universităţii, acolo unde a început manifestaţia, au existat protestatari care strigau „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu” şi „Toate partidele, aceeaşi mizerie!”. Ei au fost însă apostrofaţi de ceilalţi manifestanţi, iar după ce jandarmii au încercat să împiedice accesul spre sediul Guvernului aproape toate scandările s-au îndreptat împotriva USL şi a premierului Ponta.

Cum s-a desfăşurat protestul:

Ora 21.00 Patru persoane au fost reţinute şi duse la secţie în urma protestului din Piaţa Victoriei, a informat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache. El a spus că intervenţia jandarmilor a avut loc, deoarece grupurile de persoane „s-au manifestat violent”, au bruscat forţele de ordine şi au aruncat cu materiale pirotehnice şi cu pietre asupra acestora.

„A fost necesară intervenţia noastră şi folosirea materialelor din dotare, substanţe iritant lacrimogene, pentru a stopa intenţia lor de blocare a circulaţiei în centrul Capitalei. Au fost momente când circulaţia a fost blocată şi s-au forţat cordoanele de jandarmi care au încercat să stopeze acest lucru de-a lungul traseului protestatarilor. Persoanele care se află în Piaţa Victoria au dorit blocarea circulaţiei în faţa Guvernului şi au blocat-o la un moment dat, spre Kiseleff, dar acum se circulă normal”, a mai spus Enache.

image-2013-12-15-16213915-42-protest-universitate-15-decembrie-5Ora 20.45 Lumea parăseşte piaţa, mulţi dintre manifestanţi merg la metrou. Protestul se stinge.

Ora 20.30 Liderii manifestanţilor au susţinut la megafoane că unii dintre protestatari au fost duşi la Secţia 2 de Poliţie, unde ar fi fost batuţi. Ei au îndemnat mulţimea să meargă la respectiva secţie, aflată în apropierea Guvernului. În faţa muzeului Antipa, protestatarii încearcă să spargă cordonul de jandarmi.

Ora 20.25 În Piaţa Victoriei mai sunt circa 200-300 de manifestanţi. Jandarmii au înconjurat mulţimea.

Ora 20.20 Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat pentru Digi24 că în grupul iniţial de protestatari s-au infiltrat membri ai unor galerii de fotbal, care au provocat forţele de ordine, aruncând cu diverse obiecte înspre jandarmi. Potrivit lui Enache, printre protestatari s-au infiltrat membri ai fracţiunii Peluza Sud a galeriei echipei Steaua Bucuresti.

Ora 20.17 Numărul protestatarilor începe să scadă. Scandările anti-Ponta continuă însă.

Ora 20.00 Se scandează „Plagiatorul a minţit poporul” şi „Jos Iliescu”.

Ora 19.46 Unii protestatari au aprins torte şi au aruncat cu ele în jandarmi. Au loc iar îmbrânceli. Se strigă „Fără provocatori!”.

Ora 19.38 Jandarmii au dat din nou cu gaze lacrimogene, după o nouă rundă de îmbrânceli. Se strigă „Jos Voiculescu”, „Jos Guvernul” şi „Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai bun”.

Ora 19.34: Un grup aparte de protestatari, care par membri ai unor galerii de fotbal, îi împing pe ceilalţi manifestanţi direct spre cordonul de jandarmi, şi în acest fel se creează o situaţie tensionată.

Ora 19.32: Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de manifestanţi care a încercat să rupă cordonul de jandarmi şi să meargă spre clădirea Guvernului. Un protestatar a fost ridicat de jandarmi.

Ora 19.25 Mulţimea s-a strâns aproape de Guvern şi îndeamnă să se înainteze şi mai mult. În faţa lor e un cordon dublu de jandarmi. Se scandează împotriva premierului Ponta, chiar şi trivialitaţi.

Ora 19.18 Se scandează „Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai bun”.

Ora 19.10: Unii protestatari au scuipat pe o maşină a Antena 3, după cum arată imagini prezentate de postul fondat de Dan Voiculescu. Pe de altă parte, Romania TV, controlat de Sebastian Ghita, e singurul post de ştiri care nu transmite imagini de la mitingul anti-USL.

Ora 19.08 Protestatarii au ajuns în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. Se scandează „Demisia”. Unii manifestanţi au blocat traficul în faţa muzeului Antipa, alţii i-au certat şi le-au spus să vină înapoi spre Guvern.

image-2013-12-15-16214256-42-protest-calea-victoriei-15-decembrie-8Ora 18.45 Ciocniri violente. Protestatarii au spart cordonul de jandarmi, după îmbrânceli repetate, în care s-au călcat în picioare chiar, şi au pornit pe Calea Victoriei înspre Guvern.

Ora 18.35 Mulţimea de protestatari s-a regrupat pe Calea Victoriei, în dreptul Palatului Telefoanelor şi hotelului Novotel. Sunt în jur de 500-600 de manifestanţi. Ei sunt flancaţi de o parte şi de alta de cordoane de jandarmi.

Ora 18.28 Un grup de protestatari a rămas blocat pe Calea Victoriei, la Novotel.

Ora 18.20 Pe bd. Regina Elisabeta au mai rămas circa 300-400 de protestatari. Cordoane de jandarmi blochează mulţimea la rond şi la intersecţia cu Calea Victoriei. Au avut loc violenţe de-a lungul întregii străzi.

Ora 18.17 Ciocniri violente la intersecţia cu Calea Victoriei, mulţimea e blocată.

Ora 18.10 Cordon masiv de jandarmi în rondul de la Universitate, marşul e blocat. Mulţimea a rămas pe bd. Regina Elisabeta.

Ora 18.05 După confruntări violente cu jandarmii, protestatarii au blocat traficul pe bd. Regina Elisabeta, la intersecţia cu Calea Victoriei. Ei pleacă în marş spre Guvern.

Ora 18.00 Manifestanţii au luat-o pe str. Edgar Quinet şi au ieşit pe bd. Regina Elisabeta, unde au pătruns pe carosabil.

Ora 17.55 Mulţimea vrea să pornească în marş pe bd. Magheru. Jandarmii au făcut cordon şi i-au blocat pe manifestanţi pe trotuar. Au loc îmbrânceli între protestatari şi jandarmi.

Ora 17.50 Numărul protestatarilor stagnează. Se scandează „Uniţi, salvăm toată România” şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”.

Ora 17.40 De la portavoce se scandează împotriva presei şi a jurnaliştilor: „Presa română, plină de minciună”, „Să vină presa, să-i scoatem lesa”.

Ora 17.25 Un grup de protestatari scandează „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu”, în timp ce un alt grup a început să îi huiduie şi să fluiere, scandând la rândul lor „Ponta, demisia”. Scandările pieţei sunt în continuare foarte variate. S-au adunat peste 1.000 de manifestanţi.

Ora 17.20 Se scandează şi împotriva Jandarmeriei: „România, stat poliţienesc”. În timp ce în Piaţă mai vine lume, alţii pleacă din cauza temperaturilor scăzute.

Ora 17.15 Manifestanţii scandează „Demisia” şi „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit”.

Ora 17.00 S-au adunat aproximativ 1.000 de persoane. Se aud scandări si anti-USL şi anti-Băsescu, precum şi pe tema gazelor de sist şi a proiectului Roşia Montana.

Ora 16.55 În Piaţă sunt în jur de 700 de manifestanţi. Se aud aceleaşi refrene ca la protestele anti-RMGC şi Chevron.

Ora 16.50 Manifestanţii au început să scandeze „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Jos Ponta jos, eşti un mincinos”, „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu”, „Uniţi, salvăm toată România”.

Ora 16.40 În acest moment, în Piaţă sunt circa 400 de manifestanţi. Există discuţii aprinse pe alocuri cu privire la scopul protestului – dacă să fie împotriva întregii clase politice, implicit ă PDL şi Băsescu, sau doar împotriva Parlamentului şi a modificărilor la Codul Penal.

Ora 16.25: Circa 200 de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 16.20, în Piaţa Universităţii, lângă fântână. Manifestanţii au bannere cu mesaje precum: „Ruşine!”, „Parlament penal, fugi de tribunal?”, „Până vă treziţi, noi luptăm pentru voi”, „Superimunitate? No shit!”, „Eror 404 democracy not found”.

Pagina de Facebook „Uniţi Salvăm” – vocea neoficială a comunităţii ce protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montana şi faţă de începerea proiectelor privind gazele de sist – a lansat joi un apel prin care îndeamnă la un protest în Capitală faţă de modificările aduse la Codul Penal şi legile adoptate în această săptămână de Camera Deputaţilor.

Evenimentul intitulat „Protest împotriva puşlamalelor din Parlament” a fost programat pentru duminică, în Piaţa Universităţii, de la ora 16.00, şi până la această ora peste 4.000 de persoane au anunţat că vor participa.

Anunţul postat pe pagina evenimentului de pe Facebook: „Dacă ei confiscă democrația, noi o luăm înapoi pentru că „democrație” înseamnă demos (popor) + kratos (putere).

IEȘI ÎN STRADĂ!

Marți 10 decembrie 2013 va rămâne în istoria României ca ziua în care democrația pentru care s-a murit în decembrie 89 a fost subminată chiar de cei au rolul să o întrețină. Sigur, a picat legea minelor și cea a lobby-ului (care ar fi legalizat traficul de influență), dar noul cod penal favorizează infractorii parlamentari, la fel ca și legea amnistiei.

CUM VOR SĂ MODIFICE CODUL PENAL?

Modificările aduse legii aministiei și codului penal dau mână liberă la furat camarilei care ne parazitează și ne transmit un mesaj destul de simplu nouă, fraierilor plătitori de taxe: „cărați-vă sau suportați-ne șmenurile”. Iată ce face guvernul în loc să conducă țara demn, așa cum au jurat:

→ au făcut din calomnie și insultă infracțiuni, dând timpul înapoi cu 8 ani când libertatea presei și cea de exprimare erau vădit îngrdăite. Acum ne pot da în judecată când le strigăm în față că-s hoți ordinari.

→ și-au arogat superimunitate, modificând legea astfel încât ei să nu poată fi anchetați de DNA pentru fapte de corupție (abuz în serviciu, conflictul de interese, primirea de foloase necuvenite, falsul și uzul de fals, trafic de influență) și nici să nu mai poată fi verificați de ANI pentru incompatibilitate.

→ „confictul de interese” nu se mai aplică autoritarilor care ne conduc pentru că au umblat la definiția funcționarului public.

→ dacă devalizezi statul cu, să zicem, 100.000 eur (un mizilic, da?) primești doar o mențiune în cazier. Adică nu faci pușcărie.

EFECTELE LEGII AMNISTIEI

Au amânat votul pe legea amnistiei până marți 17 decembrie (vom fi și atunci la datorie) „România Liberă” estimează că mii de borfași-parlamentari vor fi eliberați, linși și curați. Au tot interesul să o facă, căci printe hoți se află nume de marcă care brusc n-ar mai avea condamnări: Năstase, Voiculescu, Cătălin Voicu, Fenechiu, Bogdan Ciucă, Ridzi, Chiuariu, Sereș, Zsolt Nagy, etc, etc.

Scandalos e și felul copilăresc în care au făcut-o: au operat schimbările în toiul nopții de luni spre marți, contrar legii transparenței decizionale (52/2003, art. 6) care zice că orice lege trebuie să stea în dezbatere publică 30 de zile.”

Sursa:hotnews.ro

(166 accesari)