Protest la Chișinău: ”Ne-au luat tot ce avem mai sfânt, votul poporului” Reportaj Audio/Foto

Imagine implicită

La Chișinău a avut loc o nouă manifestație de amploare după ce magistrații moldoveni au declarat nule alegerile locale și au invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase. Oameni din toată țara au venit la miting. S-au organizat proteste și în diaspora, în Spania, Marea Britanie, Italia, Irlanda, Germania. La Chișinău, protestatarii au adoptat o rezoluție care urmează a fi prezentată Parlamentului European.

La mitingul Mișcării de Rezistență Națională au fost câteva zeci de mii de oameni. Cu pancarte, drapele ale Uniunii Europene și R.Moldova, oamenii au protestat în Piața Marii Adunări Naționale, după care au mărșăluit până la sediul Partidului Democrat și la reședința liderului democraților, Vlad Plahotniuc. Atât în PNAM, cât și în apropierea celor două clădiri, protestatarii au scandat ”Jos dictatura”, „Jos mafia”, ”Plahotniuc la închisoare”, ”Hoții”.

„Poporul a fost umilit. Ne-au luat tot ce avem mai sfânt, votul poporului. A fost încălcată Constituția. Ce poți să mai spui despre așa guvernare. Nu am mai auzit să se întâmple așa ceva în altă parte. Protestul este unica noastră putere, mai putem decide ceva. Justiția este a lui Plahotniuc. Tot decide o persoană. Trebuie să continuăm protestele, să hotărâm ceva, până în toamnă”, spune Ion Ciobanu din Ungheni.

”Suntem foarte indignați. Acest balaur a capturat toată țara și noi nu mai putem răbda toate ilegalitățile care se fac. Uitați-vă aici, lângă Partidul Democrat câți polițiști. Ei păzesc și casa lui Plahotniuc. Cum putem lupta când suntem înconjurați de atâția polițiști”, se întreabă indignată Eleonora Cucu din Chișnău.

”Ne-am săturat de acești hoți. Sunt legați cu cei din România. Au vândut tot, până la un ac. Instanța s-a expus, dar tot depinde acum de popor. Trebuie să fim uniți, și în România, și în R.Moldova”, este de părere Vasile Macovei.

”Vrem și noi o viață demnă” 

Fevronia Molnic în vârstă de 59 de ani a venit la protest din nordul țăriii, din satul Prepelița, raionul Sângerei. Femeia are trei copii plecați în străinătate și spune că a ales să vină la Chișinău pentru viitorul lor și speră că într-o bună zi, vor reveni în R.Moldova. ”Vrem și noi o viață demnă. Copii sunt împrăștiați prin lume. Le duc dorul. Nu-mi pot vedea nepoții, nu mă pot juca cu ei. Fata este plecată în Cehia, un băiat în România, altul în Irlanda. Am ieșit la proteste pentru ei. Vrem să vină acasă, să muncească alături de noi, vrem și noi un sprijin la bătrânețe. Muncești o viață și ai o pensie de o mie de lei (cca 50 euro). Ce faci azi cu acești bani, cum să trăiești, cum să trăiești ?”, se întreabă Fevronia Molnic din Sângerei.

Sute de polițiști au păzit cu mare grijă cele două edificii ce aparțin democratului Vlad Plahotniuc, aflate într-un cartier din centrul Chișinăului.

În fața mulțimii, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a declarat că protestul nu este doar despre un mandat sau despre Chișinău, despre Năstase. Este despre întreaga țară, despre viitorul generațiilor următoare. Primarul ales a îndemnat moldovenii să creeze celule ale rezistenței în satele și raioanele R.Moldova, dar și în diaspora.” „Vă îndemn să vă organizați în jurul preotului, a primarului, a intelectualilor. Prin anularea votului liber exprimat, acești criminali, Plahotniuc și Dodon încearcă să ne le transforme în robi, ne vor sclavi pe o moșie a unui criminal”, a mai spus liderul Platformei DA.

Rezoluția protestului, prezentată Parlamentului European

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu pleacă luni la Bruxelles și vor prezenta oficialilor europeni rezoluția protestatarilor.Potrivit documentului, dacă guvernarea nu va ține cont de revendicările protestatarilor, vor fi întreprinse acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii: greve colective și individuale, proteste permanente în fața Guvernului și Parlamentului, blocarea instituțiilor capturate și a căilor de acces către acestea.

Fiecare cetățean moldovean este îndemnat să participe la proteste permanente până la eliminarea dictaturii. Protestatarii susțin că decizia judecătorilor prin care au declarat nule alegerile este nedreaptă și cer validarea alegerilor, anularea sistemului mixt, aplicat la alegerile parlamentare din toamnă, dar și demisia și urmărirea penală a judecătorilor ”responsabili de deciziile abuzive de anulare a alegerilor”.

La 26 august va fi convocată Adunarea Generală a Cetățenilor atât din țară, cât și din diasporă”, se arată în rezoluția, adoptată duminică de protestatari.

Sursa:www.rfi.ro