PROTESTE în Bucureşti şi în marile oraşe din România pentru susţinerea Laurei Codruţa Kovesi

Imagine implicită

Sute de persoane au ieşit în stradă, joi, seară, în mai multe oraşe din România pentru susţinerea Laurei Codruţa Kovesi şi a Direcţiei Naţionale Anticoruptie (DNA). Oamenii strigă lozinci împotriva PSD şi a ministrului Tudorel Toader.

La Sibiu, oamenii s-au strâns în Piaţa Mare din oraş imediat după anunţul lui Tudorel Toader cu referire la revocarea Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA.

Protestatarii au pancarte cu mesaje de susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi, steaguri tricolore şi scandează lozinci împotriva PSD.

Şi la Iaşi s-au adunat peste o sută de persoane, în Piaţa Unirii, pentru susţinerea şefei DNA. Totodată, cei prezenţi în piaţă cer demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Oamenii scandează „Tudorel, sluga model”, „Tudorel nu eşti ieşean, marş la Dragnea-n Teleorman”, „DNA, te vom apăra”, „PSD, ciuma roşie”, „Hoţii la-nchisoare, nu la guvernare”.

Manifestanţii au steaguri tricolore, ale UE şi SUA, dar şi fluiere şi vuvuzele. Ieşenii continuă să vină în piaţă, mobilizarea făcându-se pe reţelele de socializare.

Proteste au loc şi la Cluj, unde sunt peste 200 de persoane, dar şi la Braşov, unde s-au strâns aproximativ o sută de protestatari.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat joi că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. El a a declarat după prezentarea raportului privind activitatea managerială de la DNA, că instituţia anti-corupţie trebuie să continue să funcţioneze legal, nu se identifică cu cel care o conduce.

Toader a precizat că raportul este elaborat pe fondul dezbaterilor care au divizat opinia publică în ultimul an. El a afirmat că a reţinut o situaţie fără precedent a raporturilor dintre autorităţile publice, fiind înregistrate trei conflicte juridice de natură constituţională, în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consitutional, a acuzat implicarea lui Kovesi în dosare şi stilul autoritar al acesteia.

În Bucureşti, oamenii au început să se adune în jurul orei 19:00, iar o oră mai târziu jandarmii au instalat garduri de delimitare a zonei unde se protestează.

Sursa:jurnal.md