Protestul de amploare din RM, în presa internaţională: „Un miting al nemulţumirii basarabenilor faţă de corupţie şi incompetenţa partidelor”

Imagine implicită

MAN presa strainaProtestul de astăzi de la Chişinău continuă să fie reflectat şi de presa internaţională. „Zeci de mii de oameni au protestat în capitala Moldovei, solicitând guvernului să investigheze în mod corespunzător furtul de un miliard de dolar care a dispărut de la trei bănci anul trecut”, titrează AP, citat de Fox News, ABC News şi Washington Post.

Protestatarii care vor continua manifestaţiile au strigat „Miliardul înapoi!”, îndemnându-i pe guvernatorul băncii centrale, procurorul general şi alţii să demisioneze, adaugă sursele citate.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, de unde au dispărut banii înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2014 au fost puse sub administrarea Băncii Naţionale a Moldovei, iar pierderile au fost acoperite din bugetul de stat, conchide AFP şi Fox News.
Protestul de amploare de la Chişinău are ecouri în toată presa internaţională.

Reuters scrie că la Chişinău are loc cel mai mare protest stradal din istoria RM şi că oameni de prin toate colţurile ţării au venit la Chişinău ca să ceară alegeri anticipate, demisia preşedintelui şi să protesteze faţă de regimul corupt de la guvernare.

ABC News, care citează Associated Press, transmite că zeci de mii de oameni protestează la Chişinău şi cer miliardul înapoi, precum şi demisia şefilor instituţiilor care se fac vinovate de jaful secolului. „Protestatarii scandează „Vrem miliardul înapoi”. Organizatorii protestului spun că lansează manifestaţii non-stop”, transmite abcnews.com.

„Amplă manifestaţie antiguvernamentală la Chişinău: „Vrem ţara înapoi”, scandează mii de protestatari” – titrează Agerpres. „Zeci de mii de locuitori ai Republicii Moldova s-au adunat duminică în piaţa din centrul Chişinăului pentru a protesta împotriva ilegalităţilor comise de guvernarea coruptă, îndeosebi în sistemul bancar, în cadrul unui miting de protest intitulat „Marea adunare naţională”, la apelul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, informează sursa.

„Un miting al nemulţumirii basarabenilor faţă de corupţie şi incompetenţa partidelor”, comentează România Liberă. „Vrem ţara înapoi” se scandează la Chişinău. Primele revendicări: parlamentarii să nu mai aibă imunitate şi preşedintele ales prin vot direct informează aceeaşi publicaţie.

„Manifestaţii unui protest în Moldova au cerut demisia preşedintelui”, titrează Ria Novosti. „Protestatarii din centrul Chişinăului se pregătesc să-şi instaleze corturi”, scrie Interfax.

Şi presa ucraineană stă cu ochii pe protestul antiguvernare de la Chişinău. „În Moldova protestatarii au cerut demisia preşedintelui şi alegeri anticipate”, informează Unian chiar pe prima pagină.
Sursa:jurnal.md