Protestul de la București s-a încheiat; mii de oameni au manifestat în Capitală și în mai multe orașe din țară

Imagine implicită

protest bucurestiProtestul de la București, început în jurul orei 18,00, la Piața Universității, s-a încheiat după miezul nopții de marți spre miercuri, după mai mult de șase ore în care manifestanții s-au deplasat la sediile unor instituții publice, între care Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Parlament, Primăria sectorului 4.

Câteva mii de manifestanți în București și alte câteva sute în țară au cerut, marți, demisiile premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea și a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Protestul organizat pe rețelele sociale a venit la patru zile de la incendiul din club Colectiv, în care au murit 32 de tineri, iar peste 140 au fost răniți.
Deși programat inițial să se desfășoare la Universitate, protestul s-a mutat apoi la Palatul Victoria, la Palatul Parlamentului și în fața Primăriei sectorului 4.
O parte dintre miile de manifestanți a mers și la clubul Colectiv, pentru a aduce un omagiu celor care și-au pierdut viața în incendiul de la sfârșitul săptămânii trecute.

În drum, ei au trecut pe lângă Patriarhie, manifestându-și revolta față de poziția Bisericii Ortodoxe Române după incendiul de la Colectiv.
protest 2 bucurestiPe tot traseul manifestanții au scandat ”Nu plecăm până nu plecați”, „Demisia, demisia”, „Solidaritate”, „Piedone nu uita, a venit și ziua ta!”, ”Colectiv”, ”Vrem dreptate”, ”Asasinii”, ”Rușine, rușine să vă fie”, ”Hoții”, ”Nu aveți coloană decât oficială”, ”O dorință sinceră — România liberă”, ”Până ieri am tăcut, de azi încep să urlu” , au purtat pancarte pe care se putea citi „Noi suntem generația care schimbă istoria!”, „Corupția ucide!”, „Parchetul: cauza incidentului este numărul mare de oameni din club. Piedone scapă! ISU scapă! Oprea scapă! Toți scapă?”, „Bunicii la război, părinții la Revoluție, este rândul nostru” și au fluturat steaguri tricolore.

În fața Fântânii de la Universitate oamenii au format o cruce din lumânări aprinse în memoria celor care au dispărut în incendiul de la club Colectiv, la Guvern, pe carosabil, au aprins candele și au lăsat flori, iar în fața Ministerului de Interne au ținut un moment de reculegere, în genunchi. De asemenea, protestatarii au aprins candele în fața Primăriei sectorului 4.
Pe tot traseul, coloana de manifestanți a fost flancată de jandarmi, iar în fața acesteia s-au aflat mașini ale Poliției.

Manifestații au avut loc și la Constanța, Brăila, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Ploiești, Miercurea Ciuc și Brașov. Participanții la proteste au scandat „Demisia, demisia”, „Piedone nu uita, te așteaptă DNA”, „Solidaritate”, „Jos corupții”, au afișat mesaje precum ”Rockers never die. Colectiv 30.10.2015”, ”Eroi în halate, nu șpăgari cu cravate”, au aprins lumânări, s-au recules și s-au rugat pentru tinerii morți în tragedia din clubul Colectiv.

La Alba Iulia aproximativ 1.000 de persoane au participat la un marș al tăcerii, iar la Cluj-Napoca câteva sute au participat la o slujbă de pomenire oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuț pentru tinerii morți în incendiul de la Colectiv. Zeci de sibieni s-au rugat, marți seara, în Piața Mare din Centrul istoric al municipiului pentru victimele din Colectiv și au aprins lumânări.

Sursa:agerpres.ro