cabinet 30 april 2015Prin tăcere, legitimăm guvernarea, iar singura armă a societăţii în lupta cu un regim criminal este unitatea. O spun membrii Platformei „Demnitate şi Adevăr”, care îndeamnă oamenii să iasă la protestul din 3 mai anume pentru a arăta că nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în ţară. În caz contrar, va veni o zi în care nu vom mai avea pentru ce lupta.

„Pentru mine e clar că prin tăcere legitimezi o guvernare. Atât timp cât taci, înseamnă că eşti de acord. Nici nu neapărat de venit cu o strategie din start, dar măcar semnale trebuie să existe. E important să te poziţionezi, să-ţi exprimi opinia, apoi să încerci cu adevărat să schimbi lucrurile”, susţine Mariana Kalughin, expert la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, membru al Platformei „DA”.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, Mariana Kalughin a mai spus că anume acum este momentul ca societatea să ia atitudine. „Cetăţenii s-au pomenit în afara statului. Guvernarea nu are grijă de acel interes care ne-a făcut pe noi să-i votăm. Acum este momentul, pentru că peste câţiva ani s-ar putea să nu mai avem pentru ce lupta. Acum trebuie să ne recâştigăm statul. Nu-mi imaginez cum un om care vrea să rămână aici, în ţara asta, să nu iasă în stradă. Faptul că atât de multă lume ne susţine, că mai există oameni care gândesc ca şi noi mă face să fiu optimistă şi să cred că e posibilă schimbarea”, a declarat expertul anticorupţie.

Un alt membru al Platformei, politologul Igor Boţan, a menţionat că cel mai mare rău împotriva căruia trebuie să lupte societatea este corupţia – „octopusul care sfâşie Republica Moldova”. „În februarie, când am lansat manifestul Platformei DA, deja se ştia şi de miliardul furat, şi de guvernare minoritară, care, de fapt, nu e minoritară, şi că s-a umblat la BEM şi în perioada guvernării comuniste, şi în perioada acestei guvernări, aşa-zise democrate. Această situaţie a făcut ca, la un moment dat, oameni absolut diferiţi să ajungă la concluzia că e nevoie de cel mai mic numitor comun, adevărul, ca să luptăm cu cel mai mare rău – octopusul (corupţia) care sfâşie RM. Sau luptăm, sau rămânem o turmă de care îşi bate joc guvernarea”, spune Igor Boţan.

La rândul său, scriitorul şi jurnalistul Constantin Cheianu afirmă că pe 3 mai oamenii vor vedea cine e liderul naţional. „Cunoaştem obsesia oamenilor noştri, de a avea un lider, un Ştefan. Eu cred că acest lucru este incorect, că e legat de o mentalitate totalitaristă. Lumea civilizată a inventat demult un sistem care nu necesită lideri şi care se cheamă democraţie. Poporul nostru trebuie să înţeleagă că el este liderul acestei ţări, aşa că duminică va veni lumea şi va cunoaşte adevăratul lider naţional – poporul”, a comentat Constantin Cheianu.

Referindu-se la impactul pe care l-a avut în societate Platforma DA, în situaţia în care la doar câteva luni de la creare centrul capitalei a fost frunză şi iarbă de susţinători, la protestul din 5 aprilie, politologul Igor Boţan a menţionat că susţinerea societăţii înseamnă, de fapt, legitimarea Platformei.

„În spatele nostru nu există niciun fel de forţă politică, niciun fel de partid ascuns, nu venim să cerşim voturile oamenilor, iar succesul Platformei reprezintă legitimarea acestei mişcări. Cu cât mai multă lume susţine protestele noastre aici în ţară şi peste hotare, cu atât mai clară e legitimarea. Totodată, e un plus de presiune asupra noastră. Eu sper că se naşte un nou val de speranţă pentru cetăţeni că dacă se implică pot schimba ceva”, afirmă Igor Boţan.

Invitaţii „Cabinetului din Umbră” au vorbit şi despre importanţa alegerilor locale, iar părerile s-au împărţit.

„Trebuie să fim foarte responsabili de ceea ce va fi la alegerile locale. Părerea mea este că cetăţenii noştri trebuie să voteze conştient, bazându-se strict pe două criterii: integritate şi profesionalism. Eu personal nu voi mai alege pe criteriu de partid”, a menţionat avocatul Andrei Năstase. Membrul Platformei „DA” a mai adăugat că cei de la guvernare repartizează resurse financiare în teritoriu pe criterii de partid, iar acest lucru trebuie oprit. „Am să propun colegilor mei să venim cu iniţiative ca să stârpim finanţarea din bugetul de stat către entităţile locale pe criterii elitiste şi politice. S-au înţeles doi bandiţi de la guvernare şi distribuie banii acolo unde au ei nevoie şi aşa au câştigat alegerile”, a punctat avocatul.

În context, Igor Boţan a spus că la alegerile locale cetăţenii ar putea acorda votul de blam partidelor de la guvernare. „Am putea da vot de blam partidelor corupte, unui guvern minoritar format din partide care şi-au pierdut legitimitatea în faţa cetăţenilor. După asta vor trebui să facă ceva”, a menţionat Boţan.

Şi avocatul Andrei Năstase a fost de acord că votul de blam ar fi un pas bun. „Acum se poate da acest vot de blam şi tot acum, dacă vor fi susţinuţi oameni cu demnitate, am schimba puţin modul de gândire şi am alege oameni oneşti. Până în 2018, când vor avea loc următoarele alegeri, avem nişte evenimente: mitingul din 3 mai, alegerile locale, alegerea preşedintelui. Votul de blam ar fi un prim pas, iar după alegerile locale se va vedea tendinţa. Într-o societate normală ar urma demisii, reconfigurări”, susţine Andrei Năstase.

De cealaltă parte, Constantin Cheianu afirmă că nu vede o importanţă crucială în alegerile locale. „Mă uit cu câtă fascinaţie vorbesc colegii mei despre alegerile locale, un proces politic pervertit, şi voi vă aşteptaţi la nu ştiu ce vot de blam… Credeţi că Plahotniuc şi banda nu lucrează acum la un plan cum să se scoată şi la alegerile locale? Tot ce se face în ţara asta, organizat de ei, e pervertit din start”, crede Cheianu.

În altă ordine de idei, politologul Igor Boţan a declarat că ceea ce trebuie să se întâmple acum este „încleştarea” acestei guvernări de UE şi de societate. „Europenii pe de o parte şi noi de cealaltă parte să-i luăm în cleşte. Eu deja am avut discuţii cu parteneri externi ai RM şi dacă noi, Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” ne dorim să devenim un partener al UE, trebuie să fim credibili, să ne manifestăm prin participare, prin acţiuni paşnice, legitime. Da, pierdem teren că ăştia pe undeva cumpără, dar pentru asta ieşi în fiecare seară la televizor şi zici aceste lucruri, educi”, s-a adresat Boţan către Cheianu.

„La această etapă, noi vrem ca oamenii să participe alături de noi, ca guvernarea să vadă că suntem susţinuţi, că avem legitimitate. Întoarcerea miliardului furat, reforma în educaţie, sănătate, promisiunile de ridicare a salariilor medicilor, profesorilor… Aceste lucruri nu se vor întâmpla niciodată pentru că furtul a fost transformat în datorie. Oare nu e suficient că acest dezmăţ trebuie oprit? Să arătăm că suntem o forţă, că suntem parteneri ai UE, care ne spune: nu putem numai noi, haideţi şi voi faceţi ceva”, a mai spus Igor Boţan, drept răspuns unui telespectator care a întrebat despre acţiunile concrete pe care le are în gând Platforma „DA”.

La final, invitaţii au revenit la mitingul care va fi organizat pe 3 mai, ora 13:00, în scuarul Catedralei. „Noi îndemnăm lumea să vină, nu cum Filat şi Plahotniuc aduceau oamenii în marfare pe 3 noiembrie 2013, în timp ce ei furau. Noi îndemnăm cetăţenii să iasă la miting dacă au demnitate”, a declarat Andrei Năstase.

„Aş vrea ca toţi telespectatorii să înţeleagă că duminică se pune începutul unei schimbări. E doar începutul, iar la capătul acestui drum ne aşteaptă, dacă o să fim demni de drumul parcurs, o ţară adevărată, o democraţie adevărată, de unde n-o să vrem să fugim”, a adăugat şi jurnalistul Constantin Cheianu.

„Important este să descătuşăm de frică, să transformăm cetăţeanul. Acum facem muncă preparatorie, trebuie să afânăm acest teren pe care vor creşte vlăstarii unei noi societăţi. Să fie activi, să nu se teamă, noi suntem exact în cadrul legal, nu urmărim beneficii personale, nu vom deveni politicieni pentru a cerşi voturile oamenilor”, a declarat şi politologul Igor Boţan.

În concluzie, avocatul Andrei Năstase a punctat că cea mai puternică armă împotriva unui regim criminal este unitatea. „Cei trei bandiţi ai ţării noastre, cei trei „Valoghi”, au făcut corp comun împotriva oamenilor simpli, de aceea acum e timpul ca cetăţenii cu implicare să iasă în stradă, mai mulţi, mai puternici, să le demonstrăm că suntem o forţă. Sper că prin aceste proteste vom apropia sfârşitul acestei guvernări criminale, pentru că alte pârghii nu avem. Unitatea noastră este cea mai puternică armă împotriva regimului criminal”, a conchis avocatul.
Sursa:jurnal.md

(236 accesari)