Protocolul de colaborare PAS-Platforma DA; Ce stabileşte documentul semnat de Maia Sandu şi Andrei Năstase // DOC
Blocul electoral format din Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr va fi constituit pe baza principiului egalităţii şi reciprocităţii dintre parteneri, iar accentul de bază, atât la întocmirea listei electorale, cât şi la stabilirea candidaţilor comuni pentru circumscripţiile uninominale, va fi pus pe integritatea candidaţilor şi pe meritocraţie.
Asta stabileşte procolul de colobarare dintre cele două formaţiuni, semnat pe 20 noiembrie 2017 de către Maia Sandu şi Andrei Năstase.
„Părţile vor pune mai presus interesul naţional decât interesele partinice şi/sau de altă natură şi vor lua decizii pornind de la interesul naţional, chiar dacă unele decizii ar putea dezavantaja una dintre părţi”, se spune în document. Cele două formaţiuni s-au angajat că vor decide de comun acord dacă participă sau nu la viitoarele alegeri parlamentare.
În procesul de stabilire a listei electorale şi a candidaţilor comuni în circumscripţiile uninominale, Platforma DA şi PAS vor lua în calcul concluziile unei comisii de experţi din rândul societăţii civile şi a presei independente de investigaţie, care va verifica integritatea fiecărui candidat în parte. Comisia respectivă se constituie de către partidele semnatare, pe bază de consens.
Documentul stabileşte că Platforma DA şi PAS vor decide, în cel mai scurt timp, crearea unui grup format pe principiul parităţii, rolul căruia va fi elaborarea şi consultarea prevederilor Acordului de colaborare. Acordul va conţine obiectivele comune, elementele principale ale programului de guvernare, formulele de colaborare în următoarele alegeri parlamentare, mecanismele logistice ale colaborării etc.
Totodată, PAS şi Platforma DA se angajează să nu colaboreze (formal sau informal, prin înţelegeri publice sau secrete) nici înainte de alegeri, nici după alegeri cu partidele oligarhice sau antieuropene – PD, PSRM, PPEM, Partidul Nostru etc.
Cele două formaţiuni s-au mai angajat să respecte principiul neagresiunii în spaţiul public şi să se abţină de la critici sau atacuri reciproce de orice natură la adresa partidului sau a reprezentanţilor partidului partener.
Menţionăm că cele două formaţiuni şi-au unit forţele şi la prezidenţialele din 2016. După ce Andrei Năstase şi-a retras candidatura din cursă, el a anunţat că Platforma Demnitate şi Adevăr o susţine pe Maia Sandu, candidatul comun al celor două partide. Împreună, au acumulat un scor anunţat de autorităţi de 47,89 la sută.
Sursa:jurnal.md