Provocare electorală: Candidații „Cabinetului din Umbră”

Imagine implicită

Cabinetul din umbraDezamăgirea societății față de clasa politică a Republicii Moldova a atins cote maxime, iar listele electorale pentru alegerile din 30 noiembrie nu prevestesc nimic bun, în situația în care acestea adăpostesc persoane controversate și compromise, implicate în scandaluri de proporții.

Despre necesitatea schimbării clasei politice se vorbește de ani de zile, iar în prag de alegeri, în mod special. În această situație, „Cabinetul din Umbră” vine cu o ofertă electorală de excepție – o listă a salvării naționale, formată din candidați care s-au aflat în ultimii ani pe baricade, luptând împotriva oligarhilor, mafiotizării și corupției de la guvernare.

„Primii pe listele electorale s-au cocoţat preşedinţii de partid, urmați de persoane corupte, oligarhi, capi de clanuri mafiote, bandiţi şi piţipoance pe care şefii lor de partid le consideră tare sexy. Văzându-i cum încearcă să ne prostească din nou, ne-am spus că trebuie să existe cineva care să le spună – Stop! Chiar să nu existe printre noi oameni care n-au furat avutul public, care nu şantajează pe nimeni, nu omoară oameni în plină stradă, pe care nu-i urmăreşte Interpolul şi cei care nu acceptă partide criminale de vânătoare? Despre asta am vorbit în ultimul timp cu mai multă lume. Anume telespectatorii noştri au insistat să întocmim o listă de alternativă şi să iniţiem discuţii publice despre necesitatea de a înnoi clasa noastră politică”, a declarat prezentatorul Val Butnaru, în cadrul emisiunii de aseară, explicând că invitații săi sunt o parte dintre cei care ar putea alcătui o listă a salvării naţionale.

Astfel, din echipa „Cabinetului din Umbră” fac parte:

1. Oazu Nantoi, directorul de programe la Institutul de Politici Publice
2. Ana Ursachi, jurist
3. Vasile Năstase, expert media, jurnalist
4. Roman Chircă, expert economic
5. Constantin Cheianu, editorialist, scriitor
6. Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, avocat
7. Mihai Manole, ex-ministru al Finanțelor
8. Andrei Năstase, ex-procuror, avocat
9. Valentin Dolganiuc, fost viceprim-ministru
10. Chiril Moțpan, jurnalist
11. Mariana Kalughin, expert Centrul de analiză și prevenire a corupției
12. Ion Varta, istoric, şeful Serviciului de Stat de Arhivă

În cadrul emisiunii, fiecare candidat al „Cabinetului din Umbră” și-a expus punctul de vedere privind situația din țară și ceea ce trebuie să schimbe următoarea guvernare.

Mariana Kalughin: „Președintele să fie ales prin vot direct de către cetățeni. Procurorul general – numit de către președinte, la propunerea Consiliului procurorilor. Urmărirea penală în privința persoanelor cu funcții de conducere și a persoanelor în funcții de demnitate publică – în competența Procuraturii. Comisia Națională de Integritate să aibă competențe lărgite și să fie numită de președintele țării. Atragerea la răspundere penală a deputaților în condiții generale.”

Stanislav Pavlovschi: „Avem două probleme majore: corupția și nivelul foarte scăzut al protecției drepturilor omului la noi în țară. Orice ar spune guvernanții, că totul este foarte bine, că situația s-a schimbat, declar cu toată responsabilitatea că nu este așa. Și domnul Andrei Baștovoi, care este primul în lista celor care suferă din această cauză, este o manifestare foarte elocventă a acestui fapt. Drepturile acestui om au fost pur și simplu călcate în picioare în cel mai obraznic mod. Pentru a schimba această situație trebuie să fie lărgită posibilitatea revizuirii dosarelor, incluzând în codul de procedură penală un astfel de temei ca încălcarea flagrantă a drepturilor omului. În ce privește lupta împotriva corupției, sunt foarte multe lucruri de făcut. În primul rând, combaterea economiei tenebre. Banii care se plătesc în calitate de mită provin din economia tenebră care a înflorit la noi în țară și care trebuie stopată odată și odată.”

Vasile Năstase: „În 1990, fiind în Parlamentul RM, am făcut tentativa de a adopta Legea Lustrației. Nu a mers atunci, pentru că așa era situația. Consider că primul lucru pe care trebuie să-l facă noul Parlament este să adopte Legea Lustrației. Noi vorbim despre un sistem care, la ora actuală, se află în captivitate, dar vorbim și despre niște oameni care se complac în această captivitate. Ei nu vor să lupte, nu vor să se opună sistemului și, prin urmare, acești oameni trebuie eliminați. Am să vin cu un exemplu din domeniul Audiovizualului, care, la ora actuală, este sub ocupație străină, mai exact, sub ocupația Federației Ruse. Situația de astăzi este mult mai gravă decât era în 1989, 1990. Atunci erau doar două posturi de televiziune care ne ocupau – televiziunea națională, care era comunistă, și era una sovietică, de la Moscova. Acum acest număr de televiziuni este mult mai mare, iar ideologia, intoxicarea venită de acolo, este mult mai gravă. Prin urmare, va trebuie să adoptăm Legea Lustrației, să scoatem RM din captivitate, să adoptăm, pe acest sector, un nou cod al Audiovizualului, să-i eliminăm pe toți cei care se află acum la conducerea acestui domeniu foarte important pentru independența și suveranitatea RM și să găsim un alt mecanism, stabilit de societatea civilă, de a alege un nou consiliu al Audiovizualului.”

Oazu Nantoi: „Poți să promiți ceva dacă faci parte dintr-o echipă de cel puțin 100 de oameni coerenți, responsabili și onești, care sunt prezenți inclusiv în Parlament, în Guvern și în alte structuri-cheie ale acestui stat. În opinia mea, la 27 august 1991, statalitatea RM a fost declarată, însă nu a fost nici pe departe edificată. Noi încă nu suntem un stat de drept funcțional, în care să fie apărate drepturile omului, să fie protejată proprietatea privată, să fie creat un climat investițional prietenos, ca să vorbim despre crearea locurilor de muncă și să apară o economie națională și competitivă, ca să ne găsim locul nostru. Eu consider că trebuie să creăm acest stat de drept funcțional. Este un program extrem de complicat, dar există precedente, și dacă facem parte dintr-o echipă acest lucru poate fi realizat. Eu personal cred că una dintre priorități trebuie să fie restabilirea integrității teritoriale a țării, prin eliminarea prezenței militare rusești și prin integrarea acestui teritoriu ca parte componentă a RM. Dar problema-cheie este educarea cetățeanului. Dacă există cetățeanul, există și statul.”

Ana Ursachi: „Aș semna sub fiecare cuvânt spus de colegii din platou. Sper că dintre cei 100 de oameni care ar schimba lucrurile în RM, 12 deja sunt în fața dvs. și aș merge înainte cu acești oameni. Eu vreau pentru țara noastră o justiție transparentă și echitabilă. Eu vreau ca economia, medicina și alte sectoare să nu mai fie subjugate politic, să nu mai fie dependente de voința politică și să fie independente, pentru că doar atunci o să meargă lucrurile spre bine. Eu vreau să nu mai știu de noțiunea „unealtă”, așa cum se spune despre Procuratură, că este a unui partid, justiția – a altuia, medicina și agricultura – la fel. Eu vreau ca justiția, medicina, agricultura și toate domeniile să servească societatea. Vreau să fim liberi, să facem ce e bine pentru țară. Oamenii mai simpli mă întreabă: „Tu până vorbești, noi ce avem de mâncat?”. Ca jurist, vreau să vă spun că în Codul Penal până în ziua de astăzi este prevăzută confiscarea specială. Și dacă o să ajung în justiție, o să-l vreau pe Plahotniuc la pușcărie și confiscarea specială va aduce bani țării.”

Ion Varta: „Asistăm, de ceva timp, de două decenii, la un proces alarmant, amenințător. Este vorba despre acest exod al populației, un fenomen nemaiîntâlnit în istoria noastră modernă, contemporană. Am avut pierderi enorme de populație în perioada Imperiului Rus, atunci când s-a declanșat un proces migrator spre Extremul Orient. Au plecat circa 60 de mii. Apoi am avut acele deportări, o dramă, o catastrofă umanitară pentru spațiul nostru – circa 70 de mii de persoane. La ora actuală avem un milion de concetățeni care sunt plecați și cei care diriguiesc destinele noastre asistă neputincioși și impasibili și nu întreprind nimic. Nu avem un mecanism prin care să stopăm acest proces care se manifestă de o manieră absolut hidoasă. Avem sate pustii, la ora actuală circa 100 de sate au dispărut, iar procesul continuă și nimic nu se întrevede la orizont care să stopeze această catastrofă umanitară. Este absolut necesară elaborarea unei strategii care să curme acest exod și să readucă oamenii acasă. În categoria celor care au plecat intră oameni cu pregătire deosebită, intelectuali, profesori, medici, ingineri, dar, în special, generația tânără, care nu-și găsește aici un rost în viață.”

Roman Chircă: „Eu cred că problema este, de fapt, destul de gravă, pentru că, de la independență încoace, RM a trecut prin două privatizări și un război pe care l-a pierdut. Din acest punct de vedere, asupra RM planează pericolul și senzația de stat falimentar. Majoritatea cetățenilor nu au nicio siguranță. Dacă suntem noi capabili să ne autoguvernăm este o problemă pe agenda zilei, de aceea și se caută soluții. Majoritatea conaționalilor noștri văd integrarea europeană ca pe o formă de capitulare în fața altor state și problema autoguvernării este una esențială. Văd aceste procese politice ca pe o șansă de schimbare a situației, de aceea este important să coagulăm forțe sănătoase care să promoveze oameni pentru care senzația, percepția emoțională distantă față de bani ca dependență să fie una firească, oameni cu demnitate, care se regăsesc în acele profesii pe care le practică. Pe de altă parte, pe lângă problematica statului falit, avem o mulțime de aspecte față de care ne comportăm ca struțul, cu capul în nisip. În primul rând, mă refer la securitatea energetică, economică, lucru care nu se realizează în pericolul masiv care vine din partea Federației Ruse.”

Mihai Manole: „Astăzi este clar, chiar având Acordul de Asociere cu UE, UE nu ne va plăti pensii. Aș începe cu reformarea sistemului de pensionare, asigurarea medicală obligatorie, tot parte a bugetului național public, descentralizarea și scoaterea de sub monopolul statului a acestei activități, or lucrurile nu merg bine. E necesară descentralizarea financiară a țării, pentru că nu trebuie să avem politicieni, ci gospodari în teritoriu. Pe de altă parte, trebuie să revedem codul fiscal, pentru că noi astăzi susținem alte economii ale altor țări, formând bugetul din impozitele la importuri – TVA și accize. Trebuie să dezvoltăm sectorul real al economiei. O altă problemă este corupția. Și putem rezolva aceste probleme doar cu o justiție corectă.”

Andrei Năstase: „Eu nu mi-am propus niciodată să acced într-o funcție publică și, cu atât mai puțin, politică. M-am condus în permanență de ideea că trebuie să fac ceea ce știu mai bine – drept, justiție, dreptate. În același timp, m-am condus de un principiu constituțional, dacă vreți – art. 56 din Constituție spune că devotamentul față de țară înseamnă ceva sacru. De la justiție pornește totul, pentru că a nu avea justiție înseamnă a nu avea nimic. Țin cont de acest raționament simplu, pentru că Germania, Danemarca, Elveția sunt state care au justiție. Acestea sunt și state prospere. Vom trăi prosper și bine într-un stat cu justiție corectă. Dacă îmi va fi dat vreodată să ajung într-o funcție publică, politică, voi avea grijă ca actuala autoritate judecătorească, și aici mă refer la procurori și judecători, să fie zdruncinată din temelii. Acești criminali în mantii, pe care îi vedem zilnic deconspirați de a patra putere în stat, presa, când ei ar trebui deconspirați de instituțiile statului, acești indivizi de la CSM, CSJ, șefii Curților de Apel, procurori, judecători, ar trebui, într-o bună zi, să ajungă pe banca acuzaților. Acești indivizi pun în pericol atât siguranța noastră, ca cetățeni, dar și siguranța națională, și acest lucru s-a văzut prin tot ceea ce s-a făcut în ultima perioadă.”

Constantin Cheianu: „Eu trag cu ochiul prin programele partidelor care s-au lansat în campanie electorală și mă uit că oamenii ăștia vorbesc despre Moldova ca despre o țară, un stat, un organism sănătos. Și în realitate noi avem de a face cu o țară, o structură, un organism profund bolnav. Și nu poți să-i ceri acestui organism profund bolnav să facă integrare, reforme… Ea trebuie tratată, mai întâi, și apoi vedem ce urmează. Când spun despre boli, mă refer la corupție, cuvânt pe care îl repetăm de atâtea ori cu toții. Un buget întreg al Moldovei se fură, pleacă nu știu unde și pe ce căi. Continuând această metaforă medicală, e ca și cum mănânci ceva, dar jumătate din ce mănânci tu pleacă în altă parte. Cum poți să fii sănătos și să funcționezi mai departe? Eu cred că nu trebuie să inventăm nimic. Slavă Domnului, ăștia au creat niște structuri – CNI și CNA. Sunt structuri moarte, e adevărat, dar ele trebuie înviate. Și avem exemplul României, cum DNA face ordine și inspiră atâta încredere cetățenilor români. Asta trebuie – să însănătoșim organismul, după care facem toate celelalte.”

Chiril Moțpan: „RM are nevoie de oameni cu suflet nobil. Se spune că e „vai și amar de țara care nu are eroi, dar mai vai și amar de țara care are nevoie de eroi”. Iată că noi am ajuns în situația în care țara are nevoie de eroi și nu mă refer neapărat la noi, dar la multă lume din țara noastră. Eu optez pentru tot ce au spus ceilalți, dar mai e nevoie și de demnitate, onoare, care trebuie pusă în capul mesei, pentru că guvernanții au reușit să dea cu piciorul în ele. Nu vorbesc despre valori și principii efemere pe care guvernanții le-au substituit prin corupție, trădări, vânzări, ci despre lucruri absolut necesare unei națiuni. Țara noastră are nevoie de oameni onești, cu demnitate, gata să-și jertfească viața pentru binele țării. Cred că se vor găsi foarte mulți. Drumul nostru este clar, în Uniunea Europeană, și îmi doresc foarte mult să se găsească acea echipă care să scoată țara din mocirlă.”

Valentin Dolganiuc: „Pe cât de mari erau așteptările în 2009-2010, pe atât de mari sunt la momentul actual deziluziile. Chiar și mai mari. Această guvernare a omorât speranța noastră și acesta e cel mai dramatic lucru în toată această perioadă mai tristă a noastră. În 2000 am plecat din viața politică și mi-am zis că nu mai revin niciodată, dar niciodată să nu spui niciodată, voi m-ați provocat și așa am ajuns la această emisiune pentru a pune umărul și a încerca să schimbăm starea de lucruri în RM, pentru a schimba vectorul, pentru integrarea europeană. Trei piloni trebuie puși în capul mesei unei guvernări – națiunea, dreptatea și moralitatea. Cu părere de rău, astăzi niciunul dintre cei piloni nu există. Dacă e să vorbim despre națiune, de aceasta ar trebui să se ocupe Parlamentul, dacă despre dreptate – sistemul judiciar, iar de moralitate – toate cele trei sisteme. Doar dacă acești trei piloni vitali pentru RM se vor regăsi în viitoarea guvernare, RM are șansa să ajungă în UE. În caz contrar, fiasco este asigurat.”

Ofertele pentru echipa „Cabinetului din Umbră” nu au întârziat să apară. În timpul emisiunii, liderul Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă, a telefonat în direct și a spus că ușile PLR sunt deschise pentru candidați. „V-am ascultat cu atenție și cele spuse coincid cu programul nostru electoral. Am rămas surprins de perspicacitatea cu care ați vorbit. Trebuie să ne mobilizăm! Suntem în așteptare, suntem un partid deschis, care stimulează tinerețea, întinerirea, noi nu ne ținem de funcții și nu suntem un partid al nepoților și moșilor care umblă cu ștampila în buzunar și o transmit drept moștenire. Vă aștept cu nerăbdare”, a declarat Ion Hadârcă.

O altă propunere a venit din partea partidului „Noua opțiune istorică” (NOI). Vicepreședintele formațiunii, Sergiu Melnic, a menționat că subscrie la declarațiile făcute în cadrul emisiunii și că partidul său este gata să primească pe listă echipa înaintată de „Cabinetul din Umbră”.

 

Sursa: jurnal.md