Publika, fenomen studiat peste ani la capitolul „televiziuni halucinante, aservite banului”, de Alexei Tighineanu

Imagine implicită

plahotniucUneori, în scopuri profilactice, simplă curiozitate, sau dorinţă spartanică de a-mi căli răbdarea… mai intru şi privesc ce povesteşte Rassiea-24, ca să râd de trucurile lor psihologice ieftine & învechite de tipul sincronizării sintagmei “Rassiea” sau “Rassiiskaia Federaţîiea” cu vizualizarea feţei lui Putin. Un soi de Ludovic al XIV-lea cu un PR-team învechit. În fine, ruşilor le este destul: 87% e un mesaj clar.

Mai intru pe la Publika, Prime, ProTV, Jurnal, Moldova-1, ca să mai văd dacă lucrurile au rămas tot aşa sau degradează şi mai mult.
Am pus Publika LIVE: un oarecare talkshow moderat de o tanti ne-echidistantă ce a fost un timp la Jurnal apoi l-a părăsit ori a fost dată afară (n-am studiat în detalii cazul). În rest… aceiaşi actori, aceleaşi slogane, aceleaşi idei. Lipsă totală de inspiraţie, bun simţ, o debusolare morală completă. Aş dori să-i întreb pe alde Mihăieş… oare fac banii ăştia ce-i încasează el, ca să se descalifice, să cadă atât de adânc?
Vorbeau la tema “emigrării unor primari de la PCRM la PD”. Când a vorbit un oarecare domn care, deşi era puţin imparţial şi apăra PCRM-ul, spunea lucruri juste. Spunea că ăştia au migrat în dorinţa de a avea acces la fonduri. La un moment dat Tabără şi cu Mihăieş i-au pus un boţ de cârpă-n gură**, zicând că-i propagandă. Oamenii ăştia au deviat în schizofrenia lor într-atât de mult, încât nu-şi văd în activitatea lor… propagandă, ci în mesajele oamenilor ce se contrează cu ei! Pe Facebook s-au făcut nenumărate glume pe seama Publikăi şi propaganda acesteia pentru PD, am intrat şi eu la nimereală la LIVE şi m-am convins: e purul adevăr!
Eu ţin minte lansarea fastuoasă a Publikăi pe şapte aprilie, 2010. Ţin minte primele talkshow-uri. Şi mai ţin minte cum au procedat în stil fascist când i-au oprit microfonul unui invitat ce a avut “nesimţirea” de a-l vorbi de rău pe vojdiul tuturor vojdilor, Valdemarul Valdemarilor cu CV exotic de proxenet.
Acum tot ăştia cu Fabrika lor, poluează eterul şi minţile oamenilor cu gunoi enervant… Mihăieş ăsta are tupeul să ne zică despre cele două lobby-uri: pro-UV sau pro-UE. Care integrare europeană? După ce Plahotniuc a preluat avicole deţinute de olandezi? Crezi că aşa o Moldovă coruptă va fi acceptată?
Să vă mai zic un detaliu referitor la investitorii străini. Mai specific: cei nordici. Eu mă aflu de câţiva ani printre ei: ăştia nu uită nimic. Never. Ăştia nu recurg la metode banditeşti de reglare de conturi- NU! Dar să nu creadă tâca vostru cu active-n PD că va scăpa de la ei aşa de uşor. Aici deja nici nu prea contez nici eu, nici ceilalţi din ţară ce luptă contra păpuşarului: Plahotniuc a călcat pe coadă oamenilor mai serioşi şi mai influenţi ca el. Cu asta totul e spus. Poate… se va mai bălăci în acvariul lui numit Moldova încă vreo 2 ani. Plaha a făcut multe “isprăvi” în viaţa lui, dar unele din ele i-au pus ştampilă pe viaţa lui în libertate.
Să revenim la berbecii noştri… acel Tabără cât şi Mihăieş sunt atât de rupţi de realitate, încât cred că ei îşi fac cu adevărat meseria! (undeva am mai auzit sintagma asta…) Psihiatrii avertizează mereu că uzul des al minciunilor sfruntate pot duce la maladii mentale grave. Publika-i un obiect de studiu pentru cercetătorii din psihiatrie: e rezultatul experimental perfect ce confirmă aceste presupuneri teoretice. În mod normal, asemenea experimente asupra oamenilor ar fi interzise, dar în condiţiile în care domnii în cauză s-au antrenat voluntar în joc… n-au decât să o facă.
Ca să închei, nu am rezistat nici 15 minute la Fabrika lor de doi bani. Am fost în stare să rezist tâmpeniilor de propagandă rusească aproape 40 minute! Asta pentru a face o comparaţie: ăştia sunt atât de penibili, josnici şi fără suflet încât nu i-am putut asculta mai mult!
Eu cred că Publika lui Vântu trecută sub aripa lui Plahotniuc va fi peste zece ani un fenomen studiat în cărţile de jurnalistică la capitolul: “Televiziuni halucinante, aservite banului” (da da! nici măcar PD-lui, ci celui care plăteşte binişor!).
Pesmene-i că mizeria din aer, de pe străzi şi din minţile rău-voitorilor s-a transmis şi în sufletele unor pretinşi jurnalişti.
Sursa: independent.md