O nouă manipulare la postul de televiziune Publika TV, care aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc. Televiziunea a pus pe post un reportaj în care trunchiază declaraţiile liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi îşi bagă în derută telespectatorii.

Jurnaliştii de la acest post îl acuză pe Andrei Năstase că minte atunci când declară că în cadrul protestelor de amploare organizate de Platforma DA nu a fost promovat sistemul uninominal. Publika redă o parte din declaraţiile lui Andrei Năstase făcute la Unimedia, dar nu şi partea cea mai importantă în care liderul DA precizează că la proteste au vorbit oameni cu diverse opinii, dar asta nu înseamnă că aceste opinii s-au regăsit în REZOLUŢIILE votate de majoritatea celor prezenţi în PMAN.

Iată întreaga declaraţie a lui Andrei Năstase făcută la Unimedia, dar trunchiată la Publika:

„Toate rezoluţiile noastre au fost votate în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Nu există nicio rezoluţie în care să pledăm pentru uninominal. La mitingurile noastre, la care uneori veneau şi 100 de mii de oameni, au participat oameni diverşi, oameni cu diferite opinii, oameni chiar cu opinii separate de cele ale majorităţii. Au fost oameni la tribună care au vorbit despre multiple probleme. Unii au vorbit despre unire, alţii despre riscurile tancurilor ruseşti, au fost şi oameni care au avut opinia lor cu privire la uninominal. Dintre cei 100 de mii de oameni, dacă cineva a ieşit şi a vorbit, asta nu înseamnă că acest lucru s-a regăsit în vreo rezoluţie. Rezoluţiile noastre au fost votate cu majoritatea celor prezenţi: cea din 5 aprilie 2015, 3 mai 2015, 7 iunie 2015, 6 septembrie 2015, 13 septembrie 2015, 4 octombrie 2015, 29 noiembrie 2015, decizia Forului Civic din ianuarie 2016. În aceste documente votate la mitingurile noastre nu veţi găsi promovarea sistemului uninominal”.

Publika TV se face însă că nu aude aceste precizări şi difuzează un discurs al activistului civic Valeriu Paşa, făcut la unul dintre proteste, în care acesta vorbeşte despre beneficiile uninominalului.

Mai mult, postul lui Plahotniuc minte şi îl prezintă pe Valeriu Paşa drept „un membru al platformei DA”, iar imediat după discursul său, în mod manipulator, prezintă imagini cum mulţimea din PMAN votează.

Declaraţiile lui Valeriu Paşa, la care face trimitere presa oligarhului Plahotniuc, au fost făcute pe 24 ianuarie 2016, când a avut loc unul dintre cele mai mari mitinguri în PMAN. Atunci a fost votată o rezoluţie în care NU se spune nimic despre uninominal.

Vezi mai jos Rezoluția votată atunci.

În cadrul mitingului de astăzi, 24 ianuarie, protestatarii au votat unanim o rezoluţie prin care se constată capturarea definitivă a tuturor a instituţiilor statului. „Unica salvare a însăşi existenţei statului Republica Moldova este înlocuirea in corpore a actualei clase politice, prin alegeri anticipate organizate în condiţii democratice de un guvern al încrederii populare, monitorizate de ONU şi de instituţiile internaţionale”, se spune în rezoluţia pe care o reproducem mai jos:

„Concetăţeni, RM se află într-o situaţie fără precedent. Pericolul capturării definitive a statului a devenit o realitate, iar în aceste condiţii toţi cetăţenii RM şi-au unit eforturile pentru a opune o rezistenţă totală regimului oligarhic şi dictatorial.

Cetăţenii protestează continuu după alegerile din 2014, în special după ce au aflat despre jaful secolul, furtul miliardelor de dolari. Chişinăul este scena unor proteste nemaiîntâlnite în istoria statului, însă acest lucru este ignorat de puterea criminală şi ilegitimă, care îşi continuă nestingherit procesul de exploatare a statului captiv.

Ultima sfidare la adresa cetăţenilor a reprezentat-o formarea aşa-zisei majorităţi parlamentare, constituite nu în baza voturilor cetăţenilor, ci prin mită, şantaj şi corupţie. Felul în care uzurpatorii puterii şi-au numit Guvernul şi premierul, sfidând orice rigoare democratică, la miez de noapte, demonstrează că RM nu mai este guvernată de lege, dar de o huntă criminală în frunte cu oligarhul Plahotniuc. În aceste condiţii, constatăm capturarea definitivă a tuturor a instituţiilor statului, care nu mai acţionează în conformitate cu normele democratice şi legale, ci deservesc interesele obscure şi ilicite ale oligarhiei criminale.

Unica salvare a democraţiei şi a însăşi existenţei statului Republica Moldova este înlocuirea in corpore a actualei clase politice, prin alegeri anticipate organizate în condiţii democratice de un guvern al încrederii populare, monitorizate de ONU şi de instituţiile internaţionale.

Facem apel către partenerii de dezvoltare a RM să susţină revendicările poporului privind organizarea a alegerilor anticipate în condiţii democratice şi să nu sprijine guvernul Filip-Plahotniuc de sorginte oligarhică.

  • Cerem în mod imperios demisia conducerii ilegitime şi scoaterea din captivitate a instituţiilor abilitate cu asigurarea efectuării unor alegeri libere: Comisia Electorală Centrală, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, instituţia publică Teleradio Moldova, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Banca Naţională, Curtea Supremă de Justiţie, precum şi dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor anticipate nu mai târziu de aprilie 2016;
  • Cerem crearea premiselor legale pentru alegerea şefului statului de către întregul popor. În vederea asigurării implementării revendicărilor se constituie Consiliul Salvării Naţionale, cu posibilitatea cooptării unor personalităţi integre;
  • Cerem încetarea persecutări a celor care se opun fărădelegilor oligarhice prin susţinerea presei independente, a societăţii civile sau prin proteste paşnice, precum şi eliberarea imediată a deţinuţilor politici, inclusiv a grupului Petrenco;
  • Cerem înregistrarea în regim de urgenţă a Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, care este exponent al voinţei populare, exprimate la Marea Adunare Naţională din 6 septembrie 2015;
  • Cerem demisia imediată a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, ca reprezentant al oligarhiei criminale, dar şi a şefului IGP, Gheorghe Cavcaliuc, pentru brutalitatea cu care a atacat protestatarii paşnici în timpul învestirii pe furiş a guvernului ilegitim Filip-Plahotniuc şi pentru ofensa inadmisibilă adusă poporului Moldovei, căruia i se atribuit calificativul de gloată.”

Totodată, vedeţi şi imagini video cu citirea rezoluţiei în care NU se regăseşte niciun cuvânt despre sistemul uninominal.

http://jurnaltv.md/ro/news/2016/1/24/rezolutie-votata-unanim-in-pman-10186976/

Sursa:jurnal.md

(63 accesari)