„R. Moldova a pierdut o valoare, un aprig luptător pentru adevăr”

Imagine implicită

susarencoPrietenii, colegii de breaslă și cei care l-au cunoscut pe Gheorghe Susarenco spun că verticalitatea, perseverența și lupta sa onestă pentru dreptate ar trebui să fie un reper pentru cei care activează astăzi în sistemul judiciar.

„Îl cunosc de foarte mult timp. Mi-a fost student. Unul dintre cei mai buni. După facultate a trecut prin grele încercări. A fost judecător, apoi vicepreședinte la Dubăsari în cei mai grei ani. A demonstrat verticalitate, onestitate, aplica legea în sensul strict și acționa în spiritul dreptății. Am avut norocul să lucrăm împreună în prima componență a Curții Constituționale, unde s-a manifestat ca un bun cunoscător al dreptului, al problemelor statului, cât și a relațiilor internaționale”, a menționat constituționalistul Nicolae Osmochescu.

Profesorul de drept a remarcat că una e să vrei dreptatea, alta e să lupți pentru ea prin toate metodele legitime, iar Gheorghe Susarenco a fost un luptător înflăcărat pentru justiție, pentru statalitatea și independența Republicii Moldova. Unul dintre cei mai activi, la toate fazele. „Este o personalitate care a făcut mult pentru justiția din Republica Moldova în toate funcțiile pe care le-a deținut”, a încheiat Osmochescu.

Avocatul Ana Ursachi a declarat pentru jurnal.md că a apreciat dintotdeauna cumpătul lui Gheorghe Susarenco, calculul bine făcut al cuvintelor, al urmării logice între faptă și consecință, al respectului față de promisiune și al respectului față de sine.

„În perioada când își începeau cariera oamenii precum Gheorghe Susarenco, criteriile de apreciere și promovare în funcție erau sănătoase. Nu se câștigau posturi după niște reguli de nănășism, cumătrism, nepotism. A fost promovat conform capacităților.

Țin minte cu câtă mirare a intrat în avocatură. Abia atunci un fost judecător, un fost angajat al Ministerului Justiției a înțeles câtă nedreptate este în sistem. Spre deosebire de mulți oameni care au început să practice avocatura la o vârstă mai înaintată, el s-a reorientat și într-adevăr a fost un avocat bun. Îmi spunea personal dezamăgirile pe care le-a avut în ceea ce privește persoana lui Mihai Poalelungi, față de mai mulți procurori. Pentru toate aceste dezamăgiri el și-a dat viața, dar într-o zi, inima pur și simplu nu rezistă. Îmi pare rău că l-am pierdut. Sincere condoleanțe familiei. Pe zi ce trece o să pierdem valori, însă nu știu de care vom recăpăta mai târziu”, a spus avocatul Ana Ursachi.

Amintim că Gheorghe Susarenco a încetat din viață pe 5 august, la 58 de ani.

sursa: jurnal.md