fan-webÎmbunătăţirea guvernării în ţară este un lucru critic pentru asigurarea competitivităţii economiei Republicii Moldova, iar atacurile raider afectează inevitabil imaginea țării și climatul investițional. Părerea a fost exprimată de Directorul Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Belarus şi Ucraina, Qimiao Fan la Radio Europa Liberă.

Totodată, Qimiao Fan a specificat că pentru a asigura stabilitate sectorului bancar, este foarte important ca să avem o transparenţă deplină a structurii acţionarilor băncilor şi a sectorului financiar în totalitate. Pentru aceasta, desigur, este foarte important ca Banca Naţională împreună cu ceilalţi regulatori pe piaţa financiară să aibă toată puterea şi independenţa deplină, pentru a-şi executa funcţiile şi responsabilităţile, lucru care trebuie consfințit prin lege.

Mai mult decît atît, Directorul Băncii Mondiale menționează: „trebuie să încercăm să asigurăm ca astfel de atacuri raider să nu aibă loc niciodată. Dar, dacă se întâmplă vreodată, ele trebuie să fie persecutate, trebuie să fie urmărite în instanţa de judecată şi cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Pentru aceasta, este foarte important ca statul să acorde o atenţie foarte mare acestui domeniu şi ca să asigure un mediu de afaceri prietenos tuturor, nu doar investiţiilor din străinătate, dar, în special, să poată atrage şi investiţii din interiorul ţării”.

Precizăm că mai mulți oficiali străini au acuzat autoritățile de la Chișinău de nerespectarea sugestiilor în ceea ce privește asigurarea transparenței în tranzacții de acest gen.

(135 accesari)