1376541553_gazpromUcraina nu mai importă gaze din Federația Rusă de vinerea trecută, iar autoritățile ucrainene susțin că pînă la sfîrșitul anului nu vor cumpăra gaz rusesc. Potrivit adevărul.md, un eventual război al gazelor între Ucraina şi Rusia cu stoparea livrărilor ar putea afecta şi Republica Moldova care depinde în proporţie de 99% de importul de metan de la gigantul rus Gazprom. 

Reprezentanţii Gazprom susţin că sistarea importurilor de gaze de către compania de stat Naftogaz nu a afectat deocamdată tranzitul de gaze ruseşti spre Europa. „Situaţia s-ar putea agrava dacă vin gerurile. Atunci vor apărea probleme la asigurarea cu metan a consumatorilor. De o asemenea evoluţie nu este interesată însă nici UE şi nici Gazprom. Nu cred că se va ajunge la un război al gazelor“, susţine expertul Valerii Nesterov de la Sberbank Investment Research, citat de Kommersant.

Ministrul român al Energiei, Constantin Nița,  a declarat zilele acestea că deocamdată România nu ar putea ajuta Republica Moldova cu gaze naturale, în cazul în care Rusia ar sista livrările în această iarnă. Acest fapt va  fi posibil doar după darea în exploatare a conductei de interconectare, dar şi atunci ţara vecină ar putea livra doar o cantitate redusă de gaze.

Amintim că în 2009, Ucraina a asigurat R. Moldova cu o parte din necesitățile de gaze, din propriile depozite.

 

(224 accesari)