0AB5BCA5-350A-E8DD-735C-E157BD7E7FE6Doar un procuror orb ar fi putut să nu vadă probele ce pot trimite după gratii persoanele care au tăinuit omorul din Pădurea Domnească şi doar o justiţie controlată politic a putut să bată pasul pe loc în tot acest timp. Sunt concluziile deputaţilor din comisia de anchetă care a investigat cazul, la zece luni de când omul de afaceri Sorin Paciu a murit, după ce a fost împuşcat în timpul unei partide ilegale de vânătoare.

La vânat mistreţi au mers peste 30 de oameni de afaceri, judecători şi procurori, inclusiv fostul procuror general Valeriu Zubco, demis ulterior cu votul unanim al deputaţilor. O comisie parlamentară de anchetă a cercetat crima şi a constatat că omorul a fost tăinuit, vânătoarea a fost ilegală, iar participanţii au admis un şir de nereguli, printre care falsificarea probelor, abuz de putere, fals în declarații şi încălcarea regulilor regimului frontierei de stat.

Învinuit pentru omorul din imprudenţă al lui Sorin Paciu şi pentru participarea la o vânătoare ilegală este fostul vicepreşedinte al Curții de Apel Chişinău Gheorghe Crețu, care pledează nevinovat. Cu patru capete de acuzare s-au ales fostul şef al Agenţiei Moldsilva şi doi angajaţi ai Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”. Astfel, în instanţă au ajuns doar patru din cei peste 30 de participanţi la vânătoare. Ceilalţi, inclusiv preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, au scăpat basma curată.

La zece luni de la producerea tragediei, care a zguduit şcena politică şi a stârnit reacţii dure din partea oficialilor europeni, membrii comisiei care au investigat cazul, dar şi alţi deputaţi afirmă unanim: vinovaţii sunt protejaţi politic.

În timp ce vânătorul-preşedinte de instanţă, Ion Pleşca, nu pare să aibă remuşcări, Procuratura spune că şi-a făcut lucrul, urmând să se expună instanţa de judecată.

Preşedintele Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, cel care a făcut anunţul despre omorul lui Sorin Paciu, consideră că vinovaţii vor fi pedepsiţi doar când guvernarea va fi schimbată.

Alături de judecători şi procurori, la vânătoarea fatală din Pădurea Domnească au participat consilieri din partea PL, dar şi mai mulţi oameni de afaceri care administrează companii controlate de oligarhul şi deputatul PD Vladimir Plahotniuc. Printre aceştia se numără oamenii de afaceri Ghenadie Sajin, director „Finpar Invest” şi Serghei Latîş, directorul companiei „Media Production”, care deţine trei dintre instituţiile media care ar fi controlate de Plahotniuc.

Sursa: jurnal.md

(192 accesari)