Raiderul își întărește poziția la Banca de Economii // EXPERȚI
Guvernul a cedat statutul de acţionar majoritar la Banca de Economii. S-a întâmplat pe 29 august, când la BEM a avut loc o emisiune suplimentară închisă de acţiuni. Executivul nu a participat la tranzacţie. În acest fel, situaţia din jurul băncii devine clară, spun experţii: Este scenariul pus la cale de raider, de preluare definitivă a instituţiei financiare.
„În aceste condiţii, raiderul îşi întăreşte poziţiile. Continuă legalizarea atacurilor raider începute în 2011 şi acum el încet, încet va pune mâna pe bancă. Prezenţii proprietari vor acapara încetişor pachetul statului la următoarele licitaţii”, a declarat, pentru Jurnal TV, expertul economic Gheorghe Costandachi.
Unii experţi susţin că statul a cedat acţiunile deliberat, deşi nu avea acest drept.
„Mie mi se pare că prea multe capete au crescut balaurului şi asta este mafia, corupţia şi toţi sunt implicaţi în aceasta. Statul nu este un bun gospodar în cazul de faţă. În loc să obţinem dividende, noi rămânem cu pierderi. Articolul 85 din lege nu permite asemenea tranzacţie, deci trebuie să vedem care este poziţia statului”, afirmă ex-ministrul Finanțelor, Mihai Manoli.
Specialișii spun că trezeşte suspiciuni şi data tranzacţiei.
„Această emisie a fost efectuată pe data de 29 august, între sărbători, dată nu ştiu de cine aleasă. Cu MAIB ce s-a întâmplat, responsabilitatea e a BNM. În cazul BEM, la fel responsabilitatea e a BNM. BNM poartă răspunderea pentru orice gafă din sistemul bancar”, a accentuat expertul economic Svetoslav Mihalachi.
Situaţia de la Banca de Economii a degenerat după ce fostul preşedinte al instituţiei, Grigore Gacikevici a acordat în mod fraudulos, peste 1,3 miliarde de lei, sub formă de credite. Gacikevici a fost pus oficial sub acuzare şi riscă 15 ani de detenţie.
Problemele de la BEM au fost sesizate în repetate rânduri de avocatul Andrei Năstase, care a prezentat organelor de drept probatoriul necesar ce demonstrează implicarea controversatului om de afaceri, deputatul PD, Vladimir Plahotniuc.
Implicarea acestuia în atacurile raider a devenit vizibilă după ce oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, deposedaţi ilegal de 18 la sută din acţiunile deţinute la BEM, au sesizat Înalta Curte de la Londra. Instanţa a deconspirat o serie de documente de la mai multe companii din Anglia şi Scoția, care demonstrează clar că acestea au fost implicate în atacurile raider din vara anului 2011 și că beneficiarul final a fost Vladimir Plahotniuc.
Sursa: jurnal.md