MT„Doamna de fier” va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Presa românească scrie că nici un președinte american nu va fi la funeraliile Doamnei. Ieri, sicriul cu corpul neînsuflețit a fost dus la Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanic, unde familia, prietenii şi politicienii și-au luat rămas bun.

De acolo, sicriul va fi dus la biserica St. Clement, slujba de înmormântare având loc la Catedrala St. Paul. Muzicieni din corpul marinei regale vor interpreta marsuri funebre compuse de Chopin, Beethoven si Mendelssohn.  Unii admiratori ai lui Margaret Thatcher s-au instalat deja pe traseu pentru a fi siguri că vor avea cele mai bune locuri.

Cortegiul funerar se va opri la reședința premierilor britanici din Downing Street nr.10, apoi va ajunge prin fața monumentului închinat soldaților și va face un popas în Trafalgar Square.

Aproximtiv 700 de militari vor fi mobilizaţi pe traseul pe care va fi purtat sicriul aşezat pe un afet de tun tras de un atelaj de şase cai. Pe durata ceremoniilor, clopotul orologiului Big Ben va rămâne mut, în semn de respect, aşa cum s-a mai întâmplat doar la funeraliile fostului premier, Winston Churchil, în 1965.

Autorităţile au cheltuit 11 milioane de euro, dintre care patru milioane numai pentru asigurarea securităţii. Opozanţii Doamnei de Fier şi-au anunţat intenţia de a întoarce spatele la trecerea sicriului, în semn de protest faţă de costurile imense ale ceremoniei.

Longevivul premier britanic s-a stins din viață pe 8 aprilie 2013, la vîrsta de 87 de ani în urma unui atac cerebral.

(243 accesari)