Raport al Departamentului de Stat al SUA: Moldova, o ţară sursă pentru traficanţii de persoane; Corupţia din instituţiile de drept şi justiţie a împiedicat urmărirea penală
Republica Moldova reprezintă o ţară sursă de victime a reţelelor de trafic de persoane, arată un raport al Departamentului de Stat american, care subliniază că instituţiile guvernamentale de la Chişinău nu îndeplinesc standardele minime în domeniu.
Ţara noastră a fost retrogradată în categoria „a doua – sub supraveghere”, a statelor cu un număr semnificativ de mare de victime, dar care fac eforturi pentru atingerea standardelor minime.
Potrivit raportului, în ultimii cinci ani, Moldova a fost în primul rând o ţară sursă pentru bărbaţi, femei şi copii supuşi traficului sexual şi forţei de muncă forţată. Victimele sunt supuse traficului sexual şi de muncă în Moldova şi în Rusia, Ucraina şi în alte ţări din Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Est.
„Corupţia omniprezentă, în special în domeniul instituţiilor de drept şi al sistemului judiciar, a împiedicat urmărirea penală şi a influenţat rezultatele cauzelor, inclusiv cazurile împotriva oficialilor complici. Eforturile de aplicare a legii au fost îngreunate de înrăutăţirea obstacolelor juridice şi organizatorice, inclusiv a schimbărilor în cadrul organismului naţional de investigaţie antitrafic. Autorităţile au identificat şi au asistat mai puţine victime, iar victimele au continuat să sufere de intimidări din partea traficanţilor. Deşi au crescut condamnările, anchetele şi urmăririle penale ale traficanţilor au scăzut”, se spune în raport.
Alături de Republica Moldova, în această categorie se mai încadrează Algeria, Bulgaria, Bangladesh, Bulgaria, Camerun, Ungaria, Irak şi Serbia.
În categoria întâi sunt ţările ce respectă standardele minime pentru contracararea traficului de persoane. Sunt încadrate în această categorie statele vest-europene, precum şi Statele Unite, Australia, Israelul şi Coreea de Sud.
În categoria a doua, alături de România, sunt ţări precum Afganistan, Albania, Argentina, Azerbaidjan, Brazilia, Croaţia, Egipt, Japonia, Grecia, Iordania, Japonia, Turcia şi Tunisia.
În ultima categorie sunt state care nu respectă standardele minime în materie de combatere a traficului de persoane şi nu depun eforturi în acest sens, precum Belarus, Burundi, China, Iran, Eritreea, Rusia, Siria ori Sudanul de Sud. Există şi cazuri speciale, precum Libia, Somalia şi Yemen.
Sursa:jurnal.md