Raport: Combaterea corupției – lentă, iar reforma justiţiei e mimată
Reforma justiției în Republica Moldova continuă să fie implementată destul de lent. Autoritățile nu se arată cointeresante să combată corupția din sistemul judiciar. La această concluzie au ajuns autorii celui de-al cincilea raport trimestrial realizat la inițiativa Asociaţiei Promo-LEX şi Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2014.
Astfel, din 264 de acţiuni planificate până pe 31 martie 2014, inclusiv cele restante, doar 157 au fost realizate. Experții consideră îngrijorător faptul că nici puținele acțiuni preconizate pentru perioada de monitorizare nu au fost înfăptuite. Indicii statistici de realizare a acţiunilor curente reprezintă doar 14%.
Printre acțiunile restante se numără elaborarea proiectului de modificare a Codului de Procedură Penală, a Codului de Executare, a Codului Penal şi a altor acte normative, inițierea unui nou proiect de regulament privind Centrul Național de Expertize Judiciare, revizuirea regulamentelor de organizare şi funcționare a Consiliului Superior al Procurorilor şi a organelor acestuia, efectuarea studiului privind necesitatea specializării actorilor din faza prejudiciară, efectuarea unui studiu privind condițiile, regulile şi procedura de formare şi funcționare a grupurilor interdepartamentale și elaborarea criteriilor de stabilire a complexității cauzelor contravenționale, civile sau de contencios administrativ, din punctul de vedere al dreptului material sau al celui procesual.
„Printre deficiențe putem menționa problemele legate de facilitățile instanței, care au fost apreciate negativ de aproximativ 20% din avocați și justițiabili”, a menţionat directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Alexandru Postică.
„Deocamdată, nu putem atesta o veritabilă luptă contra corupției. Cele câteva dosare penale pornite în privința unor judecători, precum și sentința de condamnare la șapte ani de privațiune de libertate a unui judecător din Telenești pentru o mită de 200 de dolari nu demonstrează intenția veritabilă a autorităților de a extirpa corupția din sistemul justiției, or judecătorii care au comis erori grave în aplicarea legii și în exercițiul funcției rămân neatinși”, se arată în raport.
Un indicator pozitiv al creșterii îl reprezintă numărul ședințelor înregistrate, care a crescut cu 12 la sută față de trimestrul IV al anului trecut. De asemenea, a crescut cu aproape 10 la sută numărul ședințelor desfășurate în sălile de ședințe.
Raportul a fost elaborat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Monitorizarea reformei sectorului justiției pentru sporirea responsabilității Guvernului”.
sursa: jurnal.md