Raport îngrijorător privind RM, VOTAT de AFET din Parlamentul European: Asistența financiară rămâne în continuare sistată
Orice decizie privind viitoarele plăți din asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale. Totodată, suportul bugetar ar trebui, de asemenea, să rămână în așteptare până când autoritățile de la Chișinău vor înregistra progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice.
Sunt concluziile unui raport privind Republica Moldova, votat astăzi de Comisia pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European.
Documentul a fost pregătit de europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, care propune ca fondurile să fie realocate pentru a sprijini societatea civilă din Moldova, sectorul privat și autoritățile locale.
Reforma electorală promovată de actuala guvernare, anularea alegerilor din Chișinău, situația din justiție și monopolul din mass-media sunt principalele îngrijorări ale europarlamentarilor.
Astfel, în raportul votat de Comisia pentru afaceri externe sunt punctate următoarele preocupări, legate de:
2. Statul de drept: lipsa independenței sistemului judiciar, influența exercitată de interese de business și a unor lideri politici, progresul limitat în combaterea corupției și urmărirea penală a tuturor persoanelor responsabile pentru frauda din sistemul bancar, procedurile penale disproporționate împotriva oponenților politici, avocații și/sau familiile lor, precum și apărătorii drepturilor omului, judecătorii independenți, jurnaliștii și criticii autorităților moldovenești;
3. Mass-media și societatea civilă: monopolizarea mass-media și slăbirea televiziunilor independente, adoptarea cu întârziere a noului Cod al Audiovizual, încercările de a limita libertatea de acțiune și de a discredita reprezentanții societății civile.
1. Orice decizie privind viitoarele plăți de asistență macrofinanciară ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția ca acestea să se desfășoare în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organisme internaționale specializate;
2. Plățile tuturor programelor de sprijin bugetar ar trebui, de asemenea, să rămână în așteptare până când vor avea loc progrese semnificative în ceea ce privește standardele democratice;
3. Între timp, fondurile ar trebui realocate pentru a sprijini societatea civilă din Moldova, precum și sectorul privat și autoritățile locale;
4. Se reamintește clauzele de suspendare a acordurilor UE-Moldova, precum și referințele anticorupție și de combatere a spălării banilor legate de liberalizarea vizelor.
Raportul propune un proiect de rezoluție prin care reiterează, printre altele, necesitatea privind atragerea la răspundere a celor vinovați de frauda bancară.
Amintim că, pe 5 iulie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a condamnat anularea alegerilor din Chișinău și a solicitat Comisiei Europene suspendarea sprijinului bugetar pentru RM, dar și a asistenței macrofinanciare pentru țara noastră. „Pentru” au votat 343 de europarlamentari, „împotrivă” – 35, iar 160 s-au abținut.
„Este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii 10 ani. Trebuie să scoatem Moldova din fundătura în care a fost dusă. Cetățenii Republicii Moldova merită o viață mai bună”, a comentat atunci Siegfried Mureșan, europarlamentar din cadrul grupului Partidului Popular European.
Sursa:jurnal.md