Raport OSCE, înainte de campania pentru prezidenţiale: Îngrijorări cu privire la eventuale acţiuni de intimidare a candidaţilor, cumpărare a voturilor şi utilizarea abuzivă a resurselor administrative

Imagine implicită

OSCERecentele modificări la Codul Electoral au fost făcute cu prea puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din toamnă, fără o consultare suficientă, iar candidaţii la alegeri şi susţinătorii acestora riscă să se confrunte cu acţiuni de intimidare. Totodată, în Moldova există riscul ca alegerile să fie fraudate prin cumpărarea voturilor, iar concentrarea mai multor televiziuni sub controlul unui singur partid politic ar putea afecta pluralismul mass-media.

Concluziile se conţin într-un raport de evaluare a Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE. Scopul experţilor a fost de a evalua situaţia preelectorală din Moldova şi pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din toamnă.

„Aspectele specifice care trebuie să fie modificate ţin de cadrul legislativ privind înregistrarea candidaţilor, inclusiv colectarea şi verificarea semnăturilor, desfăşurarea campaniei electorale, în special, riscul privind un eventual abuz de resurse administrative, rolul mass-media, precum şi normele ce ţin de comportamentul în ziua alegerilor”, se spune în raportul OSCE.

Potrivit noilor reguli, fiecare candidat la prezidenţiale trebuie să adune între 15.000 şi 25.000 de semnături ale alegătorilor din întreaga ţară. Experţii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că alegătorii pot semna doar în sprijinul unui candidat, dar şi în ceea ce priveşte perioada scurtă şi lipsa de claritate a reglementărilor ce ţin de verificarea listelor.

De asemenea, în raport sunt semnalate îngrijorări cu privire la posibilitatea candidaţilor de a face campanie în mod liber, fiind invocate eventuale acţiuni de intimidare continuă a candidaţilor şi a susţinătorilor acestora, precum şi restricţii în activităţile de campanie, cumpărarea voturilor şi utilizarea abuzivă a resurselor administrative.

În raport este exprimată îngrijorarea şi faţă de capacitatea membrilor CEC de a activa în mod independent, ţinând cont de unele decizii anterioare care ar fi fost motivate politic.

Un interes aparte în raportul OSCE este acordat mass-media. Interlocutorii experţilor internaţionali s-au arătat îngrijoraţi de rolul dominant al mai multor posturi de televiziune care sunt controlate de un partid politic, ca rezultat al unui grad ridicat de concentrare a proprietăţii, fapt care ar putea limita pluralismul mass-media.

Pe baza constatărilor acestui raport, se recomandă detaşarea a 20 de observatori pe termen lung din partea OSCE, precum şi a 200 de observatori pe termen scurt pentru a urmări desfăşurarea scrutinului din 30 octombrie.

Sursa:jurnal.md