Raportor APCE pentru RM: Protestele de la Chişinău sunt justificate; Politicienii au ştiut despre jaful din sistemul bancar

Imagine implicită

raportor apcePoliticienii de la Chişinău au ştiut despre jaful din sistemul bancar. Protestele faţă de actuala guvernare sunt justificate deoarece Guvernul a dat dovadă de pasivitate şi nu a avut voinţa politică să dea indicaţii instituţiilor abilitate ca să cerceteze situaţia din sistemul bancar.

Declaraţia aparţine raportorului APCE pentru Moldova, Piotr Wach. Oficialul european a menţionat că raportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au atenţionat, în mai multe documente, guvernarea de la Chişinău despre fraudele din sistemul bancar.

„Scandalul care a declanşat valul de proteste de la Chişinău a evoluat foarte lent. În precedentele noastre rapoarte am menţionat situaţia neclară din sistemul bancar moldovean. Nu am ştiut cu exactitate unde erau problemele, nu am cercetat în profunzime, dar aveam indicii că ceva nu este în regulă, că ar putea fi vorba despre un soi de piramidă financiară. Poate că din raţiuni guvernamentale şi conservarea unei imagini bune, guvernul nu a dezvăluit nimic”, a declarat oficialul european într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Cred că politicienii erau la curent, ştiau foarte bine ce se întâmplă în sistemul bancar, dar nu au avut curajul să vorbească deschis despre aceasta”, a apreciat Piotr Wach, adăugând că această situaţie nu a putut fi ascunsă multă vreme, mai ales că dimensiunea fraudei era foarte mare – de zece ori Produsul Intern Brut al ţării.

Oficialul european a accentuat că în prezent, Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă, or Guvernul funcţionează sprijinit în parlament de o majoritate de 51%. „Guvernul este, de fapt, slab”, a concluzionat oficialul european.

„Eu cred că demonstraţiile împotriva guvernului, indiferent de cine sunt organizate, sunt în cea mai mare parte justificate. Guvernul a dat dovadă de pasivitate şi nu a avut voinţa politică să însărcineze instituţiile abilitate să cerceteze situaţia din sistemul bancar şi să încerce să recupereze, pe cât posibil, o parte măcar din sumele dispărute”, a spus Piotr Wach.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, aflate în proces de lichidare, au acordat împrumuturi în valoare totală de 1 miliard de dolari, sau 15% din PIB. Tranzacţia a fost încheiată în câteva zile şi chiar înainte de alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie 2014.

Din 6 septembrie, un val de proteste a cuprins Chişinăul. Oamenii cer demisia preşedintelui, a guvernului, alegeri anticipate şi tragerea la răspundere a oficialilor responsabili pentru această fraudă, care a destabilizat sistemul bancar al ţării.
Sursa:jurnal.md