IMG_2542_1Crearea locurilor de muncă, lupta cu coruptia, accelerarea parcursului european – acestea sunt prioritățile Guvernului Leancă. Prim-ministrul se arată mulțumit de rezultatele obținute în 50 de zile.

Despre crearea locurilor de muncă, premierul menționează că după semnarea acordurilor de finanțare cu Banca Europeană pentru Investiții şi Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare cu privire la construcția drumurilor se vor crea 2000 de locuri de muncă. În plus, din 2014, atunci cînd vor demara lucrările, se va stimula și competitivitatea economiei. Totodată, Iurie Leancă a declarat că a fost impulsionata construcția gazoductului Iași-Ungheni.

La capitolul drumuri, oficialul a enumerat sectoarele reabilitate. Este vorba despre sectoarele Sărăteni-Bălţi (24km), Sărăteni-Orhei (16km), Rezina-Orhei-Călăraşi (8km) şi 6 km în s. Sadîc. Lucrările oferă acum 500 locuri de muncă. Leancă susține încrezător că lucrurile s-au schimbat semnificativ, iar cei 130 km de drum vor fi finalizați în următoarele 50 de zile.

Șeful Executivului a spus că acum două săptămâni au fost semnate 25 de contracte pentru finanţări prin programul PARE 1+1, orientat spre ajutorarea lucrătorilor migranti şi rudelor acestora, care doresc să investească sau să-şi înceapă un business acasă. Acest lucru înseamnă că, în scurt timp, 25 de antreprenori îşi vor lansa sau dezvolta afacerea în agricultură, producere şi servicii.

Alte finanţări pentru cei care doresc să îşi deschidă sau sa dezvolte o afacere sunt în derulare şi la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Până acum, 712 companii au primit granturi, iar alte 75 vor fi oferite întreprinderilor mici şi mijlocii până în luna septembrie. Subvenţiile oferite de Guvern, în sumă de 150 milioane de lei oferite agriculturii deja ajung la fermieri. Acestea presupun menținerea celor 5000 locuri de muncă în zona rurală.

Cît privește combaterea corupției, Iurie Leancă a informat că atragerea femeilor în poliție va reduce agresivitatea şi va spori comunicarea şi încrederea în poliție. În acest sens a comunicat despre noile uniforme ale personalului MAI. A mai menționat despre noile servicii electronice, care vor combate birocrația și corupția.

La al treilea obiectiv – parcursul European – s-a lăudat că au fost finalizate negocierile pentru Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană și cu vizitele oficialilor europeni la Chișinău.

Premierul a dat asigurări că Executivul este determinat să îşi ducă la capăt promisiunile, să demonstreze oamenilor că este în stare să se ţină de cuvânt şi că poate face lucruri care să schimbe în bine viaţa cetăţenilor.

(195 accesari)