Raportul Kroll a fost transmis Procuraturii Anticorupţie, susţine Banca Naţională

Imagine implicită

Banca Naţională a Moldovei anunţă că a primit în mod oficial toate documentele de investigaţie ale consorţiului internaţional Kroll şi Steptoe & Johnson, care au fost transmise Procuraturii Anticorupţie.

Documentele se referă la frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

„Reprezentanţii Kroll şi Steptoe & Johnson şi-au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă moldoveneşti, pentru a susţine efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internaţional, dar şi pentru a întări baza probatorie în procedurile iniţiate pe plan intern”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Informaţia din raport a fost publicată într-o sinteză care dezvăluie cum au fost furaţi banii, precum şi ţările prin care aceştia au circulat sau în care au ajuns.

Documentele făcute publice până acum dezvăluie în special numele lui Ilan Şor. Potrivit Kroll, în „jaful secolului” ar fi implicate peste 70 de companii, care intrau în aşa-numitul ”grup Şor”. Controversatul primar de Orhei, condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare în dosarul privind fraudarea băncilor, dar lăsat liber până la pronunţarea deciziei definitive, a ameninţat cu judecata compania Kroll.

După publicarea de către BNM a sintezei raportului final, premierul Pavel Filip a declarat că 90 la sută din numele pomenite în raportul Kroll ar fi „oameni absolut oneşti”.

Ulterior, tot el a spus că, de fapt, a comis o greşeală de exprimare. Amintim că reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr au cerut de mai multe ori publicarea integrală a raportului final Kroll, inclusiv în cadrul unor manifestaţii în faţa Băncii Naţionale sau a Guvernului.

Prima parte a documentului a fost făcută publică de către şeful legislativului, Andrian Candu, pe blogul său.

Sursa:jurnal.md