Reacția Platformei DA la apelul semnat de Timofti, Candu și Streleț

Imagine implicită

orasul demnitatii nastase 1Consiliul Marii Adunări Naționale din 6 septembrie (CMAN), format din membri ai Platformei Civice Demnitate și Adevăr și ai segmentelor sociale califică apelul președintelui Nicolae Timofti, a spicherului Andrian Candu și a premierului Valeriu Streleț, drept o „recunoaștere” a statutului Republicii Moldova de „stat capturat”.

„Prin apelul public emis astăzi de preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului şi prim-ministru se recunoaşte, de fapt, starea de captivitate a statului, precum şi justeţea şi legitimitatea protestelor şi a revendicărilor populare. Consiliul Marii Adunări Naţionale şi Platforma Civică Demnitate şi Adevăr au fost în permanenţă deschişi pentru un dialog în vederea depăşirii stării de criză în care a fost adusă Republica Moldova pe parcursul ultimilor şase ani de această guvernare oligarhică. În acelaşi timp, rămânem consecvenţi în abordările şi acţiunile noastre privind soluţionarea etapizată cât mai urgentă, a revendicărilor anticorupţie, de ordin economic şi social, susţinute de peste 80% dintre cetăţenii Republicii Moldova”, se arată într-o declarație a CMAN.

Protestatarii condamnă și atitudinea autorităților, de a nu convoca o şedinţă comună a Parlamentului, Guvernului şi Președinției, cu participarea membrilor CMAN.

„Refuzul de a convoca o şedinţă comună a Parlamentului, Guvernului şi preşedintelui Republicii Moldova, cu participarea membrilor Consiliului Marii Adunări Naţionale în vederea soluţionării imediate, în mod etapizat, a revendicărilor populare, denotă izolarea guvernării de propriul popor, pe care l-a adus la limita genocidului social, precum şi frica regimului că s-ar putea fisura, ca urmare a acesteia, chiar din interiorul său”, susțin membrii CMAN.
Aceștia îndeamnă autoritățile la „acțiuni concrete” și nu la crearea de comisii și comitete.
„Consolidarea societăţii, restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului şi în actul politic nu pot fi realizate doar prin crearea de comisii şi semnarea de pacte sociale cu o guvernare compromisă. Sunt necesare acţiuni concrete de reformare a instituţiilor de drept şi de reglementare, de destituire a funcţionarilor complici la furtul secolului, de deferire a acestora şi a beneficiarilor finali justiţiei, inclusiv în vederea recuperării miliardelor furate de la cetăţeni, prin intermediul sistemelor financiar-bancar, energetic, etc”, se mai arată în declarație.

Amintim că președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat joi că o ședință comună a Parlamentului, Guvernului și Președinției, la care să participe și liderii protestatarilor din PMAN nu este posibilă.

Ulterior, Candu, alături de premierul Streleț și președintele Timofti au dat publicității un apel comun la „dialog social”.

Sursa:independent.md