„Realizările” Guvernului Filip la o lună de la învestire: „Plahotniuc continuă demonstrativ consolidarea imperiului”
Deşi au trecut două săptămâni de când Forumul Civic a înaintat guvernării o rezoluţie cu revendicări, nu a existat nicio tentativă din partea autorităţilor de a intra în dialog cu reprezentanţii protestatarilor.
Din contră, de la învestirea Guvernului Filip, Plahotniuc a reuşit să-şi pună din nou omul docil la CSJ şi şi-a mai cumpărat două posturi de televiziune. Asta în timp ce proiectul de lege privind demonopolizarea pieţii mediatice a fost respins de Cabinetul de Miniştri.
Reprezentantul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Alexandru Slusari, a făcut o retrospectivă a „realizărilor” Guvernului Filip. „A trecut mai mult de o lună de când în Moldova a apărut o nouă majoritate nocturnă. Am încercat să analizez punctual ce s-a schimbat în această perioadă şi care sunt rezultatele palpabile ale acestei guvernări. Acentuez, rezultate, nu promisiuni”, spune Slusari.
1. Poalelungi a fost desemnat de către CSM fără a avea alternativă pentru funcţia de preşedinte
a Curţii Supreme de Justiţie. Un semnal clar ca justiţia rămâne sub controlul stăpânului ţării.
2. Plahotniuc şi-a cumpărat încă două posturi de televiziune.
3. Guvernul a respins proiectul de lege privind demonopolizarea pieţii mediatice.
4. Grupul Petrenco rămâne sub arest în pofida presiunii societăţii civile şi intervenţiei deputaţilor şi funcţionarilor din UE.
5. La protestul de la judecătoria Râşcani poliţiştii în premieră au lovit cu bostoane mai mulţi protestatari, inclusiv femei. Totodată, foarte mulţi participanţi la protestul de lângă Parlament din 20 ianuarie, care au protestat paşnic şi chiar încercau să calmeze pe cei care participau la violenţele, au primit citaţiile de la poliţie.
6. Medicamentele s-au scumpit cu 7-8 %.
7. Agenţia Naţională privind Siguranţa Alimentelor (ANSA), prin eliberarea ilegală a certificatelor pentru reexportul merelor poloneze, a pus sub mare pericol exportul merelor moldoveneşti în Federaţia Rusă şi a înrăutăţit semnificativ situaţia economică a pomicultorilor autohtoni.
8. Guvernul a anulat concursul pentru funcţia Directorului Casei Naţionale de Asigurare Medicală (CNAM).
9. Nu a fost achitat niciun banuţ din datoriile la subvenţiile pentru agricultori. Mulţi din ei aşteaptă aproape un an aceste achitări.
10. Guvernarea nici nu a încercat să intre în dialog real cu Forumul civic după rezoluţia din 4 februarie, deşi au trecut mai mult de 2 saptămâni.
11. Guvernul, sub presiunea partenerilor de dezvoltare, a aprobat un pachet de legi referitor la integritatea, deşi miniştrii democraţi în vara 2015 au votat împotriva acestor proiecte de legi.
12. Ministrul Justiţiei a anunţat cu mare fast lista judecătorilor care au adus prejudiciu statului prin emiterea unor hotărâri vădit ilegale. O parte din aceşti judecători deja au reuşit să fugă din serviciul. O judecătoare, chiar a decedat. După declaraţie, din nou s-a aşezat liniştea.
13. Guvernul a introdus un moratoriu la controale asupra agenţilor economici pentru 3 luni. Nu vor fi verificaţi nici cei care practică activitatea legală, nici cei cu schemele tenebre. Iată aşa se profonează o ideea nobilă de a reduce presiunea administrativă asupra businessului.
„Fiecare poate sa tragă concluziile referitor la coraportul progresului şi regresului guvernării. Dacă eu am scăpat ceva, rog pe prietenii mei sa adăugaţi evenimentele produse în această perioada. Stop. Am uitat ca Liudmila Fedorovna Ghimpu l-a sonorizat pe Plahotniuc şi a promis că Jurnal TV va fi închis”, adaugă Alexandru Slusari.
„În general, eu am făcut concluzia că Plahotniuc, continuând demonstrativ consolidarea imperiului, însoţită cu sfidarea revendicărilor populare şi celor ale partenerilor de dezvoltare, are drept scop de a provoca revolta populară cu violenţele. Am impresia ca el este principalul om care are nevoie de sânge”, conchide reprezentantul protestatarilor.
Sursa:jurnal.md