Record de Guiness Book. România a emis cea mai mică bancnotă din lume

Imagine postare

image-2011-11-30-10827877-46-bancnota-10-bani-din-1917În urmă cu câțiva ani, specialiștii Guiness Book descopereau că cea mai mare bancnotă din lume are mărimea unei coli A4, are valoarea de 100.000 de pesos și vine din Filipine. La polul opus, cea mai mică bancnotă din lume se află în Banca Națională a României și are dimensiunile unui timbru.

În anul 1917, în plin război mondial, regele Ferdinand I a ordonat o emisiune monetară de urgență: tipărirea bancnotei de 10 bani. Valoarea ei era extrem de mică, dacă ne gândim că o găină costa 9 lei iar 1 kilogram de pâine 50 de bani. Însă nu valoarea ei era importantă atunci, ci faptul că în vreme de război cei mai căutați sunt banii mici. Muncitorii, țăranii, piețarii nu aveau nevoie de galbeni, ci de bănuți. Așa se face că regele a scos din circulație banii din aur și argint și a cerut o nouă emisiune monetară: banii de hârtie de valoare mică.

„Am putea să spunem că este un fapt paradoxal ca în vremuri de inflație, o creștere mare a prețurilor, România scoate cea mai mică bancnotă, adică bancnota cu cea mai mică valoare cunoscută vreodată în lume”, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

Cea mai valoroasă bancnotă aflată în circulație în acest moment nu este nici euro, nici dolarul cum ne-am închipui, ci vine din Kuweit. Are puțin peste 50 de ani și costă 3 dolari și jumătate. Când a fost emis, avea valoarea unei lire sterline. Războiul din Irak și instabilitatea din Golf i-au scăzut din valoare. Și, cu toate acestea, dinarul kuweitian a rămas în topul celor mai prețioase bancnote din lume.

Există și un revers: leul românesc. Deși nu este cea mai slabă monedă din lume, valorea leului este de șase ori mai mică decât cea a dinarului arab.

„Ani, decenii și secole s-au făcut bani cu valoare intrinsecă. Adica o monedă pe care scria 20 de franci aur, ea trebuia să cântărească în aur valoarea care să corespundă inscripției nominale: 20 de franci aur”, mai spus Adrian Vasilescu.

Un galben românesc avea cam 6 grame de aur. După primul război mondial regulă a dispărut. Acum, 1 leu românesc are în spate un procent de 30% garanție în aur. Restul, până la 100%, ține de imagine.

Moneda de 10 bani există și acum, se află pe piață de aproape șapte ani, cu ei ai putea cumpăra câteva bețișoare dintr-o cutie de chibrituri. Bancnota de acum 100 de ani se vinde între colecționari cu prețuri de până la 100 de lei. Pare ieftină, cu toate acestea, un lucru este sigur: păstrează valoarea unui unicat mondial.

sursa: digi24.ro