NastaseI

Pînă la semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană criticile în adresa guvernării tîlhărești erau imediat taxate – de te miri ce naiv îndoctrinat – cu viitorul speranței: răbdare, răbdare și iarăși răbdare, pentru că după ce semnăm, occidentalii se vor apuca zdravăn de capul hoților politici în lege.

După semnarea Acordului trebuia să ne mușcăm limbile și să tăcem chitic pentru ca Filat şi Plahotniuc să fraudeze alegerile, altfel ne mănîncă Antifa cu tot cu măsele, iar Putin stătea cu eșaloanelele pregătite pentru a ne deporta în arhipelagul Gulag.

Acum e și mai și! Acum este nevoie de tăcerea noastră post electorală pentru ca “valoghii” nesătui în veci să-și împartă în tihnă ciolanele puterii, în special cele ce reprezintă instituțiile de drept.

Acum trebuie să închidem ochii și să acceptăm la treuca puterii partidul comunist, pentru că altfel PCRM va trece în opoziție și… vai de steaua noastră! Și să ne bucurăm că impartajabilele CEC, CCA, CNI vor ajunge pe mîna secerei și ciocanului, poate cu păstrarea în fruntea lor a actualilor șefi, care, de altfel, tot de Voronin au fost cocoțați! Atunci să vedeți presă liberă, televiziuni rusești puse la punct, produs autohton și libertate de expresie! Atunci să vă minunați de cît de repede ne vom integra în Uniunea Europeană de la vila lui Plahotniuc din Franța!

Așadar, negocierile, tîlhăriile, trocul, împărțeala pe sub masă, porcăriile, violarea justiției sunt subiecte tabu, care trebuiesc cu orice preț eludate.

Un singur lucru se poate – să fie strivit ca un cărăbuș Mihai Ghimpu! Să fie scuipat cît e ziua de mare Partidul Liberal. Asta nu încurcă integrării europene. Asta nu-l deranjează nici pe Putin, nici pe Antifa, nici pe Papură Vodă.

II
Nu-mi plac multe lucruri pe care le-a comis Ghimpu. Prieteșugul său cu Păpușarul mi se pare un adevărat incest politic. Lipsa de reacție la atacurile raider, la spălările miliardelor de dolari, protejarea (și acum!) păguboasă a lui Drăguțanu și a lui Donciu pe care-i crede, cu naivitate, oamenii săi, sunt doar cîteva elemente care m-au determinat să fiu destul de reticent față de oferta electorală a PL-ului.

Ghimpu însă nu este un politician fără instinct. Pentru el PL-ul înseamnă mai mult decît orice amiciție – de voie sau de nevoie – cu tîlharii de lux. (Amintiți-vă scena de la Coșnița, cînd s-a năpustit peste generalul de paie al Partidului Democrat, Marinuța, tăindu-i șoricii de pe hartanul trădării partinice!) De aici și instinctul de autoconservare manifestat în cadrul așa-ziselor negocieri pentru constituirea Alianței pentru Plahotniuc.

Astfel, buturuga mică e pe cale să răstoarne carul oligarhiei criminale. Ghimpu, se pare, nu a acceptat trocul. Fie că a înțeles anumite lucruri, fie că întîlnirea cu oficialii SUA şi UE şi-a produs efectul, fie că bătaia de joc la care a fost supus toate aceste șapte săptămîni a fost imposibil de suportat. Conform unor surse demne de încredere, în cadrul unei întîlniri secrete dintre Plahotniuc și Filat a fost discutat în amănunt scenariul RECULUL, adică constituirea unei guvernări PD-PLDM susținută formal de PL și PCRM cu scopul de a mima cu orice preț integrarea europeană și a toca fondurile contribuabililor europeni, de a menține în continuare instituțiile de drept la cheremul Păpușarului, și în care Ghimpu să aibă rolul de Cenușăreasă. De aici și șantajul ordinar la adresa PL. Dacă nu vă conformați, aducem comuniștii la guvernare!

Cine dacă nu Ghimpu a fost martor ocular la circul negocierilor, unde nu valorile democratice, necesitatea stringentă a promovării reformelor, decapturarea statului de drept, implicit a justiției, au constituit subiectele fierbinți, ci negoțul de tip troc, cînd cei doi tîlnari de lux au smîntânit puterea, inclusiv justiția, PL-ului oferindu-i-se borta covrigului.

De aici și întrebarea fundamentală – ce anume l-a determinat pe Mohican să pună piciorul în prag – borta covrigului sau conștientizarea că nu poți intra a doua oară în aceeași apă, că folosirea de o singură dată a PL-ului în schema banditească RECULUL înseamnă de fapt pieirea inevitabilă a PL-ului în următorul scrutin? Prima? A doua? Ambele?

Pentru noi, lucrurile sunt mai simple. Indiferent de cauza rezistenței lui Ghimpu, poziția societății civile, a UE, SUA coincide cu cea a liberalilor. Iar Mihai Ghimpu nu are drum înapoi – fie obține ce și-a propus, inclusiv cele 14 puncte definitorii, fie își va dezamăgi ireversibil propriul electorat!

Reacția profitorilor și a mîncăilor de fîrîmituri de la masa oligarhiei criminale referitor la partajarea funcțiilor, inclusiv a celei de procuror general în favoarea unui specialist din străinătate mi s-a părut deșănțată. Chiar nu pot înțelege, cum de aceștia observă intenţia și eludează crima? PL a cerut o funcţie din cele trei. A fost o intenție, nu o crimă, deşi se știe bine că Preşedinția e patronată de Filat! Și se fac că plouă că Procuratura, CNA, CNI, CCA, CC sunt și rămîn ale lui Plahotniuc personal! De ce nu vorbiți de crima în continuă desfăşurare și vă cramponați de o cerere absolut legitimă a lui Ghimpu de a obține cel de-al treilea “măr” rămas, oricare ar fi acesta?! De ce tîlharii cei mari să aibă totul, iar PL nimic?! De ce nu este salutată intenția aducerii unor străini la posturile cheie din justiţie şi, totodată, să fie blamat Păpușarul pentru că a capturat statul de drept!?

În aceste condiții, oricît ar fi de paradoxal, situația lui Ghimpu este mult mai bună decît a celor doi tîlhari de lux! De ce? Pentru că Filat zis Plahotniuc și invers au nevoie de Ghimpu pentru imagine, pentru credibilitate în fața partenerilor de dezvoltare. Inclusiv față de electoratul de dreapta! O alianță fără PL, prin implicarea comuniştilor, este dezastruoasă pentru toți cei trei vlazi care-s unul. De aceea unica soluție a lui Ghimpu e să ceară tranșant depolitizarea justiției, pentru că funcția de Procuror General este mult mai importantă decât cea de Președinte. Dacă se acceptă, are de cîștigat în cadrul coaliției, dacă nu, PL poate provoca o mişcare de protest de anvergură, care va conduce, indubitabil, la destructurarea oligarhiei criminale.

III
Acum ceva timp scriam pe o rețea de socializare:”Unii colegi susțin că Mihai Ghimpu reprezintă interesele electoratului proeuropean la negocierile obscure cu cei doi tîlhari de lux. De acord totalmente, cu condiția ca Ghimpu să lupte pentru cetățeni, nu doar pentru posturi. Acestea îi sunt necesare, nimeni nu pune la îndoială, și chiar trebuie să lupte pentru ele, dar nu funcțiile reprezintă scopul suprem. Cineva trebuie să-i sugereze lui Ghimpu să vină cu o listă publică de revendicări și propuneri către Filat, Lupu, adică Plahotniuc, în care să vedem clar ce vrea. Printre acestea – demisia imediată a procurorului general, a şefilor de la CNA, BN, CNI, CCA, CC, CAC, CSJ, instanţele din sectoarele municipale, etc., şi alegerea prin concurs a unor profesionişti, independenți, care nu au nimic în comun cu partidele, – restituirea averilor şi proprietăţilor furate, inclusiv mijloacele financiare de la BEM, circa 14 miliarde de lei, rezilierea contractului cu Aeroportul lui Moş Gerilă, garanția neprivatizării Căilor Ferate, Moldtelecom, Combinatul de tutun, etc., – integrarea economică temeinică cu România, inclusiv prin adoptarea leului românesc ca monedă naţională şi interconectarea sistemelor energetice,- eliminarea din toate cele trei partide a hoților şi infractorilor, retragerea din politică a lui Filat şi Plahotniuc, – adoptarea unei noi Constituții cu prevederea alegerii şefului statului de către cetățeni, inclusiv eliminarea art. 13, etc, etc., etc! E posibil?

Cel mai important lucru ar fi ca justiția să nu mai fie partajată de putere, iar actualul corp judecătoresc să fie trimis în demisie! Procuratura să fie reformată, iar în fruntea ei să fie numită o persoană independentă de factorul politic, selectarea acesteia să fie încredinţată societăţii civile. De asemenea, CNA să fie curățat de lichelele PD, să fie condus pe o perioadă de cinci ani de către un reprezentant al DNA din România! Şi la Procuratura generală am putea aplica această schemă! Aceşti oameni trebuie să aibă o independență totală şi niciun politician, oligarh, bandit etc., să nu poată interveni în actul de justiţie.”

Sigur, cele 14 revendicări ale lui Ghimpu și anume:
1. Întoarcerea banilor furaţi de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Cele 3,5 miliarde de lei alocaţi de BNM pentru salvarea celor trei instituţii ale lui Shor, vor fi achitate din buzunarul cetăţeanului.
2. Rezilierea contractului de dare în concesiune a Aeroportului Chişinău
3. Depolitizarea şi reformarea Procuraturii, CNA (care aparţin PD) şi CNI (care, anterior, a revenit PL)
4. Deblocarea de către PG şi CNA a dosarelor intentate anterior unor miniştri şi deputaţi.
5. Posturi vamale unice, inclusiv la frontiera cu România, şi schimbarea locului posturilor din interiorul ţării, ca de exemplu cel de la Coşniţa.
6. Vama şi Inspectoratul fiscal (care acum se află la PLDM) să revină PL
7. Partidul căruia i-a revenit funcţia de premier, nu poate deţine şi funcţia de ministru de Externe.
8. Reformarea Ministerului de Interne prin descentralizarea instituţiei şi revenirea la poliţia comunitară.
9. Lichidarea companiei TRM şi crearea a două persoane juridice separate – Radio şi TV.
10. Depolitizarea CCA şi a Consiliului de Observatori a TVM.
11. Adoptarea legii cu privire la finanţarea partidelor.
12. Audit internaţional la Moldova-Gaz pentru verificarea modului în care gazoductul a fost dat în proprietatea Gazprom.
13. Transmiterea gazoductului Iaşi-Ungheni în gestiunea Moldova-Gaz.
14. Adoptarea unei noi Constituţii, ajustată la standarde europene, şi modificarea mecanismului de alegere a şefului statului,
sunt mai puțin revoluționare, ca să zic așa, unele discutabile! Dacă Filat și Plahotniuc nu vor fi deferiți justiției, nicio revendicare nu va fi soluționată! Totuși, să fim sinceri și să recunoaștem că marea lor majoritate sunt extrem de importante pentru ca adevărata integrare europeană să ia startul. Nu cred că există vreo șansă pentru ca acestea să fie valorificate. Dacă însă PL-ul le va coordona cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, atunci da, oligarhii vor fi obligați să le accepte!

IV
Tîlharii de lux și anexa lor roșie dispun de o majoritate absolută în parlament. Circa 63 de mandate! De ce nu o fructifică, de ce se țin scai de un PL mofturos, colțos, de un Ghimpu mereu imprevizibil, gata să le arate unde iernează racii? E simplu – pentru că au nevoie de imagine. Fără PL cei trei “valoghi” și SRL-urile lor partinice sunt niște hoituri comuniste și antieuropene, lipsite de credibilitate și susținere externă și internă. De aceea vor face presiuni și vor șantaja PL-ul prin orice metode, vor face tot posibilul pentru a-l determina să accepte coabitarea. Dacă nu va merge cu șmechereala, se va apela, probabil, la ultimul argument – buzunarul fără fund al Păpușarului. Stau și mă întreb – oare cît va rezista Ghimpu în fața marii ispite?

…Încă o rundă de negoț ca la ușa cortului. Încă o serie de declarații cu o infinitate de bulbuci și cu ticăloșitul refren contrabandistic: “Dacă cineva crede că, apoi…”

Nu nemți, georgieni dacă eram, nu se alegea nici praful din tîlharii de lux care se trezesc de zece ori pe noapte și-și zic în intimitatea lor răscolită de nedumerire – Da proști mai sunt ăstia!

Prin gura Contrabandistului, aflăm tactica previzibilă a bandiților de lux. Mîine vor merge la parlament şi-l vor alege pe finul Candu speakerul lui Plahotniuc. Cum? Se vor adresa, chipurile, tuturor deputaților să voteze. Poftiți la vot, ce mai așteptați, e candidatura lui Plahotniuc, cine e împotrivă?

Ce găselniță măiastră, cum îi mai pute lui Filat să rostească cuvintele comunist şi Voronin, cu care tîlharii de lux s-au înțeles în secret să voteze de parcă ar ruguma gumă de mestecat!

Și apoi vor alege un vicespeaker, de la PLDM și tot așa, ținîndu-se de nas, să nu le intre putoarea în bojoci! Și mai unul de la comuniști, că asta e înțelegerea cu tovarășii, iar ultimul scaun va rămîne gol pînă cînd Ghimpu se va mulțumi cu borta covrigului.
Și ca să piardă timpul, prîsnelul de Timofti va anunța candidatura Nataliei Gherman ca prim-ministru desemnat, și cu asta ședința a luat sfîrșit, “i have a dream”!

Va accepta Bruxelles-ul o asemenea monstruoasă coaliţie? Conștientizează că scema RECULUL va fi pusă în aplicare, că reformele vor fi nu doar mimate, ci și sabotate? Și că eşecul programat de oligarhi va fi atribuit lui Voronin?!

Dacă PL-ul lui Ghimpu are verticalitate nu va accepta trocul, nu se va ascunde în spatele unor vorbe siropoase gen salvarea cursului, mai bine cu bandiți pro europeni decît cu uniunea vamală, unde, între noi fie vorba, nu vom ajunge niciodată, acceptăm Tineretul și Sportul că și acolo e un domeniu important, noi am încercat, dar ați văzut, ne-au convins europenii, avem garanția că, etc., etc.!
Bine, dar ce ar trebui să facă în alt caz liberalii? Să stea în opoziție patru ani și să aștepte pînă se va trezi populația “macaronizată”? Să se izoleze în continuare de presă și de societatea civilă?

Sau să opună rezistență, să ceară de la guvernare, oricare ar fi aceasta, îndeplinirea celor 14 și a altor puncte revendicative, inclusiv prin chemarea cetățenilor să-l sprijine prin mișcări stradale?!

Îmi vine greu să cred ca PL are capacitatea de a organiza de unul singur acțiuni de amploare. Ghimpu trebuie să înțeleagă că are o șansă excepțională pe care trebuie să o valorifice. Cred că o asemenea Mişcare poate fi organizată de către societatea civilă, mai multe partide extraparlamentare de orientare europeană, cu mesaj anticorupție, cu revigorarea intelectualității, dar împreună cu un PL determinat să nu cedeze în fața celor doi tîlhari de lux și a bufonului lor roșu. Suntem puțini, dar suficient de motivați pentru a începe o asemenea acțiune, care să prindă efectul bulgărelui de zăpadă! Esențial e că avem rețelele de socializare încinse, valul protestatar aşteaptă fisura care iată-iată se va produce. Această monstruoasă coaliție antieuropeană PLDM-PD-PCRM e un soi de natură moartă! Gunoaiele politice pot fi scufundate de către societatea civilă împreună cu PL. Nimic nu ar putea rezista unei asemenea presiuni!
Repet, Mihai Ghimpu are acum şansa istorică de a deveni lider național. Sunt o mulțime de oameni importanţi supăraţi pe el tocmai pentru flirtarea, ca să mă exprim elegant, cu Păpușarul. Dacă se leapădă de tartor, victoria este asigurată.

Și dimpotrivă, o eventuală cedare a acestuia va trece PL-ul pe linia moartă a politicii, făcînd loc unei Mișcări naționale, care nu are cum să nu apară și să-l substituie..

 

(545 accesari)