Referendum anti-mixt: Grupul de inițiativă ar putea începe procedurile scrutinului la 17 decembrie
Mai multe organizații ale societății civile propun inițierea și desfășurarea la nivel național a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a introdus sistemul mixt de vot în locul celui proporțional, cu votul deputaților din PD, PSRM și PPEM. Grupul de inițiativă vorbește că, începând cu 17 decembrie ar putea demara procedura de colectare a semnăturilor, însă deocamdată este prematur să se vorbească de o dată exactă, astăzi urmând a demara procedura de înregistrare prealabilă a grupului.
Analistul Stefan Gligor spune că 17 decembrie este data la care ar putea demara lucrările referendumului național anti-mixt, însă, până a stabili data exactă trebuie definitivate mai multe lucruri. Referitor la speculațiile cum că inițiatorii referendumului ar fi în cârdășie cu unele partide politice, analistul a transmis mulțumiri tuturor formațiunilor politice și cetățenilor care și-au exprimat susținerea.
„Au existat speculații din partea PD cum că am fi în cârdășie cu anumite partide politice. Declar oficial că, noi nu ne aflăm în nicio cârdășie. Eu personal le mulțumesc tuturor partidelor politice și cetățenilor care și-au exprimat susținerea. Această platformă este cetățenească și va rămâne așa. Este un interes comun al societății. Preventiv, lucrările ar putea începe la 17 decembrie”, a declarat Gligor în cadrul unei conferințe de presă.
Expertul energetic, Sergiu Tofilat, a făcut apel, în context, către cetățeni și toate partidele să susțină inițiativa, întrucât, potrivit lui, aceasta este ultima șansă de a reveni la normalitate, după ce guvernarea a sfidat protestele organizate în ultimii ani.
„Acum jumătate de an protestam în fața Parlamentului, protestam împotriva unui singur lucru, care s-a făcut cu un singur scop, ca Plahotniuc și persoanele șantajate și cumpărate de el să se mențină la putere. Într-o țară democratică, un politician care nu mai are susținerea cetățenilor își dă demisia. Noi am protestat, dar nu am fost auziți. Acum aceștia vor să ne ia și acest exercițiu de apărare a drepturilor noastre. Aici avem două opțiuni – fie că luăm furca în mână și îi fugărim din Parlament, dar asta nu e o soluție, noi avem cap pe umeri și vedem soluții democratice, fie găsim o soluție corectă, mergem la referendum. Cei care au schimbat sistemul electoral au o susținere minoritară, respectiv, noi cei care vrem să-i dăm afară din Parlament am făcut apel către toate partidele politice și fiecare cetățean, deoarece toți putem pune umărul la anularea sistemului mixt”, a spus Sergiu Tofilat.
Directorul Transparency International Moldova, Lidia Carasciuc, este de părere că, în cazul neparticipării la vot sau boicotării alegerilor, la conducerea țării se vor menține candidații oligarhului Vladimir Plahotniuc. Mai mult, aceasta spune că, la moment, în teritoriu unii potențiali candidați la alegerile parlamentare din 2018 ar fi intimidați de către reprezentanții PD.
„Parlamentul care a schimbat sistemul electoral în unul mixt nu ne reprezintă pe noi, ci reprezintă un grup restrâns de persoane. Sistemul mixt a fost constituit într-un mod diabolic. Eventualii candidați deja sunt intimidați. Dacă noi vom ignora sau boicota alegerile, vor veni candidații lui Plahotniuc, cu soacra și cumetrul, vor câștiga alegerile. Or, acum noi luptăm pentru restabilirea unui sistem democratic în Republica Moldova, nu pentru un partid. Sper într-o luptă împotriva unui sistem oligarhic corupt. Ni s-a spus că țara nu are bani, faceți singuri referendumul. Eu cred că cele 40 sau 60 de milioane de lei care vor fi cheltuite, în comparație cu miliardul furat sau miliardul care se va fura, sunt resurse financiare mici. Guvernul a găsit 8 milioane de lei dintr-o mânecă pentru un brad instalat în fața unui restaurant, dar pentru referendum se spune că nu sunt bani. Haideți să demonstrăm că am crescut ca popor și să nu așteptăm să ne facă cei din afară democrație. Noi trebuie să luptăm pentru drepturile noastre”, a opinat directorul Transparency International Moldova.
În opinia activistului civic, Valeriu Pașa, acest referendum ar trebui să aibă loc, întrucât Parlamentul nu va dori să pună la vot anularea votului mixt, ceea ce ar scăpa țara de cheltuieli, iar independența Curții Constituționale, care ar anula legea, este pusă la îndoială.
„Nu sunt sigur că Parlamentul va anula această lege printr-un simplu exercițiu în plen. Nu am deplină încredere nici în Curtea Constituțională. Nu cred că Înalta Curte va decide independent și în conformitate cu Constituția anularea acestei legi. Având în vedere interesul public față de acest subiect, îndemn CC să verifice cât mai curând această sesizare”, a punctat Valeriu Pașa, adăugând că data exact la care ar urma să fie organizat referendumul va fi anunțată în câteva zile, astăzi fiind inițiată procedura de înregistrare prealabilă a grupului de inițiativă.
Conform procedurii, grupul de inițiativă trebuie să colecteze 200 de mii de semnături.
Sursa:independent.md