„Reforma justiției trebuie să înceapă de la cadre, nu de la reparație”

Imagine postare

start_1168609Reforma justiției în RM este mimată. Zeci de magistrați rămân în libertate după numeroase încălcări admise. Mai mult, unii dintre aceștia au fost promovați sau așteaptă să fie înaintați în funcții noi grație numeroaselor condamnări ilegale efectuate la comandă politică. Opinia a fost exprimată astăzi în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.    

Avocatul Andrei Năstase consideră că reforma justiției nu va avea rezultate atâta timp cât la cârma Ministerului Justiției se va afla Oleg Efrim, la cea a Curții Supreme de Justiție – Mihai Poalelungi, iar la Curtea de Apel Chişinău – Ion Pleşca.

„Sistemul trebuie curățat de aceste scursuri, acești judecători care au executat comenzi politice și au condamnat oameni nevinovați. Orîndaș trebuia să stea în pușcărie alături de Plugari, Rotari, vicepreședintele Judecătoriei Botanica etc. Cum sa fie reformat acest sistem de Poalelungi și Avornic? Acest Avornic nu are ce căuta la CSM, în general nu are ce căuta în avocatură. Cazul Crețu este unul emblematic. Nu știu dacă în SUA fiul unui judecător corupt este promovat într-o funcție înaltă, așa cum la noi acesta a fost promovat la CSM. Magistratul Pavliuc, care se regăsește în cazul Viorel Țopa depune acum cerere pentru a fi promovat la Curtea de Apel în urma condamnărilor efectuate la comandă politică. Nu poate să fie reformată justiția cu Oleg Efrim, Poalelungi și Pleșca. Efrim este un băiat de minge al mafiei moldovenești”, a specificat Andrei Năstase.

În context, avocata Violeta Gașițoi a subliniat că reforma justiției trebuie să înceapă de la cadre și nu de la reparație, așa cum de fapt și s-a produs în Republica Moldova.

„Nu vom avea reformă în justiție dacă aceasta începe cu reparații. Nu s-a făcut nimic în justiție până în prezent. Continuăm să avem hotărâri ilegale. Reformele se încep de la cadre, de la judecători. Dar nu pentru a le crea condiții, ci de a fi condamnați. Nu este aceasta reformă atunci când condamni un judecător și achiți altul ce a comis ilegalități mult mai grave. Spre exemplu, CSM atât de ocupat a fost cu procurarea sediului încât multora dintre judecători le-au expirat mandatele și acum sute de dosare au fost amânate cu câteva luni”, a afirmat Violeta Gașițoi.

La rândul său, editorialistul Victor Ciobanu a ținut să menționeze că în Republica Moldova, reforma justiției va avea sorți de izbândă doar atunci când implementarea acesteia va fi dirijată direct din exteriorul țării.

„Din interior, sistemul nu poate fi reformat, trebuie din exterior. Să aducem nemți la CSM și CSJ. În acest sens este nevoie de voință politică. Pe de altă parte să nu uităm că în Republica Moldova justiția este controlată de politic, iar acesta la noi nu este cheie de biserică ca să-și asume reforme. Până la urmă este un cerc vicios. Noi avem niște investiții de râsul găinilor, până la 250 de milioane de lei anual. Suntem o țară foarte mică cu o piață redusă, investitorii fug pentru că nu avem justiție echidistanță”, a opinat Victor Ciobanu.

Cât despre voința politică, Andrei Năstase a precizat că Republica Moldova nu are politicieni. „Politicul în Republica Moldova este ocupat de bandiți. Noi nu mai avem conducere politică. Republica Moldova este condusă de un clan mafiotic”, a conchis avocatul.

sursa: jurnal.md