Nadejda Branzan„Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră”(jurământul lui Hipocrate)  

 Cazul îndreptării  la Institutul Mamei și Copilului din raionul Rezina  a femeii însărcinate  la 36 săptămîni, cu copilul mort,  fără asigurarea cu transport a fost mediatizat pe larg în mijloacele de informare în masă. Doar pe e-sanatate.md, unimedia și jurnal.md au fost mai mult de 130 000 de vizitatori.

Este imposibil de calculat cîți au citit pe rețelele de socializare. Cazul este unul ieșit din comun și determinat de așa-zisele reforme făcute pe apucate care nu au contribuit la fortificarea sistemului de sănăatate,  ci mai curând la degradarea lui.

Pentru mine personal a fost o noutate tristă.

În raionul Rezina păna la reforme au fost 615 paturi de spital, inclusiv 380 în spitalul raional, populația fiind de 56000. Acum am rămas cu 135 paturi.Serviciile spitalicesti sunt costisitoare.Ar fi fost bine să fie păstrate în centru cel puțin 300 de paturi.Asistenta spitalicească ar fi fost la alt nivel, decât acum cu 135, adică aprosimativ de cinci ori mai puțin.Părintele chirrgiei la Rezina a fost doctorul Dumitru Borș ,un chirurg de la Dumnezeu.

Mai bine de cinci decenii în urmă, pe cînd spitalul raional era încă la Ciorna, l-a salvat de la moarte pe o rudă de a mea, vecin și prieten de-al său, efectuînd  rezecție stomacală în  pilorostenoză decompensată sub anestezie locală. Pe atunci nu am avut în raion anesteziolg.În obsterică și ginecologie s-a format un colectiv de specialiși apreciați nu numai de populația raionului, dar și la nivel republican.

Îmi aduc aminte că la Rezina a fost organizată o conferință unională la care i-am avut ca invitați specialiști din toate republicile URSS , obstericieni și ginecologi, pentru a lua cunoștință de experiența acordării asistenței medicale în domeniu.

Am avut norocul să lucrez cu acest colectiv minunat  format din medicii Vera Gheorgheico, Efim Tiron, Ala Matcovschi, Ana Melnic, Leonid Hanchevici. Oameni de valoare. Primii doi au plecat dintre noi și demult ne privesc din ceruri. Oare a fost nevoie de făcut reforme prin care o femeie  să fie trimisă la sute de km pentru a procura de 250 lei cinci pastile, după cum afirmă soțul femeii, pentru a stimula nașterea?!

Cît privește protocoalele,în esență sunt un lucru bun. Protocolul este o propoziție scrisă pe hârtie, dar în prim plan este pacienta.Este scris că nu este o urgență. Dar nu este o urgență gen ulcer perforant sau apendicită unde urgența se calculează în 2-4 ore.

Dar parcă este scris că o femeie însărcinată la 36 săptămâni cu copilul mort în abdomen să fie trimisă  la 100 km cu transport public?

Eu când mi-am imaginat tabloul și ce poate întîmpla la o asemena traumă, m-am îngrozit. Poti face insult infarct, pierde cunoștința, cădere și traumatisme. De fapt, după cum a fost scris a leșinat acasă. Dna doctor Ana Melnic, un om de o cumsecădenie rară, specialist bun, respectată de oameni înțelegea riscurile și după cum afirmă pacienta o telefona să afle cum decurg lucrurile.  Ferice că a reușit să ajungă la Chișinău, dar se putea întâmpla orice. În asemenea situații este absolut să fie informată administrația spitalului, medicul sef și adjuntcul pe probleme curative. Responsabilitate  revine conducerii instituției. Eu nu știu dacă doctorul a informat despre acest caz conducerea. Ar fi bine pentru toți specialiștii spre binele pacientului să facă acest lucru.Aici aduc un citat din varianta Jurămîntului lui Hipocrate: „Voi păstra respectul deplin pentru viață umană de la începuturile sale chiar sub amenințare și nu voi utiliza cunoștințile mele medicale contrar legilor umanității.”                                                                                                                            Ruda pacientei a dat un telefon  medicului șef  Nina Postu, care se afla la Chișinău, cerându-i să se implice în asigurarea cu transport sanitar. Din cîte am aflat i-a răspuns să nu se amestece, căci totul  a fost făcut de doctori corect, după lege. Nu este clar dacă medicul-sef cunoștea despre acest caz, sau a aflat de la ruda pacientei. Cum trebuia să acționeze un medic-sef, un specialist bun, un om pentru care punctul indicat mai sus din jurământ ar fi însemnat ceva:

  1. Dacă nu cunoștea despre caz trebuia să se informeze prin telefon și să dea ordin să fie organizată o mașină sanitară pentru a transporta femeia la Centul Mamei si Copilului.
  2. În cazul că a cunoscut despre caz a fost de datoria sa morală să o ia pe pacientă cu masina spitalului cu care în această zi a plecat la Chisinău cu chestiuni de serviciu. Nici una din varianta nu a fost aplicată. Rămâne, deci, pe conștiința ei.

Neadecvată a fost reacția Ministerului Sănătății, supărat foc pe mediatizarea acestul caz.

Un adevărat Minister al Sănătății ar trebui să fie interesat cum a fost examinată gravida pe perioada  sarcinii, ce investigașii i-au fost efectuate, ce a provocat moartea copilului. Protocolul  MS comunică că nu prevede solicitarea ambulanței pentru transportarea gravidei în cazurile în care nu sunt complicații și nu există riscuri pentru viață.

Din această afirmare a MS reiese că copilul mort în abdomenul mamei nu este o complicație, ci ceva absolut normal și de aceea poate să călătorească cu transport de ocazie. Stranie mentalitate!.

MS condamnă ruda pacientei pentu mediatizarea cazului. Acționează nu ca o instituție de stat,  dar ca o filială a Partidului Democrat, care încearcă să țină în taină toate relele care se produc în RM.

Mediatizarea este o profilaxie, o lecție pentru toate instituțiile medicale.

Consiliul raional Rezina, structură a PD, a constatat  că medicul- sef de la Rezina a acționat corect și uman, când nu a hotărît să rezolve problema cu transport sanitar și că vinovat de toate relele este ruda cu pricina.

De ce să nu învinuești ruda dacă la îndemână ai toate structurile de forță?

Politizarea instituțiilor medicale este o  aberație, care nu se întâlnește în niciun stat democrati. Poate doar în Coreea de Nord.

Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, reprezentantă a PD în guvernul nocturn vehiculează ideea reformei spitalecești. Orice reformă presupune schimbarea de cadre și plasarea în funcții a oamenilor docili puterii.

PD se pregătește de alegeri. A face reforma spitaliceaască înainte de aprobarea legii cu privire la reforma administativ- teritorială este o crimă. Cum poți determina care va fi spitalul cental județean dacă nu cunoști care va fi structura unității administative?

Aceasta va duce și mai mult la degradarea sistemului de sănătate, dar de atâta PD ar avea niște bani de la anumite structuri europene. Restul nu contează, dacă copilul mort în abdomenul mamei este considerat o normă.

Oamenii țin minte cum MS a anunțat că se ieftinec cu 40%  circa 160 de denumiri de medicamente. O propogandă partiinică de mințire a populației. Normal ar fi fost dacă prin ordinul MS în fiecare farmacie să fie afișată lista celor 160 medicamente cu indicarea prețului inițial și cel nou după reducere. Ați văvut undeva un asemenea document?

Politică de genocid. Recnt, în taină mare, guvernul nocturn a majorat plata pentru serviciile medicale de 5 ori. Asta da stabilitate de coșmar, ca să nu zicem de cimitir!

Tinerii pleacă singuri din RM câte 106 pe zi, dar bătrânii mor acasă, căci locuri la spitale nu sunt. Cu bătrânii este mai simplu. Certificat de deces și o mie de lei ajutor. Apoi îi păstrezi în listele electorale, căci în Moldova au dreptul democratic la vot și morții.

Nadejda Brînzan

(70 accesari)