În consecință, Executivul european va forma un grup de experţi care va oferi până la sfârşitul anului recomandări privind modul de prevenire a riscurilor privitoare la asemenea scheme.

„În ceea ce privește țările terțe care instituie sisteme similare, care ar putea avea implicații asupra securității pentru UE, Comisia va monitoriza schemele de cetățenie a investitorilor din țările candidate și potențialele candidate ca parte a procesului de aderare la UE. De asemenea, va monitoriza impactul acestor sisteme din țările cu regim liberalziat de vize pentru UE, ca parte a mecanismului de suspendare a vizelor”, se spune în raport.

Malta, Cipru și Bulgaria sunt singurele state membre ale Uniunii Europene în care funcționează programe de vânzare a cetățeniei. În total, douăzeci de țări vând autorizații de ședere a investitorilor străini.

În Malta, Cipru şi Bulgaria, străinii bogaţi pot să îşi cumpere paşapoarte care să ofere acces deplin în UE în schimbul unor investiţii ce variază între 1 şi 2 milioane de euro. Potrivit raportului, în cele trei state nu există suficiente verificări cu privire la provenienţa bogăţiei oamenilor care îşi cumpără cetăţenie. Permisele pentru dobândirea dreptului de şedere se vând pentru 15.000 euro în Croaţia, iar suma se ridică la peste 5 milioane de euro în Luxemburg şi Slovacia.

Portugalia este de asemenea criticată că nu verifică provenienţa averilor şi plăţile făcute de străinii care primesc acolo drept de şedere. Acest lucru reprezintă un risc de spălare a banilor, crede Comisia Europeană. Executivul european va forma un grup de experţi care va oferi până la sfârşitul anului recomandări privind modul de prevenire a riscurilor privitoare la asemenea scheme.

Amintim că acordarea cetățeniei prin investiție, o lege controversată care a scandalizat opinia publică, a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018. Conform acestei legi, autoritățile acordă cetățenia R. Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro.